Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă imbecilă a autorelui, în lipsă de inspirație și pe dinafara oricărui subiect): „O altă ciudățenie de târgoveți nebuni, un fel de ciorbo-tocanito-musaca, a fost inventată, în pofida împotrivirii autorităților liberale, deosebit de conservatoare de la o vreme încoace, de S.D.B.A.P.D. (Societatea Damelor Bine din Arealul Prahovo- Dâmbovițean).

21 Decembrie 2016, 10:39


Cu aceasta ocaziune, Damele Bine din sus-numitul areal au anuntat, spre surpriza onoratei asistente, a presei si chiar a lor insile, ca tema urmatoarei creatiuni este (ne cerem scuze daca va vom soca) scurtarea sortuletului de bucatarie pana la nivel de bentita-cordon, facandu-se in acest fel un necesar gest estetic, ce reda femeii moderne farmecul elegant si ii desavarseste totodata emanciparea, garantand, in acelasi timp, o importanta economie de material.

Dar scurtarea radicala a sortuletului elimina mai ales si mai ales cheltuiala si efortul neplacut al spalatului - caci e stiut de toti ca nimic nu e mai slinos si mai greu de nalbit ca sortul si carpele de bucatarie (cat despre acestea din urma, e sigur ca SDBAPD le va indeparta, asa cum merita, intr-o sesiune viitoare, inlocuindu-le cu sugestii din public si sedinte de telekinezie).

Pentru a preveni, totusi, patarea si deteriorarea hainelor bune, ce e de presupus ca vor fi expuse brusc - prin indepartarea sortului protector - accidentelor inerente din timpul preparatiunii mancarurilor grase sau cu sos, DBAPD vor gati nude, ceea ce va spori, desigur, gradul de intimitate al actului culinar.

Mai mult, purtarea cordonului - fost sort - pe talie va da gospodinei un aer cochet, intru catva provocator, ce va fi apreciat corespunzator de musafiri - desi codul manierelor elegante insista ca gazda sa-si scoata bentita-sortulet atunci cand serveste la masa“

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa