Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de Curtea Veche Publishing, informează, luni, Familia Regală a României, într-o postare pe pagina de Facebook.

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Foto: Pixabay.com

16 Decembrie 2024, 16:24

'Prima ediţie a volumului, publicată în anul 2010, s-a bucurat de un mare şi constant succes de public. În preajma Crăciunului, amatorii artei culinare vor putea să se bucure de această nouă apariţie editorială în care textul şi fotografiile sunt aduse la zi', precizează sursa citată.

În urmă cu 14 ani, pe 20 noiembrie, Majestatea Sa Margareta îşi lansa, la standul Editurii Curtea Veche de la Târgul Gaudeamus, volumul 'Carte regală de bucate', în prezenţa a sute de persoane.

'Un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii', după cum o caracteriza MS Margareta, cartea nu conţinea doar 'reţete regale', cunoscute de Principesa Margareta în Anglia, Danemarca şi Italia, de la bunicile sale, de la părinţi, Regele Mihai I şi Regina Ana, de la surorile şi verii săi, de la Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei şi Ducele de Aosta, ci şi 'poveşti cu oameni dragi'.

'Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea', mărturisea MS Margareta.

'Sper ca volumul să le placă, să-i amuze, să-i intereseze, să-i informeze pe oameni, să fie o referinţă pentru ei', menţiona aceasta.

O carte 'scrisă cu multă bucurie şi plăcere', după cum o caracteriza Iren Arsene, directorul general de la Curtea Veche Publishing, 'Cartea regală de bucate' continuă firesc, potrivit jurnalistei Simona Lazăr, 'un demers, din ultimii 60 - 70 de ani, al marilor familii regale europene, de promovare a gastronomiei'.

'Nu este o simplă carte de bucate, ci şi una de istorie şi de familie', mai mărturisea MS Margareta, pentru care cartea reprezintă 'un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii'. Principesa şi-a exprimat speranţa că eleganta lucrare 'are un caracter istoric şi că va rămâne în istorie', promiţând că 'va recidiva' cu un nou volum, deoarece mai are multe reţete trimise de către diferite persoane.

Istoricul Adrian Cioroianu, un iubitor al gastronomiei, afirma că prin cele peste 70 de reţete şi 27 de portrete, departe de a fi doar o carte de bucate, lucrarea Principesei Margareta, 'un intelectual român de mare calitate', 'reconstituie o istorie trăită prin sensibilitatea autoarei'.

'Reţetele culinare sunt doar un pretext pentru a-şi mărturisi dragostea pentru aceşti oameni care i-au fost aproape', 'oameni din istorie şi din contemporaneitate', care, prin faptul că-i sunt rude Principesei Margareta, ne sunt mai apropiaţi, declara Adrian Cioroianu, care susţinea că Majestatea Sa a ales 'o manieră admirabilă de a se adresa oamenilor care o admiră în această ţară'. AGERPRES

Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?