Ascultă Radio Antena Satelor Live

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande.

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 24 Iunie 2023, 22:28

Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. “Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere” – spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. “Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată.” De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.

Haute Cuisine Ottomane
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.

Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: “În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecvent restaurante turceşti de proastă calitate. Un local de învăţământ culinar ar trebui să joace un rol important în explorarea şi promovarea bucătăriei noastre. E linia de gândire care a inspirat înfiinţarea Institutului Culinar”.
Bucătăria turcească e cu siguranţă marea pasiune a patroanei Institutului. Iar cartea sa, “Savorile străzii. Turcia”, a fost scrisă după o cercetare de-a lungul regiunilor Turciei timp de doi ani, împreună cu un prieten fotograf.

Şefii bucătari care predau la Institutul Culinar sunt selecţionaţi cu multă atenţie; mulţi dintre ei au o educaţie internaţională în institute culinare eminente. Şcoala de bucătari din Istanbul propune trei programe: cursuri de şase luni pentru cei care vor să urmeze o carieră de chef de cuisine; un compartiment recreativ pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de competenţe (mai ales în ce priveşte pregătirea bucatelor la cuptor); o şcoală de bucătari cu un program de două zile pe săptămână, timp de două luni, pentru persoanele care doresc să dobândească anumite competenţe de bază, dar care nu au timpul necesar pentru a frecventa cursurile zilnic.

Profesionişti şi amatori
Insitutul Culinar din Istanbul pregăteşte profesionişti, dar se adresează şi pasionaţilor. Anumite clase recreative urmăresc subiecte dominante, cum ar fi “tocăturile de carne”, “produsele de patiserie”, “mezes”, “legumele şi rădăcinile”. Sunt organizate, de asemenea, activităţi suplimentare, cum ar fi demonstraţii personalizate şi reuniuni, vizite la Institut ale unor chefi de cuisine recunoscuţi, călătorii culinare pentru lărgirea orizonturilor elevilor şi a clientelei.

Amplasarea într-o clădire magnifică, cu şapte etaje, din care patru dedicate bucătăriilor, în cartierul istoric Pera, reprezintă un real avantaj al institutului, care se mai poate lăuda cu o bibliotecă şi cu o fermă, în afara oraşului, care furnizează legume şi fructe de sezon.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos