Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de salată verde, dupa rețeta lui Radu Anton Roman este un fel de mâncare uşor de preparat, într-un timp destul de scurt.

05 Mai 2017, 09:00


In Transilvania, ciorba de salata se potriveste cam de Sarbatoarea Maialului, dureaza pana prin august - veri racoroase, ce sa-i faci - si se complica cu mii de chestii neasteptate (ca si mancarea de andive in „Taverne des Italiens“).

Asta inseamna doar ca radacina e subtire si trebuie sprijinita si ca ciorba de salata verde, prin reteta ei brasoveana, este una din acele numeroase mancaruri romanesti vechi care, ca si Delta Dunarii sau pestele coelacanth, nu se poate decide intre lichid si solid.

Ii spui ciorba cat vrei, si ciorba este, din moment ce o mananci cu lingura, dar e atat de groasa si de consistenta incat, dac-o scapi pe jos, spargi pavajul. Un lucru e sigur, alaturi de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumatura (si mai sunt!), ciorba de salata verde din tarile muntoase ale Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului este un superlativ al verilor si toamnelor ardelenesti, fiind totodata una din cele mai gustoase, mai hranitoare si mai originale bucate ce se pot gusta in Romania.

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ingrediente

5-6 salate verzi potrivite
0,5 l zer de la branza de vaci
200 ml lapte prins
4 oua
100 g slanina afumata
100 ml smantana
100 g carnat afumat
1 capatana mica de usturoi
1 ceapa mica si 1 mare
1 morcov
1 lingurita de boia
verdeata: marar, leustean, patrunjel
2 linguri de untdelemn
25 g faina
sare

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO