Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cuiburi de cinci (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Bucovina muntoasă, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagă cum e asta a mea nu le-a povestit, decât pe sărite și pe sponci, din cauză că se fac rar și cu cheltuială foarte mare.

31 Ianuarie 2017, 08:33


Dar la Carlibaba, in casa doamnei Mariana inginer Epaminonda Amariutei, am mancat, acum vreo doi ani, cu ocaziunea unui botez de o suta de persoane - suntem pe Bistrita Aurie! - ceva ce nici romanii cei mai perversi n-au putut inventa: sarmale din cinci carnuri diferite - neamestecate intre ele - incuibate in foi de varza.

Si acum imaginati-va blidul smaltuit in care s-a desfacut cuibul si au zburat, ca niste lebede usoare, miresmele celor cinci sarmale, surori de mama dar de tata nu! Ce poate fi mai bun?

Cucoana Mariana a pus sa se dea mesei cuiburile nu dupa peste, cum e obiceiul, ci la urma, dupa friptura si dupa prima cafea, chiar inainte de fursecuri si tort. A pus de s-au facut, la o suta de invitati, o suta cincizeci de cuiburi (s-au taiat - bineinteles nu numai pentru sarmale - o stana si o poiata de dobitoace: un porc, un vitel, trei curcani infoiati, cinci gaste, o duzina de gaini si claponi grasani) sa fie, de o mai vrea vreunul, dar n-au ajuns!

Rosise Epaminonda: cum, la botezul primului sau baiat, Epaminondica junior, sa nu ajunga mancarea?!

Ce contau chiftelutele cu marar, branzeturile afumate, crenvurstii cu hrean indulcit, pastravii cu smantana, plachia, ciorba groasa de cartofi, fripturile de doua jiganii, tocanita de trei soiuri de pasare, cu tarhon si smantana, placintelele cu smantana si miere, tortul cat roata de tractor, inghetatele cu frisca, cosurile cu fragi si capsuni si ananas proaspat, daca n-au ajuns „cuiburile“?!

Toata lumea radea: mai toti erau bucovineni, baieti fini de 0,1 tone, invatati cu mancare buna si cat cuprinde fiecare, ba chiar mai multa! Dar „cuiburi de cinci“ nu gustasera decat vreo doi pana atunci, din cei mai carunti, cu nuntile pornite din adolescenta, inainte de ’60, de colectivizare, va sa zica.

Vinul a curs in valuri: Busuioaca de Moldova de la Cotnari, - aromata ca o gradina inflorita, impanzita cu tufe de busuioc si capite de fan abia cosit, de o dulceata coplesitoare, dar nu lipicioasa, din cea mierie, ci sprintena, de fragi salbatici, petale de trandafir si pere busuioace (butoiul fusese imbracat in gheata si paie de cu seara) si Feteasca Neagra de la Uricani - la-nceput calda si plina, la sfarsit obosita, abulica si amaruie, nici copila cuminte si neaflata de barbat, dar nici muiere la cei opt copii ai ei, ci codana scorpie, infierbantata, mirosind provocator a muschi de padure, a prune uscate si a coaja de paine calda, si lipindu-se de om ca o zeama de buruiana fermecata.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO