Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori tratate gastronomice în toată legea.

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 22 Iunie 2023, 22:37

Chiar dacă n-am învăţat de-acasă, de la mama ori de la bunica, vreo reţetă de acest fel, probabil că măcar o dată în viaţă ne-am dorit să ştim prepara şi stăpâni vreun elixir al dragostei care să îl întoarcă pe cel iubit cu faţa către noi...

Cât de mult datorează dragostea mâncării? Să ne întoarcem chiar la începuturile lumii. De n-ar fi fost mărul cu pricina, Adam nu ar fi văzut frumuseţea goliciunii Evei şi, poate, şi astăzi ar fi fost singurii oameni, veşnicind în Raiul lui Dumnezeu. Până la urmă, păcatul primordial se confundă cu începuturile primelor tresăriri dinaintea Celuilalt. Gustând din Fructul Cunoaşterii, prin Cunoaştere, Adam şi Eva îşi pierd Inocenţa şi câştigă Iubirea.

O simplă trecere în revistă a alimentelor care sunt considerate euforizante, afrodiziace sau revigorante ­ unele dintre ele menţionate în miturile diferitelor popoare, altele cultivate de regine ori consemnate în cărţi de literatură pura ­ e surprinzătoare. Elena ­ până să fi ajuns în patul troianului Paris, culmea, tot datorită unui măr! ­ îi pregătea lui Menelaus băuturi excitante, din seminţe de mac. Asta ne-o spune Homer.

Melcii, stridiile şi alte fructe de mare trebuie să fie luate în seamă dacă vă gândiţi cumva să faceţi o astfel de listă. Laptele de măgăriţă, ouăle de nagâţ şi de potârniche, creierul de vânat, sângele de cocoş tânăr, petalele de hibiscus, frunzele de mentă şi praful de piper roşu sunt numai câteva dintre ingredientele pe care le întâlneşti în reţetele Antichităţii sau ale Evului Mediu. Condimentele de tot felul au, la rândul lor, rolul de a face picante şi reţetele, şi... dragostea.
Şi... să nu ne ducem totuşi prea departe ­ nici în timp, nici în spaţiu. Aici, “la noi în bătătură” (dacă pot să spun aşa), întâlnim cel puţin câteva cutume legate de mâncare, dragoste şi vigoare. Una dintre ele este aceea cu vinul roşu, care ­ se zice ­ te face să devii mai... “arzuliu”. Alta ar fi credinţa că o salată de ţelină crudă te poate ţine “în formă”. Ori că un ceai de mentă îţi poate fi de folos în situaţii delicate.

Nu bag mâna în foc că e aşa. Poate nu-s decât vorbe de clacă, la gura sobei. (Că încă-i iarnă şi şezătorile nu s-au terminat.)

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană
Mâncăruri de post din anii ’30
Gastronomie 02 Iunie 2023, 00:07

Mâncăruri de post din anii ’30

Răscolind prin rafturile de carte veche culinară, am dat peste volumaşul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici.

Mâncăruri de post din anii ’30