Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă imbecilă a autorelui, în lipsă de inspirație și pe dinafara oricărui subiect): „O altă ciudățenie de târgoveți nebuni, un fel de ciorbo-tocanito-musaca, a fost inventată, în pofida împotrivirii autorităților liberale, deosebit de conservatoare de la o vreme încoace, de S.D.B.A.P.D. (Societatea Damelor Bine din Arealul Prahovo- Dâmbovițean).

21 Decembrie 2016, 10:39


Cu aceasta ocaziune, Damele Bine din sus-numitul areal au anuntat, spre surpriza onoratei asistente, a presei si chiar a lor insile, ca tema urmatoarei creatiuni este (ne cerem scuze daca va vom soca) scurtarea sortuletului de bucatarie pana la nivel de bentita-cordon, facandu-se in acest fel un necesar gest estetic, ce reda femeii moderne farmecul elegant si ii desavarseste totodata emanciparea, garantand, in acelasi timp, o importanta economie de material.

Dar scurtarea radicala a sortuletului elimina mai ales si mai ales cheltuiala si efortul neplacut al spalatului - caci e stiut de toti ca nimic nu e mai slinos si mai greu de nalbit ca sortul si carpele de bucatarie (cat despre acestea din urma, e sigur ca SDBAPD le va indeparta, asa cum merita, intr-o sesiune viitoare, inlocuindu-le cu sugestii din public si sedinte de telekinezie).

Pentru a preveni, totusi, patarea si deteriorarea hainelor bune, ce e de presupus ca vor fi expuse brusc - prin indepartarea sortului protector - accidentelor inerente din timpul preparatiunii mancarurilor grase sau cu sos, DBAPD vor gati nude, ceea ce va spori, desigur, gradul de intimitate al actului culinar.

Mai mult, purtarea cordonului - fost sort - pe talie va da gospodinei un aer cochet, intru catva provocator, ce va fi apreciat corespunzator de musafiri - desi codul manierelor elegante insista ca gazda sa-si scoata bentita-sortulet atunci cand serveste la masa“

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie