Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cerere mare de mici pentru minivacanţa de 1 Mai

Cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai din acest an s-a majorat cu 30% faţă de anul trecut, estimează Asociaţia Română a Cărnii. Cei mai căutaţi sunt micii din porc şi vită.

Cerere mare de mici pentru minivacanţa de 1 Mai
Foto: https://pixabay.com

30 Aprilie 2023, 18:59

Micul sau mititelul a devenit un simbol de 1 Mai şi pare să câştige din ce în ce mai mult teren, chiar dacă, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte produse, în ultima perioadă s-a scumpit considerabil. Astfel, la restaurant, micul mic poate depăşi chiar şi 15 lei, dacă vorbim de un local tradiţional de renume, iar sub 5 lei nu îl găseşte aproape nicăieri. Poate de aceea românii preferă să cumpere acum mici cruzi, gata formaţi, şi să-i prepare prin curţi sau pe balcoane. O caserolă cu 14, de exemplu, la supermarket 21 lei.

Potrivit directoarei Dana Tănase de la Asociaţia Română a Cărnii, 18 milioane de mici ar fi zilele acestea pe grătare, aproape cât populaţia României. Istoria micului datează de la sfârşitul secolului 19, când, din lipsă de maţe de porc pentru cârnaţi, Restaurantul Iordache din centrul istoric al Capitalei a pus pe jar un produs nou, din carne tocată, condimentat cu chimen, cimbru, piper, sare şi bicarbonat. Această ultimă substanţă, interzisă pentru consum în spaţiul comunitar, a dus în februarie 2014 micul românesc pe lista neagră a Uniunii Europene. Au fost patru luni de tristeţe, dar în iunie, la începutul verii, România a primit o derogare de la Comisia Europeană, astfel că, de atunci, micul românesc poate circula liber, chiar şi la export.

RADOR

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea