Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

„De n-ar și horincă-n sat/ Nișiodată n-aș și bat/ Dar așa horincă este/Eu la lume-s de poveste..."

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

29 Octombrie 2021, 08:55

Toamna este anotimpul când se culeg roadele câmpului, dar și când toate horinciile de pe văi încep să scoată fum, semn că vestitele cazane de țuică încep să prepare vestita horincă.

Această bautură care a devenit de-a lungul timpului o "marcă" a Ardealului, are "rolul" de a descreții frunțile, de a deschide ușile, de a lega prietenii și de a dezlega vorba celor mai puțin povestitori!

Pentru a prepara horinca este nevoie de patru lucruri: fructe de foarte bună calitate (prune, mere, pere), un foc zdravăn, apă pentru răcire și multă răbdare, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Procesul de distilare a horincii nu este unul complex, însă, necesita multă atentie și îndemânare pentru ca bautură alcoolică care are în jur de 50-55 de grade să fie una aromată și tare (bună).

Înainte de a pune fructele pe foc, acestea sunt ținute în butoaie la fermentat câteva săptămâni timp în care zahărul conținut în fructe este transformat în alcool.

Ulterior borhotul obținut prin fermentație este fiert într-un cazan ore întregi, vaporii rezultați sunt răciți cu apă rece, devenind un lichid clar, transparent.

În Țara Năsăudului acest proces este realizat de două ori pentru a obține un procent de alcool între 48-55 de grade. Primul lichid obținut la a doua distilare, care are o tărie mult mai mare, este separat de restul băuturii fiind păstrat pentru uz casnic.

Astfel de horincii, care sunt în funcțiune de cum se așează prima brumă și până în decembrie, pot fi întâlnite în întreaga regiune de nord a Transilvaniei.

Foto: pixabay

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea