Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele de șteandru. Chiar, ce-o fi?

Articol de Simona Lazăr, 18 Decembrie 2024, 15:22

"Femeile nu mai știu să toarcă lână. Rar să mai țese cineva. Bunica din partea nevesti-mii mai face ciorapi și mai țese. și ea are 90 de ani”, îmi zicea, la Vlădeni, baciul Ion Istrate. „Dar tineretul parcă nici nu mai vrea să muncească. Iar la stână e greu dacă nu-ți place. Dar dacă îți place, ai salariu și mâncare, de ce să nu muncești? E o plăcere să lucrezi cu animalele."

S-au uitat meșteșugurile, dar s-au uitat și rețetele vechi. și dacă o să aveți răbdare, o să aflați ce-i laptele de șteandru. Dar mai întâi să punem un pic de ordine în dicționarul culinar al stânii, în vreme ce baciul ne explică cum se pregătesc toate.
"Zerul de la caș este un zer mai gros. îl punem la fiert până se umflă și vedem că se alege. După aceea iese urda. O tragem pe margine, o lăsăm cam 5 minute să se așeze și o scoatem". Dar jintița ce este? "Este ceea ce iese atunci când fierbe zerul și începe să zăurdească. Partea grasă și spumoasă care se află deasupra. Se ia ușor, cu o lingură, se pune în găleată, se freacă cu cârja și aia e jintița". Mare fală la Vlădeni, ca și pe partea cealaltă a muntelui, la Fundata, unde baciul Istrate are altă stână, este să știi să pregătești "laptele de șteandru". "Noi facem lapte bătut din lapte de oaie. Turnăm într-un cazan mare apă și punem la fiert în el sticle pline cu lapte. și după ce fierb, le punem deoparte și nu umblăm la ele până de Crăciun. Așa se face laptele prins. îi mai zice și lapte de șteandru. E tare de se poate tăia cu cuțitul. Iar când umblăm la el, scoatem mai întâi puținul zer care se mai lasă cu un furtunaș." Rețeta e veche, din bătrâni. Ca și cele de smântână ori unt. "Se lasă laptele de seara până dimineața la rece și smântâna se ridică deasupra. Se ia cu cana ori cu mașina specială. Untul se face din smântână lăsată puțin să se acrească și apoi bătută în putinei, de se alege".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu