Ascultă Radio Antena Satelor Live

Berea cu aromă de ciocolată şi cafea, realizată la USV Iaşi

În cadrul atelierului de microproducţie bere al Universităţii de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malţ cu arome de ciocolată şi cafea. D

Berea cu aromă de ciocolată şi cafea, realizată la USV Iaşi

13 Ianuarie 2022, 08:52

upă ce anul trecut, studenţii USV Iaşi au testat reţeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducţie sunt încercate alte reţete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparţin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al şarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.
"În ultimele decenii, industria de obţinere a berii a devenit o industrie modernă şi eficientă, dând naştere unei game largi de malţuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire şi particularităţile sale. Există mai multe tipuri de malţ, cele mai utilizate în industria berii fiind malţul blond şi brun. Malţul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este şi printre cele mai selective specii de malţ. În cadrul atelierului nostru de microproducţie bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată şi cafea. Nu sunt foarte amare şi pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malţ, hamei şi drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malţ special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secţiei. Acest malţ este folosit pentru a oferi culoare berii şi conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puţin amară decât malţul black", a transmis ing. dr. Ionuţ Veleşcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducţie bere al USV Iaşi.
Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfăşoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toţi parametrii tehnologici. Toate informaţiile legate de desfăşurarea proceselor sunt înregistrate şi păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. "Având în vedere multitudinea de tipuri de malţ, fiecare cu particularităţile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii şi influenţa temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de reţete este practic nelimitată şi toate pot fi obţinute în cadrul microsecţiei noastre de bere", a mai punctat ing. dr. Ionuţ Veleşcu.

RADOR
Foto: Pixabay

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local