Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cerere mare de mici pentru minivacanţa de 1 Mai

Cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai din acest an s-a majorat cu 30% faţă de anul trecut, estimează Asociaţia Română a Cărnii. Cei mai căutaţi sunt micii din porc şi vită.

Cerere mare de mici pentru minivacanţa de 1 Mai
Foto: https://pixabay.com

30 Aprilie 2023, 18:59

Micul sau mititelul a devenit un simbol de 1 Mai şi pare să câştige din ce în ce mai mult teren, chiar dacă, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte produse, în ultima perioadă s-a scumpit considerabil. Astfel, la restaurant, micul mic poate depăşi chiar şi 15 lei, dacă vorbim de un local tradiţional de renume, iar sub 5 lei nu îl găseşte aproape nicăieri. Poate de aceea românii preferă să cumpere acum mici cruzi, gata formaţi, şi să-i prepare prin curţi sau pe balcoane. O caserolă cu 14, de exemplu, la supermarket 21 lei.

Potrivit directoarei Dana Tănase de la Asociaţia Română a Cărnii, 18 milioane de mici ar fi zilele acestea pe grătare, aproape cât populaţia României. Istoria micului datează de la sfârşitul secolului 19, când, din lipsă de maţe de porc pentru cârnaţi, Restaurantul Iordache din centrul istoric al Capitalei a pus pe jar un produs nou, din carne tocată, condimentat cu chimen, cimbru, piper, sare şi bicarbonat. Această ultimă substanţă, interzisă pentru consum în spaţiul comunitar, a dus în februarie 2014 micul românesc pe lista neagră a Uniunii Europene. Au fost patru luni de tristeţe, dar în iunie, la începutul verii, România a primit o derogare de la Comisia Europeană, astfel că, de atunci, micul românesc poate circula liber, chiar şi la export.

RADOR

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gilmindi / Pâine de casă cu nucă
Gastronomie 05 Martie 2023, 19:50

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă

Gilmindi este o pâine prajită de casă comună în Asia Centrală. Este un fel de mâncare care poate fi găsit (și) în sudul...

Gilmindi / Pâine de casă cu nucă