Ascultă Radio Antena Satelor Live

CARTE DE BUCATE. Gătește cu Antena Satelor

O carte de rețete românești (sau de aiurea) publicate pe site-ul www.antenasatelor.ro ori auzite la radio, în diminețile și amiezile pline de aromă și savoare. (Rețetele urmate de literele RZ au fost culese din satele românești sau din cărțile vechi de bucate de Simona Lazăr și prezentate în cadrul rubricii „Rețeta zilei” din emisiunea ”Bună dimineața, gospodari!” sau la rubrica „Gusturi românești” din emisiunea „Lada de zestre” (ediția de vineri)).

04 Iulie 2015, 05:38

Indexul rețetelor

A

Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) RZ

Ardei italieni

Ardei umpluți cu creveți

Ardei umpluți cu șuncă și mozzarella

B

Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine” RZ

Biscuiți cu vișine, miere și cardamom

Borș cu legume RZ

Borș „holtei” cu sfeclă roșie RZ

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad RZ

Brioșe de Rusalii, cu gem de cireșe RZ

Budincă de carne și măsline la cuptor

C

Calcan fript „pescărește” RZ

Caramele fudge cu lăptișor de matcă

Chec cu mere (rețetă pentru Moșii de Sân Petru) RZ

Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) RZ

Ciorba de legume a Mamei Lina a lu' Ion Lumânare din Hotarele RZ

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării RZ

Ciorbă de fasole în coajă de pâine RZ

Ciorbă de lăptucuță RZ

Ciorbă de pui, ca-n Bucovina RZ

Ciorbă de vară cu fasole și roșii

Ciorbă rădăuțeană de ciuperci pleurotus

Ciorbă țărănească (rețeta lui Bacalbașa) RZ

Ciulama de ciuperci

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat) RZ

Compot de caise

Compot de cireșe

Copane de curcă (oltenească) la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe) RZ

Cornulețe de post cu magiun de prune

Cotlete de porc cu sos pesto, la cuptor

Cotlete de porc cu sos pesto, lămâie și cimbru

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre) RZ

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) RZ

Crap la grătar cu salată mediteraneană

Crap sălbatic de Dunăre, gătit după gustul pescarilor RZ

Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică

Cremă stratificată cu frișcă și banane

Crostini - aperitiv cu sfeclă roșie și brânză de capră

D

Desert răcoros cu biscuiți

Dovlecei umpluți, în stil italian

Dulceața de zmeură a bunicii RZ

Dulceață acrișoară de coacăze roșii

Dulceață clasică de cireșe amare

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi) RZ

Dulceață de coacăze negre RZ

Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) RZ

Dulceață tradițională de zmeură

E

F

Fasole verde cu pui RZ

Friptură cu salată turcească

G

Găina oltenilor din Corbu RZ

Ghizmana de Grădiștea, coptură ritualică de Scaloian RZ

Gogoșele cu brânză și caise

Gustare de vară: salată cu fructe, miere și polen

H

I

Iepure cu sos de sardele RZ

Inele dulci din miere cu scorțișoară

Iuțică de raci (rețetă din Licuriciu de Teleorman) RZ

Î

Înghețată cu afine și cremă de brânză

Înghețata de caise a lui Emil Frederic RZ

Înghețată de casă, ca în vremea lui Bacalbașa RZ

Înghețată de căpșuni cu iaurt și frișcă

Înghețată dietetică din lapte de cocos și căpșuni

J

K

Kugelhopful „casei Bacalbașa” RZ

L

Lichior de leac din nucă verde (ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn) RZ

Linte bătută (rețetă foarte veche) RZ

M

Miel la groapă, ca-n vremea lui Iancu Jianu RZ

Minitarte cu cremă de nuci RZ

Musaca, rețetă grecească

N

O

P

Parfait cu fructe și lichior

Paste de orez cu pui și legume, în stil chinezesc

Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj RZ

Păstrăvii „Doamnei Mele” (rețeta Ecaterinei Bacalbașa) RZ

Pâine bucovineană cu cartofi RZ

Pâine cu dovlecei și verdeață RZ

Pâine cu semințe (rețetă de la Moara Vlăsiei) RZ

Pâine de casă cu brânză și mirodenii

Pâine fragedă cu tărâțe, ulei și semințe RZ

Penne carbonara cu dovlecei

Piept de rață cu miere și nuci

Plăcinta dobrogeană a Chiraței RZ

Plăcintă cu carne de pește

Plăcintă cu dovlecei și porumb

Plăcintă cu varză murată

Plăcintă „de căpriță”, ca la Hotarele RZ

Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce și stafide

Prăjitura cu bulion a Sorinei RZ

Prăjitura Greta Garbo (varianta ardeleană) RZ

Prăjitură cu banane, fără coacere

Prăjitură cu căpșuni, la microunde

Prăjitură cu lămâie și ciocolată albă

Prăjitură cu tahini și sirop de miere

Prăjitură cu zmeură, înghețată și fagure de albine

Prăjitură de caise cu aromă de lămâie

Prăjitură deșteaptă RZ

Pui crocant cu sos de muștar și miere

Pui cu ciuperci la cuptor

Pui la grătar, în marinadă de miere cu lăptișor de matcă

Pui la grătar marinat în bere

Pulpe de pui Lazone în sos de smântână

Pulpă de țap la cuptor RZ

Q

R

Rață pe varză

Rață pe varză (rețeta răzășească) RZ

Ridichi înăbușite, cu bacon

Roșii la cuptor, umplute cu carne de vită

Ruladă de pui cu umplutură

S

Salată de broccoli cu paste spiralate

Salată de fructe

Salată de rucola cu roșii cherry

Salată de ton

Salată de varză „bogată”

Salată din piept de curcan cu roșii și ardei

Salată picantă de dovlecei cu mentă

Salată tradițională din ouă

Saramură de lufar RZ

Sarmale cu carne de pui în foi de viță

Sarmale cu nuci

Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) RZ

Sârbușcă sau dresală cu chișleag RZ

Spaghete Marinara cu ouă ochiuri

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) RZ

Sufleu de cireșe

Supă cu lapte și verdețuri, ca la stână RZ

Supă de dovlecei acrită cu aguridă RZ

Supă de găină cu tăiței, ca la Rimetea RZ

Supă de legume cu găluște de gris

Supă de legume cu găluște de gris (2)

Ș

Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu) RZ

Șalăul în aspic al preotesei Minodora RZ

Șerbetul de zmeură al lui Emil Frederic RZ

Șnițele din varză dulce, cu cartofi natur

Știucă umplută mănăstirește RZ

T

Tartă cu vișine și mac

Tartă de dovlecei cu brânză telemea

Tochitură moldovenească (rețetă foarte veche) RZ

Ț

U

V

Varză a la Cluj

X

Y

Z

W

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras