Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături desigur. E iarnă, soarele a apus peste Valea Lapusului, ne-nsoțește la drum scurt pâlpâirea unei Seine blânde sau licărul vesel al unui Iordovan.

16 Decembrie 2016, 09:49


Iordanitul: colindul cu Iordanul. Inca din seara de 6 spre 7 ianuarie se strang mai multi insi la o carciuma si acolo mananca si petrec seara.

Unul din tineri, si anume capul, care pe alocuri poarta numele de popa, duce caldarusa cu aghiasma, in care-si strang banii, iar ajutoarele capeteniei poarta unul pamatuful sau motocolul de busuioc cu care iordanesc pe oameni si un altul - mai multi chiar, daca satul e mare - poarta o tepusa de lemn, pe care au a strange carne.

Astfel umbla ei apoi noaptea sau dimineata prin sate cantand Iordanul, adica aceleasi cuvinte pe care le canta si preotul in ajunul Bobotezei. Intrand in casa, iordanitorii iordanesc, adica stropesc, mai intai pe toti membrii familiei cu apa sfintita pe cap, iar dupa aceea, luandu-i pe toti de-a randul in brate, ii ridica in sus de trei ori.

In unele locuri stapanul casei, daca se simte puternic, cere capeteniei sa i se aduca un iordanitor a se lupta cu el. Luptandu-te cu iordanitorii te intaresti, dobandesti putere, caci luptatorul iordanitor in timpul luptei este ajutat de Sf. Ioan si acesta da in urma putere si celui care s-a luptat cu iordanitorii.

Pe Ioni si Ioane, daca-i prind iordanitorii, ii duc cu puterea la garla sau lafantana ca sa-i scalde, si nu-i iarta decat in cazul cand le daruiesc ceva.

In alte parti se aduna in aceasta zi baietii si fetele anume la fantani, unde se uda apoi unii pe altii cu apa, zicand ca se iordanesc, sau toarna cu ciutura apa in cap celor care vin la fantana dupa apa. (Marian)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO