Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cârnații de vânat se fac de veacuri în gospodăriile țărănești din Ardeal (și de pretutindeni, am ales Transilvania mai mult din prudență și patriotism local, nu poți bracona departe de casă, cu necunoscuți, că te toarnă) numai în amestec cu carne de porc de curte, mai grasă.

01 Martie 2017, 07:59


Vinul, insa, nu poate fi oricum, ci numai rosu sec, uscat, noduros, salbatic dar popular, adica Puterea Ursului de Bolindetu - sau, daca vi se pare (prea) inaccesibila Valcea, multumiti-va cu ce gasiti asemanator prin „saracia“ predominant lucie, dar mai ales alba a Bihariei, la case gospodaresti din Sacuieni si Salard: un Francos ori un Vanat, ori un Bacator rosu - dar sigur va trebuie mare noroc, sa le gasiti, si pricepere, sa le recunoasteti, ca acestea toate, licori inveselitoare, sangerii, au gloria apusa in alt secol; ce-a ramas si poate ca beti dumneavoastra sunt doar petice, sclipiciuri mici dintr-o fosta mantie stralucitoare.

Celor ce n-au umblat prin zapada pana la brau, pe o urma proaspata de mistret, tulburat de chefnitul cainilor, retraind cea mai veche emotie a fiintei, nu le pot explica extazul si teroarea vanatorii.

Ma voi multumi doar sa le expun paradoxul Sfantului Hubertus: dupa ce ucizi, epuizat de frig si catarat pe munti inzapeziti, trantit langa un foc, singur si nelinistit, cu un blid sarac, sacralizat de carnea unui sacrificiu si luminat de un pahar de vin curat, fiert cu ce-i dat, te simti martor disperat dar necesar la facerea lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană