Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de salată verde, dupa rețeta lui Radu Anton Roman este un fel de mâncare uşor de preparat, într-un timp destul de scurt.

05 Mai 2017, 09:00


In Transilvania, ciorba de salata se potriveste cam de Sarbatoarea Maialului, dureaza pana prin august - veri racoroase, ce sa-i faci - si se complica cu mii de chestii neasteptate (ca si mancarea de andive in „Taverne des Italiens“).

Asta inseamna doar ca radacina e subtire si trebuie sprijinita si ca ciorba de salata verde, prin reteta ei brasoveana, este una din acele numeroase mancaruri romanesti vechi care, ca si Delta Dunarii sau pestele coelacanth, nu se poate decide intre lichid si solid.

Ii spui ciorba cat vrei, si ciorba este, din moment ce o mananci cu lingura, dar e atat de groasa si de consistenta incat, dac-o scapi pe jos, spargi pavajul. Un lucru e sigur, alaturi de ciorba de fasole boabe, ciorba de fasole verde sau ciorba de cartofi cu afumatura (si mai sunt!), ciorba de salata verde din tarile muntoase ale Barsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului este un superlativ al verilor si toamnelor ardelenesti, fiind totodata una din cele mai gustoase, mai hranitoare si mai originale bucate ce se pot gusta in Romania.

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ingrediente

5-6 salate verzi potrivite
0,5 l zer de la branza de vaci
200 ml lapte prins
4 oua
100 g slanina afumata
100 ml smantana
100 g carnat afumat
1 capatana mica de usturoi
1 ceapa mica si 1 mare
1 morcov
1 lingurita de boia
verdeata: marar, leustean, patrunjel
2 linguri de untdelemn
25 g faina
sare

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană