Ascultă Radio Antena Satelor Live

Delicioasele paste, originea și istoria lor

Fie că sunt spaghete, penne, linguini, vermicelli, ravioli sau tortellini, pastele fac parte din deliciile pe care turiștii le savurează întotdeauna atunci când vizitează Italia.

23 Iulie 2015, 06:32


Acestea pot fi servite in compania unor delicioase sosuri sau pot fi ingrediente ale altor feluri de mancare, precum salatele sau budincile. Se estimeaza ca in lume sunt peste 600 de tipuri de paste, insa cei mai iscusiti in a le prepara se pare ca sunt italienii.

Despre originile si istoria pastelor

Chiar daca s-ar putea crede ca pastele s-au nascut in Italia, cercetarile asupra acestor adevarate delicii plaseaza originea pastelor in secolul al XIII-lea. Se spune despre Marco Polo ca le-ar fi adus in Italia, la intoarcerea sa dintr-una din calatoriile in China in anul 1271.

Despre pastele din China, marele calator a facut si referiri in cartea sa, intitulata Minunile lumii.

Concluziile altor cercetari spun insa ca originea pastelor este mult mai indepartata, acestea datand inca de pe vremea civilizatiilor antice etrusce. In acele vremuri, se pare ca pastele se preparau dintr-o faina rezultata din macinarea mai multor soiuri de cereale, la care se adauga apa. Acest fel de mancare s-a raspandit rapid printre etrusci, devenind, intr-un timp foarte scurt, un adevarat aliment, apreciat pentru gustul minunat.

In secolul al III-lea i.H., imparatul roman Cicero aminteste, in insemnarile sale, despre un preparat foarte iubit de catre oamenii de seama, dar si de catre oamenii obisnuiti. Este vorba despre niste foi mari, din faina de grau, stramosii preparatului lasagna de astazi.

In acea perioada, romanii se aflau in plina dezvoltare, in diverse domenii. Este perioada in care si-au dezvoltat reteaua de transport a cerealelor, dar sunt inventate si diverse instrumente care faciliteaza prepararea unor mancaruri din ce in ce mai diverse si mai sofisticate.

Italienii au si ei varianta lor despre originea pastelor, spunand ca acestea ar fi fost inventate de catre etruscii care se aflau in zonele din centru-sud ale Italiei, actuala Toscana, Lazio si Umbria.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras