Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

In Muntenia nu-i obiceiul a se face pască. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei) Colacii de casa se impletesc numai in doua si pot fi si nempletiti. Ei pot fi mari ca gura unui ol iar cei de targ ca gura strachinii si cat rotita plugului.

14 Aprilie 2017, 13:32

Ei pot fi impletiti in 2, in 3, in 4, s.a.m.d.

Colacii de panahizi si cei ce se pun sub coliva la morti sunt mari. Mari sunt si colacii ce se duc la botez si la nunta.

Colacii cei mici se zic colacei si se dau baietilor la Sf. Vasile. Punandu-se trei unul peste altul alcatuiesc parastasul. Colaceii ce se dau colindatorilor se numesc si colindete. (Lupescu)

Darea Pastilor: Pe sub poalele Muntilor Apuseni din Transil­vania persoana adeca, care da pastile, trebuie sa cumpere doua sau trei ciubere si donicute noua, frumos sculptate si increstate.

Aceste ciubere se umplu in Miercurea mare, seara, cu vin curat si apoi, acoperindu-se bine, se duc in dimineata Joii mari la biserica, unde se asaza in altar dimpreuna cu 7 sau 14 painisoare de grau curat, framantate si coapte de prescurarita parohiei.

Se cumpara 2 sau 3 oale mari cu cate doua torti smaltuite si linguri de pacfon, un cutit nou si un carpator (scandurea), pe care se taie painea in bucatele patrate in forma zaharului cubic. Painea amestecata cu vin, intocmai ca cuminicatura, se asaza in oale acoperite cu naframi mari de par (lana) sau de matase, cumparate noua-noute din targ.

Pastile, adica painea si vinul, se sfintesc sau, cum zice poporul, se slujesc de preot, in Joia mare, la amiazi, cu cea mai mare solemnitate.

invierea impreunata cu liturghia si cetirea rugaciunilor de dezle­gare se face des-de-noapte, incat cand se revarsa de ziua preotul incepe sa dea pastile din usa altarului.

Cei ce au asistat la serviciul divin iau pastile la biserica, iar pentru cei ce au ramas acasa le duc in pahare sau ulcicute infasurate in merindete sau batiste. (Marian)

Multe gospodine la Mosii din mai - de la Dumineca Mare - fac mese pentru saraci, iar altele fac praznice. Bucatele ce se dau la asemenea mese sunt: malai (un fel de paine din faina de porumb) ori pane si galusti (sarmale) ori bors. Unele mai dau si lapte cu orez (colarezi) ori pasat. La asemenea mese se poftesc saracii satelor, carora de multe ori li se dau cate o lumanarica aprinsa si un colacel.

Mesele acestea, cum le dai, ase le vei avea pe Ceea Lume. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei