Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Baza unui ghiveci săsesc e supa! Tot ce se adaugă, tot ce se prăjește, fierbe, coace, rumenește, înăbușă trece prin gusturile și miresmele de „claren supe“. La sași, dacă supă nu e, nimic nu e!

01 August 2017, 10:55


Dintre vinurile de origine germana din Ardeal - Riesling (von Rhin), Traminer(Gewurz!), Neuburger, Furmint - singurul potrivit la un ghiveci ...saxon (vasazica la Biertan a-nceput balcanizarea Flandrei si Westfaliei !) ar fi, nu ma-ndoiesc, un robust Furmint. Si il vom alege pe cel de pe Tarnava Mare, de la Hoghilag sau de la Loamnes.

Incisiv si tunator, vinul stralucitor, imbracat in armuri aurii, va pravali micile bariere grasute ce incetinesc asimilarea tezei convietuirii capro- varziste, va ridica, cu douasprezece grade, intensitatea comunicabilitatii, interioare si exterioare a bietului ghivecel, confirmand un paradox (culinar): asocierea neverosimila a doua fluvii incompatibile, Donau-ul si Dunarea de Jos.

Ingrediente Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne, vrabioara de vita fara os
sare, piper, dupa voie si nevoie
500 g rosii proaspete
2 pastarnaci
1 telina
3 ardei grasi
1 lingura de faina
600 g ceapa
2 kg cartofi
1 lingura de pasta de tomate
100 ml vin rosu
200 ml smantana
3 morcovi
1 legatura de patrunjel verde
1,5 litri de supa de oase
200 g unt (sau ulei, caci colesterolul e international,
cu libera circulatie, chiar si la sasi , in tara „Siebenburgen“)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina