Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire.„Mie nu-mi suflă nimeni în ciorba“ zic cu țâfnă proștii și fudulii, dar la Săliște nici nu-i nevoie de așa vorbă, că nici nu-i ciorbă așa fierbinte și nici partagul așa fâșneț ca la alții, mai din sud.

20 Aprilie 2017, 10:03


Romancele din Transilvania, cand pun bors, ies in curte ori in strada si trag de ureche ori de cap pe cel dintai crestin, ca sa se inacreasca borsul, cum s-a inacrit omul de suparat ca-l tragi de par.

- Acru borsu! - zic ele.

- Acru sa-ti fie! - zice razand cel tras de ureche, daca e om al casei sau un prietin.

- Ba fie-ti al dracului borsul! - zice suparat altul.

Acesta, tocmai fiindca injura, e omul borsului, caci romanca l-a inacrit, asa cum ar vrea sa-i fie borsul.

Daca cel tras de cap e om de-al casei sau o vecina, ori o cumatra, incepe sa fuga spre casa, romanca dupa el, si dau navala in odaie pe intrecute.

Vorba e: cine ajunge mai intai sa sufle in bors.

Ciorba de fasole verde (rețeta lui Radu Anton Roman)

Daca sufla stapana casei mai intai, o sa manance borsul in pace; daca nu, are sa i se intample cine stie ce suparare pe vremea cat va tinea borsul. Si de obicei ii vine vreo suparare, caci ele vin multe, dar nu din pricina suflarii-n bors.

Taranul crede asa: „Si cumatra asta a noastra vine pe la noi numai ca sa ne sufle in bors“, adeca sa ne prevesteasca rele. (Marian)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO