Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, dupa rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional românesc, ușor de făcut și extrem de gustos.

31 Mai 2017, 08:28


Mancare complicata tare, care in Banat se implineste in paradigme stralucitoare (veti vedea).

Obiceiurile legate de „taiatul porcului“ scot in evidenta credin­tele in valoarea lui de simbol, ca si in legaturile „de sange“ ce se realizeaza cu divinitatea (dar si intre comeseni) in timpul consumarii carnii animalului sacrificat.

Ca urmare, parul porcului (dupa ce a fost legat pentru bidinele) trebuie inmuiat in sange „pentru ca sa nu se stinga neamul porcilor“.

De asemenea, sangele care curge in timpul sacrificiului trebuie strans intr-un vas cu mei, pentru utilizarea ulterioara in scopuri etnoiatrice. Aceleasi efecte tamaduitoare sunt atribuite unturii rezultate (mai ales cea de la porc negru taiat in timpul ritual al zilei de Ignat). (Vaduva)

Cabernet-ul Sauvignon de Recas, in primii doi ani de viata, e un vin frumos, rosu-rubiniu. Are o personalitate unica intre vinurile romanesti: mai sec decat cel al familiei sale, are un iz uscat „perfect barbatesc“.

Gustul, amplu, narativ are o severitate aparte, salbatica, acid-calcaroasa dar satinata, fara colturi (la maturitate insa, mi se pare mai putin original-spectaculos: salbaticia-i nobila se estompeaza in favoarea calitatilor sigure dar previzibile ale oricarui Cabernet).

Acest vin il doresc oricui langa o mancare de fasole adevarata.

Numai cand marile valori isi dau mana in dreptul vietii noastre, putem spera sa ridicam un colt al cortinei paradisului, sa ne orbeasca lumina-i miraculoasa, chiar daca, vai, miroase a ceapa si ingrasa!

Taina: Spre Arad, la toata mancarea noastra se mai adauga ceva:

1 lingura de miere si un pahar de otet, combinatie dulce-acra care fierbe si ea macar o jumatate de ora.

Sosul la iahnie nu trebuie niciodata sa para ca uda, ci ca unge boabele de fasole.

Ingrediente Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

300 g pastrama afumata gasca
300 g costita afumata
300 g carnaciori de porc afumati
1 lingura de untura gasca
1 ciolan afumat de porc
2 linguri de maduva
1 ardei gras
2 cepe
2 morcovi
2 foi de dafin
3 legaturi de marar
1 legatura de tarhon
1 pahar de vin alb dulce
200 ml bulion gros de rosii
5 catei de usturoi
1 lingurita de paprica
1 lingura de pasta de ardei
piper boabe
1 kg fasole alba cu bob mare (sau cum o fi, daca va plac alte soiuri)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Gastronomie 10 Iunie 2024, 10:03

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi

Carot cake, lime pavlova, chipsuri de mămăligă cu sos birria, cozonac red şi prăjitura fantezie, frigărui de creveţi cu sos...

Tradiţie şi Inovaţie în Arta Gastronomică, competiţie organizată la USV Iaşi
Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte