Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului

În fiecare an, la 22 aprilie, Israelul îi comemorează pe soldații săi căzuți în război și pe civilii care au fost victime ale terorismului. De 13 ani, în această zi aerul se umple de emoție și ochii lasă să curgă șiroaiele de lacrimi. Precedând însă Memorial Day, la reședința din Ierusalim a președintelui statului evreu, a avut loc zilele trecut lansarea unei cărți neobișnuite.

22 Aprilie 2015, 08:24

O carte de bucate care cuprinde 124 de rețete oferite de mamele îndoliate ale celor care și-au pierdut viața în război și teroare, în ultimii 13 ani. „Gust pentru viață” este cea mai teribilă carte de bucate ce s-a publicat vreodată și a apărut la inițiativa unei mame întristate, Dina Kit, susținută de mai mulți voluntari ai Fudației OneFamily.

Iată câteva testimoniale ale mamelor îndurerate care și-au așezat lacrima în paginile acestei cărți de bucate:

Dalia Emanueloff - fiul ei, Dvir, în vârstă de 22 de ani, a fost primul soldat israelian căzut în timpul operațiunii Cast Lead din 2009, în Gaza. „Încă mai păstrez ultimul SMS primit de la Dvir”, spune ea, citată de site-ul http://www.sdjewishworld.com/. „Am avut o înțelegere ca, înainte de intra în luptă, să îmi trimită un mesaj, să știu că e bine. Mi-a scris atunci acest SMS pe care nu contenesc să-l citesc, de 6 ani încoace: «Pentru cea mai dragă mamă din lume, te iubesc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom readuce respectul pentru poporul lui Israel». Cartea de bucate mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși amintirea fiului meu cu cei mulți”. Rețeta aleasă de ea a fost cea de „challah”, pâinea împletită evreiască, mâncată de Sabat și în toate sărbătorile. „Acum, în amintirea fiului meu, oamenii vor ști mai mult despre aceste tradiții evreiești”, a spus ea. „În fiecare zi de vineri, în loc să cumpere challah de la supermarket, ei o vor pregăti în casă, după rețeta care îi plăcea fiului meu, care obișnuia să mă ajute să le coc, pentru masa de Sabat”.

O altă mamă a cărei tristețe a fost puțin îmblânzită prin apariția acestei cărți de bucate este Daliah Mizrahi. Ea a pierdut doi copii: pe fiul cel mare, soldat, pe front, și pe fiica mai mică, într-un atac terorist.

Citește articolul mai departe AICI.

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism