Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă ardelenească de lobodă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu „se există“, în rotunda ( ca o gălușcă) și pofticioasa Transilvanie, zemuri curative, de oameni bolnăvicioși, apele chioare ale primăverii muntenești.

12 Aprilie 2017, 14:52


Sigur, se fac fierturi de verdeturi, de ierburi, dar numai ca parte, marunta, dintr-o ciorba adevarata, cu carne si laptarii. Pe de alta parte (a oalei), ardelenii s-au invatat de la sasi cu „zupele“ clare, din carnuri rasfierte cu taietei sau galuscute, pe care moldovenii nici ca le pot intelege, dar cum sa le mai si faca!

In ajunul Santoaderului merg feciorii si fetele inainte de rasaritul soarelui pe deal, dupa un fel de radacina, numita iarba- vantului, apoi dupa iedera si popalnic, pe care le sapa din pamant cu un cutit, in locul lor pun paine si sare, ca sa aiba leac.

In ziua de Santoader se spala fiecare cu apa de pe iedera si de pe radacina de iarba-vantului, in credinta ca peste an vor fi feriti de vanturi ¿i de orice soi de bube. Radacina de iarba-vantului se pastreaza, iar peste an, de este cineva bolnav, se afuma cu ea. (Pop Reteganul)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO