Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

In Muntenia nu-i obiceiul a se face pască. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei) Colacii de casa se impletesc numai in doua si pot fi si nempletiti. Ei pot fi mari ca gura unui ol iar cei de targ ca gura strachinii si cat rotita plugului.

14 Aprilie 2017, 13:32

Ei pot fi impletiti in 2, in 3, in 4, s.a.m.d.

Colacii de panahizi si cei ce se pun sub coliva la morti sunt mari. Mari sunt si colacii ce se duc la botez si la nunta.

Colacii cei mici se zic colacei si se dau baietilor la Sf. Vasile. Punandu-se trei unul peste altul alcatuiesc parastasul. Colaceii ce se dau colindatorilor se numesc si colindete. (Lupescu)

Darea Pastilor: Pe sub poalele Muntilor Apuseni din Transil­vania persoana adeca, care da pastile, trebuie sa cumpere doua sau trei ciubere si donicute noua, frumos sculptate si increstate.

Aceste ciubere se umplu in Miercurea mare, seara, cu vin curat si apoi, acoperindu-se bine, se duc in dimineata Joii mari la biserica, unde se asaza in altar dimpreuna cu 7 sau 14 painisoare de grau curat, framantate si coapte de prescurarita parohiei.

Se cumpara 2 sau 3 oale mari cu cate doua torti smaltuite si linguri de pacfon, un cutit nou si un carpator (scandurea), pe care se taie painea in bucatele patrate in forma zaharului cubic. Painea amestecata cu vin, intocmai ca cuminicatura, se asaza in oale acoperite cu naframi mari de par (lana) sau de matase, cumparate noua-noute din targ.

Pastile, adica painea si vinul, se sfintesc sau, cum zice poporul, se slujesc de preot, in Joia mare, la amiazi, cu cea mai mare solemnitate.

invierea impreunata cu liturghia si cetirea rugaciunilor de dezle­gare se face des-de-noapte, incat cand se revarsa de ziua preotul incepe sa dea pastile din usa altarului.

Cei ce au asistat la serviciul divin iau pastile la biserica, iar pentru cei ce au ramas acasa le duc in pahare sau ulcicute infasurate in merindete sau batiste. (Marian)

Multe gospodine la Mosii din mai - de la Dumineca Mare - fac mese pentru saraci, iar altele fac praznice. Bucatele ce se dau la asemenea mese sunt: malai (un fel de paine din faina de porumb) ori pane si galusti (sarmale) ori bors. Unele mai dau si lapte cu orez (colarezi) ori pasat. La asemenea mese se poftesc saracii satelor, carora de multe ori li se dau cate o lumanarica aprinsa si un colacel.

Mesele acestea, cum le dai, ase le vei avea pe Ceea Lume. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar