Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”

”Sentimentele, cultura și turismul nu țin cont de granițe administrative. Conacele din Secuime pot completa oferta turistică din Țara Bârsei, putând fi cuprinse în circuite turistice comune” – a afirmat zilele trecute Tamás Sándor.

08 Septembrie 2018, 03:49

Declaratia președintelui Consiliului Județean Covasna a fost facuta la Coresi Shopping Resort din Brașov, unde a fost prezentat și promovat „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, unde este așteptat și publicul din Brașov.

La conferința de presă, organizată la Coresi, au fost prezenți și reprezentanții administrației locale și județene din Brașov. ”Ne simțim bine când sunteți aici, avem o colaborare foarte bună de mulți ani. Este important să scoatem în evidență, să fructificăm împreună cultura și tradiția noastră. Suntem legați unii de alții, nu poate fi negat acest lucru, de aceea merită să dezvoltăm multe lucruri împreună, atât de natură economică, cât și la nivel cultural” – a subliniat primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru.

„Noi, în Sfântu Gheorghe, investim nu numai în infrastructură, ci și în comunități. Pe lângă reabilitarea monumentelor am inițiat mai multe evenimente culturale importante, cum sunt Zilele Sfântu Gheorghe sau Galopiada Secuiască. Aproape în fiecare sfârșit de săptămână se desfășoară câte un festival, iar pe 7-9 septembrie vă așteptăm la Festivalul Deliciilor Dulci, unde se pot gusta kürtőskalács-uri de o calitate înaltă cu arome tradiționale, dar și inovatoare” – a explicat viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva.

”Când am pus bazele multor proiecte europene, care fac dovada că nu există granițe administrative, noi am făcut în așa fel să fim o echipă și să dăm continuitate acestor proiecte de infrastructură. Alături de primăriile din Sf. Gheorghe și Brașov, alături de județul Covasna ne-am exprimat foarte clar că ne dorim cu toții să realizăm cel mai important obiectiv, aeroportul de la Ghimbav. Consider că turismul și cultura pot fi concepute integrat. În județul Brașov în decursul timpului am conviețuit cu sași și maghiari, iar tradițiile lor au făcut ca această zonă să fie altfel, să aibă o identitate distinctă față de alte zone ale țării. Consider că doar împreună putem să ne promovăm, să ne prezentăm specificul și să nu avem niciodată impresia că vom fi în competiție” – a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Cei prezenți la conferința de presă s-au înțeles ca anul viitor, alături de județele Harghita și Mureș, și județul Brașov să contribuie cu un sac de făină la prepararea kürtőskalács-ului care va simboliza buna cooperare dintre Ținutul Secuiesc și Țara Bârsei. La promovarea festivalului publicul brașovean a putut degusta kürtőskalács-ul care anul trecut a câștigat locul doi la concursul organizat la festivalul nostru. Firma Parázska, din Miercurea Ciuc, prepară kürtőskalács după o rețetă tradițională, dar în același timp încearcă să regândească acest produs premium, folosind și aroma de zmeură.

Cea de a doua ediție a „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. Se va prepara Kürtőskalács din făină care provine din județele Mureș, Harghita și Covasna. Deja este o tradiție să se prepare și cel mai lung Kürtőskalács din Transilvania, ceea ce înseamnă un colac de 14 metri, la care se folosește făina Gyermelyi și care va fi realizat de firma Kovács din Lupeni, județul Harghita împreună cu brutăria Diószegi din Sf. Gheorghe.

La prima ediție a festivalului au participat în jur de 20 de mii de persoane, multe fiind din județul Brașov. În cele trei zile ale festivalului producătorii au vândut 15 mii de kürtőskalács. În cadrul acestui festival producătorii zonei sunt invitați să intre în competiție pentru a câștiga titlul „Kürtőskalács-ul anului în Ținutul Secuiesc”.

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană