Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

„De n-ar și horincă-n sat/ Nișiodată n-aș și bat/ Dar așa horincă este/Eu la lume-s de poveste..."

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

29 Octombrie 2021, 08:55

Toamna este anotimpul când se culeg roadele câmpului, dar și când toate horinciile de pe văi încep să scoată fum, semn că vestitele cazane de țuică încep să prepare vestita horincă.

Această bautură care a devenit de-a lungul timpului o "marcă" a Ardealului, are "rolul" de a descreții frunțile, de a deschide ușile, de a lega prietenii și de a dezlega vorba celor mai puțin povestitori!

Pentru a prepara horinca este nevoie de patru lucruri: fructe de foarte bună calitate (prune, mere, pere), un foc zdravăn, apă pentru răcire și multă răbdare, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Procesul de distilare a horincii nu este unul complex, însă, necesita multă atentie și îndemânare pentru ca bautură alcoolică care are în jur de 50-55 de grade să fie una aromată și tare (bună).

Înainte de a pune fructele pe foc, acestea sunt ținute în butoaie la fermentat câteva săptămâni timp în care zahărul conținut în fructe este transformat în alcool.

Ulterior borhotul obținut prin fermentație este fiert într-un cazan ore întregi, vaporii rezultați sunt răciți cu apă rece, devenind un lichid clar, transparent.

În Țara Năsăudului acest proces este realizat de două ori pentru a obține un procent de alcool între 48-55 de grade. Primul lichid obținut la a doua distilare, care are o tărie mult mai mare, este separat de restul băuturii fiind păstrat pentru uz casnic.

Astfel de horincii, care sunt în funcțiune de cum se așează prima brumă și până în decembrie, pot fi întâlnite în întreaga regiune de nord a Transilvaniei.

Foto: pixabay

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete