Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături desigur. E iarnă, soarele a apus peste Valea Lapusului, ne-nsoțește la drum scurt pâlpâirea unei Seine blânde sau licărul vesel al unui Iordovan.

16 Decembrie 2016, 09:49


Iordanitul: colindul cu Iordanul. Inca din seara de 6 spre 7 ianuarie se strang mai multi insi la o carciuma si acolo mananca si petrec seara.

Unul din tineri, si anume capul, care pe alocuri poarta numele de popa, duce caldarusa cu aghiasma, in care-si strang banii, iar ajutoarele capeteniei poarta unul pamatuful sau motocolul de busuioc cu care iordanesc pe oameni si un altul - mai multi chiar, daca satul e mare - poarta o tepusa de lemn, pe care au a strange carne.

Astfel umbla ei apoi noaptea sau dimineata prin sate cantand Iordanul, adica aceleasi cuvinte pe care le canta si preotul in ajunul Bobotezei. Intrand in casa, iordanitorii iordanesc, adica stropesc, mai intai pe toti membrii familiei cu apa sfintita pe cap, iar dupa aceea, luandu-i pe toti de-a randul in brate, ii ridica in sus de trei ori.

In unele locuri stapanul casei, daca se simte puternic, cere capeteniei sa i se aduca un iordanitor a se lupta cu el. Luptandu-te cu iordanitorii te intaresti, dobandesti putere, caci luptatorul iordanitor in timpul luptei este ajutat de Sf. Ioan si acesta da in urma putere si celui care s-a luptat cu iordanitorii.

Pe Ioni si Ioane, daca-i prind iordanitorii, ii duc cu puterea la garla sau lafantana ca sa-i scalde, si nu-i iarta decat in cazul cand le daruiesc ceva.

In alte parti se aduna in aceasta zi baietii si fetele anume la fantani, unde se uda apoi unii pe altii cu apa, zicand ca se iordanesc, sau toarna cu ciutura apa in cap celor care vin la fantana dupa apa. (Marian)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie