Ascultă Radio Antena Satelor Live

Faimosul hamburger: descendenţă germană şi strămoşi asiatici

La începutul secolului 18, câţiva germani au observat în timpul călătoriilor pe care le făceau în Asia că localnicii introduceau carne de vită sub şaua cailor pentru a o frăgezi pentru consumul ulterior.

09 Septembrie 2015, 05:47

Germanilor le-a plăcut ideea şi au pus-o şi ei în aplicare când au revenit acasă, în oraşul Hamburg. În timp, această specialitate de carne a devenit cunoscută sub numele de „carne de Hamburg”.

Mulţi ani mai târziu, imigranţii germani din America au dus cu ei această reţetă şi prima menţiune documentară a apărut în 1884, în ziarul Boston Evening Journal, care populariza „friptura din carne de Hamburg”.

Oamenii au început să improvizeze şi să transforme reţeta după placul lor. Primul „hamburger” despre care se ştie, a fost făcut de Charlie Nagreen. Acesta a prezentat „hamburgerul american” la un festival culinar din Seymour, Wisconsin, în 1885.

Hamburgerul său nu era însă ceea ce ştim astăzi, nu exista nici chifla, nici brânza, nici bacon-ul. Reţeta clasică pe care o savurăm şi astăzi a apărut în St.Louis, la Târgul Mondial din 1904.

În 1921, Walt Anderson, un bucătar din Wichita, statul Kansas l-a convins pe un anume Billy Ingram să investească 700 de dolari pentru a deschide primul lanţ de restaurante care serveau hamburgeri: The White Castle.

Celebrul Big Mac a apărut în 1968 şi costa 49 de cenţi (un preţ foarte mare la acea vreme!). Cel mai mare hamburger servit vreodată cântărea 3,7 tone şi a fost preparat în 2001 la festivalul Burger Fest din Seymour, Wisconsin, acolo unde se află şi „Hamburger Hall of Fame”.

Sursa: rador.ro

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune