Ascultă Radio Antena Satelor Live

Clătite brașovene (rețeta lui Radu Anton Roman)

Clătitele brașovene, după rețeta lui Radu Anton Roman, sunt un preparat delicios și foarte fin, ce poate fi servit la o cină în familie sau ca aperativ cald la o masă sofisticată.

13 Iunie 2017, 08:47


Printre putinele bucate taranesti - o mixtura saseasco-romaneasca - care au patruns (imbracate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) in menu-urile unor carciumi (mai mult sau mai putin) elegante.

E o mancare foarte speciala, gustoasa si temeinica, pe care lelea Lucretia, cea de-l tine cu bucate pe al Marcului, ne-o ofera de Lasatul Secului cu verzituri (din cutie) foarte simplu fierte: pastai de fasole si mazare boabe.

Vinul lor a fost, de cand ma stiu, un rosu lejer. Dar rosiile (sau rosurile?) in Ardeal, mai ales pe langa Brasov, fie ele „lejere“ sau grele, nu sunt prea acasa. Asa ca, ori mergem la Arad, dupa Cadarca (dar e departe si se racesc clatitele) ori la Seini, dupa... Seina, ori o taiem prin Oituz si fuga la Nicoresti, sa luam Babeasca Neagra.

Sau, mai bine si mai aproape, ne lasam prin Bran, spre sud si ajungem repede la Dragasani, unde s-au lansat pe valurile furtunoase ale lumii doua vinuri rosii, nou create, Novac si Negru de Dragasani.

Aflat in vecinatatea Samburestilor, deci a viei unora dintre cele mai mineralizate si mai intunecate vinuri rosii romanesti, ca langa o provocare, la Dragasani plutea de mult in aer aparitia logica a unui rosu de succes (pe langa marile sale certitudini albe, Tamaioasa si Sauvignon) aparitie care, insa, de neinteles, intarzia.

Orizontul de asteptare aproape ca se intunecase cand, iata, in primavara lui ‘97, s-a anuntat un nou nascut, Novac, un vinut de baut de sete si cu oala, mai negru la culoare (deci mai extractiv, care stoarce mai mult din bobul de strugure) decat orice alt vin romanesc (de masa). Cei cativa cunoscatori care l-au examinat spun ca va face cariera.

Mie mi-a placut: acrisor si proaspat, are nerv (mai trebuie, insa, echilibrat).

Putin mai tarziu, a aparut, promitator, si Negrul de Dragasani, un vin de familie buna, ce pare destinat societatii inalte si pretentioase.

Bine ati venit deci in lume, Printi ai intunericului, la lumina Voastra o sa ne-ncalzim oasele inghetate de sete! Multumiri echipei de cercetatori de la Statiunea Dragasani, ceea ce domniile lor au creat ne face pe toti mai bogati!

Ingrediente Clătite brașovene (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

300 g faina
3 oua
2 cesti de lapte (cam 500 ml)
sare, dupa pofta

Coaja:

3 oua
200 g pesmet

Prajeala:

4 linguri untura

Umplutura:

piper, sare, paprica, dupa chef
1 lingura de faina
1 ceapa
1 pahar lapte
1 legatura de marar
2 oua
cateva frunze de tarhon
2 linguri de untura
putin cimbru uscat (o priza adica cat iei cu trei degete)
1 kg ciuperci (sau carne de pui, sau ficatei de pasare,
sau muschiulet fraged de porc)

Alta umplutura, de oras:

500 g carne afumata tocata
2 oua
o ceasca smantana
sare, piper (de fapt, ca la orice clatita, orice combinatie e posibila)

Sursa foto: dorianradu.ro

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...