Ascultă Radio Antena Satelor Live

Friptură la tavă cu piure de vișine (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe partea Careiului, acolo unde începe câmpia de nord a Transilvaniei și înfloresc livezi de vișini-ce spectacol nipono-cehovian !-s-a împământenit o fripturică cu iz parfumat, dusseldorf-ist (acolo cică ar fi compotul cea mai vitejească murătură, luptând din răsputeri-cam slabe, zic eu-cu cârnații cei grași și șuncile cele afumate) și gust dulce-acrișor.

21 Februarie 2017, 08:12

Să vedem, să încercăm, vorbim noi dup-aceea.

Nu-i rea, credeti-ma, doar ca nu-i in obiceiul nostru. Dar asta e, daca ne lasam de la Turt spre sud, pana la Deta, musai sa ne asteptam la tot felul de aventuri si intalniri (foste) imperiale.

De exemplu, o alunecoasa, catifelata Rujita, rosie, nu roza, ca de obicei, de Sanislau.

Ori o Ardeleanca de la Tasnad, vin galbior care miroase ca o faneata si are gust delicat de pere varatice.

Am putea aduce chiar, de la polul nord al viei romanesti, de la Tarna Mare, un Riesling de Banat (caci asa s-a declarat in buletin vinutul de la Teremia, cand s-a maritat in Oas, i-a fost rusine sa recunoasca c-o cheama taraneste, Creata).

Toate-s bune, numai sa fie. Ceea ce mi se pare amuzant este ca oseno-bihorenii, nemultumiti de finetea-i aproape inconsistenta, alatura acestei fripturi usurele, pe langa piureul de fructe, si o alta „garnitura“, grea cat un asteroid: „crumpi pe plec“.

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina