Ascultă Radio Antena Satelor Live

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande.

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 24 Iunie 2023, 22:28

Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. “Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere” – spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. “Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată.” De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.

Haute Cuisine Ottomane
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.

Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: “În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecvent restaurante turceşti de proastă calitate. Un local de învăţământ culinar ar trebui să joace un rol important în explorarea şi promovarea bucătăriei noastre. E linia de gândire care a inspirat înfiinţarea Institutului Culinar”.
Bucătăria turcească e cu siguranţă marea pasiune a patroanei Institutului. Iar cartea sa, “Savorile străzii. Turcia”, a fost scrisă după o cercetare de-a lungul regiunilor Turciei timp de doi ani, împreună cu un prieten fotograf.

Şefii bucătari care predau la Institutul Culinar sunt selecţionaţi cu multă atenţie; mulţi dintre ei au o educaţie internaţională în institute culinare eminente. Şcoala de bucătari din Istanbul propune trei programe: cursuri de şase luni pentru cei care vor să urmeze o carieră de chef de cuisine; un compartiment recreativ pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de competenţe (mai ales în ce priveşte pregătirea bucatelor la cuptor); o şcoală de bucătari cu un program de două zile pe săptămână, timp de două luni, pentru persoanele care doresc să dobândească anumite competenţe de bază, dar care nu au timpul necesar pentru a frecventa cursurile zilnic.

Profesionişti şi amatori
Insitutul Culinar din Istanbul pregăteşte profesionişti, dar se adresează şi pasionaţilor. Anumite clase recreative urmăresc subiecte dominante, cum ar fi “tocăturile de carne”, “produsele de patiserie”, “mezes”, “legumele şi rădăcinile”. Sunt organizate, de asemenea, activităţi suplimentare, cum ar fi demonstraţii personalizate şi reuniuni, vizite la Institut ale unor chefi de cuisine recunoscuţi, călătorii culinare pentru lărgirea orizonturilor elevilor şi a clientelei.

Amplasarea într-o clădire magnifică, cu şapte etaje, din care patru dedicate bucătăriilor, în cartierul istoric Pera, reprezintă un real avantaj al institutului, care se mai poate lăuda cu o bibliotecă şi cu o fermă, în afara oraşului, care furnizează legume şi fructe de sezon.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina