Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului

În fiecare an, la 22 aprilie, Israelul îi comemorează pe soldații săi căzuți în război și pe civilii care au fost victime ale terorismului. De 13 ani, în această zi aerul se umple de emoție și ochii lasă să curgă șiroaiele de lacrimi. Precedând însă Memorial Day, la reședința din Ierusalim a președintelui statului evreu, a avut loc zilele trecut lansarea unei cărți neobișnuite.

22 Aprilie 2015, 08:24

O carte de bucate care cuprinde 124 de rețete oferite de mamele îndoliate ale celor care și-au pierdut viața în război și teroare, în ultimii 13 ani. „Gust pentru viață” este cea mai teribilă carte de bucate ce s-a publicat vreodată și a apărut la inițiativa unei mame întristate, Dina Kit, susținută de mai mulți voluntari ai Fudației OneFamily.

Iată câteva testimoniale ale mamelor îndurerate care și-au așezat lacrima în paginile acestei cărți de bucate:

Dalia Emanueloff - fiul ei, Dvir, în vârstă de 22 de ani, a fost primul soldat israelian căzut în timpul operațiunii Cast Lead din 2009, în Gaza. „Încă mai păstrez ultimul SMS primit de la Dvir”, spune ea, citată de site-ul http://www.sdjewishworld.com/. „Am avut o înțelegere ca, înainte de intra în luptă, să îmi trimită un mesaj, să știu că e bine. Mi-a scris atunci acest SMS pe care nu contenesc să-l citesc, de 6 ani încoace: «Pentru cea mai dragă mamă din lume, te iubesc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom readuce respectul pentru poporul lui Israel». Cartea de bucate mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși amintirea fiului meu cu cei mulți”. Rețeta aleasă de ea a fost cea de „challah”, pâinea împletită evreiască, mâncată de Sabat și în toate sărbătorile. „Acum, în amintirea fiului meu, oamenii vor ști mai mult despre aceste tradiții evreiești”, a spus ea. „În fiecare zi de vineri, în loc să cumpere challah de la supermarket, ei o vor pregăti în casă, după rețeta care îi plăcea fiului meu, care obișnuia să mă ajute să le coc, pentru masa de Sabat”.

O altă mamă a cărei tristețe a fost puțin îmblânzită prin apariția acestei cărți de bucate este Daliah Mizrahi. Ea a pierdut doi copii: pe fiul cel mare, soldat, pe front, și pe fiica mai mică, într-un atac terorist.

Citește articolul mai departe AICI.

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras