Ascultă Radio Antena Satelor Live

Clătite brașovene (rețeta lui Radu Anton Roman)

Clătitele brașovene, după rețeta lui Radu Anton Roman, sunt un preparat delicios și foarte fin, ce poate fi servit la o cină în familie sau ca aperativ cald la o masă sofisticată.

13 Iunie 2017, 08:47


Printre putinele bucate taranesti - o mixtura saseasco-romaneasca - care au patruns (imbracate cum au putut ori le-au „ajutat“ gazdele) in menu-urile unor carciumi (mai mult sau mai putin) elegante.

E o mancare foarte speciala, gustoasa si temeinica, pe care lelea Lucretia, cea de-l tine cu bucate pe al Marcului, ne-o ofera de Lasatul Secului cu verzituri (din cutie) foarte simplu fierte: pastai de fasole si mazare boabe.

Vinul lor a fost, de cand ma stiu, un rosu lejer. Dar rosiile (sau rosurile?) in Ardeal, mai ales pe langa Brasov, fie ele „lejere“ sau grele, nu sunt prea acasa. Asa ca, ori mergem la Arad, dupa Cadarca (dar e departe si se racesc clatitele) ori la Seini, dupa... Seina, ori o taiem prin Oituz si fuga la Nicoresti, sa luam Babeasca Neagra.

Sau, mai bine si mai aproape, ne lasam prin Bran, spre sud si ajungem repede la Dragasani, unde s-au lansat pe valurile furtunoase ale lumii doua vinuri rosii, nou create, Novac si Negru de Dragasani.

Aflat in vecinatatea Samburestilor, deci a viei unora dintre cele mai mineralizate si mai intunecate vinuri rosii romanesti, ca langa o provocare, la Dragasani plutea de mult in aer aparitia logica a unui rosu de succes (pe langa marile sale certitudini albe, Tamaioasa si Sauvignon) aparitie care, insa, de neinteles, intarzia.

Orizontul de asteptare aproape ca se intunecase cand, iata, in primavara lui ‘97, s-a anuntat un nou nascut, Novac, un vinut de baut de sete si cu oala, mai negru la culoare (deci mai extractiv, care stoarce mai mult din bobul de strugure) decat orice alt vin romanesc (de masa). Cei cativa cunoscatori care l-au examinat spun ca va face cariera.

Mie mi-a placut: acrisor si proaspat, are nerv (mai trebuie, insa, echilibrat).

Putin mai tarziu, a aparut, promitator, si Negrul de Dragasani, un vin de familie buna, ce pare destinat societatii inalte si pretentioase.

Bine ati venit deci in lume, Printi ai intunericului, la lumina Voastra o sa ne-ncalzim oasele inghetate de sete! Multumiri echipei de cercetatori de la Statiunea Dragasani, ceea ce domniile lor au creat ne face pe toti mai bogati!

Ingrediente Clătite brașovene (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

300 g faina
3 oua
2 cesti de lapte (cam 500 ml)
sare, dupa pofta

Coaja:

3 oua
200 g pesmet

Prajeala:

4 linguri untura

Umplutura:

piper, sare, paprica, dupa chef
1 lingura de faina
1 ceapa
1 pahar lapte
1 legatura de marar
2 oua
cateva frunze de tarhon
2 linguri de untura
putin cimbru uscat (o priza adica cat iei cu trei degete)
1 kg ciuperci (sau carne de pui, sau ficatei de pasare,
sau muschiulet fraged de porc)

Alta umplutura, de oras:

500 g carne afumata tocata
2 oua
o ceasca smantana
sare, piper (de fapt, ca la orice clatita, orice combinatie e posibila)

Sursa foto: dorianradu.ro

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras