Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

Iahnie de fasole cu ciolan afumat, dupa rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat tradițional românesc, ușor de făcut și extrem de gustos.

31 Mai 2017, 08:28


Mancare complicata tare, care in Banat se implineste in paradigme stralucitoare (veti vedea).

Obiceiurile legate de „taiatul porcului“ scot in evidenta credin­tele in valoarea lui de simbol, ca si in legaturile „de sange“ ce se realizeaza cu divinitatea (dar si intre comeseni) in timpul consumarii carnii animalului sacrificat.

Ca urmare, parul porcului (dupa ce a fost legat pentru bidinele) trebuie inmuiat in sange „pentru ca sa nu se stinga neamul porcilor“.

De asemenea, sangele care curge in timpul sacrificiului trebuie strans intr-un vas cu mei, pentru utilizarea ulterioara in scopuri etnoiatrice. Aceleasi efecte tamaduitoare sunt atribuite unturii rezultate (mai ales cea de la porc negru taiat in timpul ritual al zilei de Ignat). (Vaduva)

Cabernet-ul Sauvignon de Recas, in primii doi ani de viata, e un vin frumos, rosu-rubiniu. Are o personalitate unica intre vinurile romanesti: mai sec decat cel al familiei sale, are un iz uscat „perfect barbatesc“.

Gustul, amplu, narativ are o severitate aparte, salbatica, acid-calcaroasa dar satinata, fara colturi (la maturitate insa, mi se pare mai putin original-spectaculos: salbaticia-i nobila se estompeaza in favoarea calitatilor sigure dar previzibile ale oricarui Cabernet).

Acest vin il doresc oricui langa o mancare de fasole adevarata.

Numai cand marile valori isi dau mana in dreptul vietii noastre, putem spera sa ridicam un colt al cortinei paradisului, sa ne orbeasca lumina-i miraculoasa, chiar daca, vai, miroase a ceapa si ingrasa!

Taina: Spre Arad, la toata mancarea noastra se mai adauga ceva:

1 lingura de miere si un pahar de otet, combinatie dulce-acra care fierbe si ea macar o jumatate de ora.

Sosul la iahnie nu trebuie niciodata sa para ca uda, ci ca unge boabele de fasole.

Ingrediente Iahnie de fasole cu ciolan afumat (rețeta lui Radu Anton Roman)

300 g pastrama afumata gasca
300 g costita afumata
300 g carnaciori de porc afumati
1 lingura de untura gasca
1 ciolan afumat de porc
2 linguri de maduva
1 ardei gras
2 cepe
2 morcovi
2 foi de dafin
3 legaturi de marar
1 legatura de tarhon
1 pahar de vin alb dulce
200 ml bulion gros de rosii
5 catei de usturoi
1 lingurita de paprica
1 lingura de pasta de ardei
piper boabe
1 kg fasole alba cu bob mare (sau cum o fi, daca va plac alte soiuri)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras