Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în districtul Jumla din Nepal, pe versantul sudic al munților Himalaya. Fasolea este o mâncare indigenă, legată de cultura locală și de festivitățile religioase ale îndepărtatei Văi Sinja.

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 08 Martie 2023, 20:13

Kwati este o rețetă nepaleză clasică de munte, care se mănâncă în timpul sărbătorii Janai, la Festivalul Purnima. În această zi, fermierii din Newar aduc ofrande zeiței-broască și mănâncă Kwati, pentru a chema ploaia și a avea recolte bune. În Nepal se crede că broasca este mesagerul zeului ploii. Pe de altă parte, consumul de Kwati, cred nepalezii, întărește sistemul imunitar.

Ingrediente: ½ kg de fasole (oricare dintre cele 9 soiuri din regiunea Jumla), 4 căni de apă, 2 lingurițe sare (sau după gust), 1 linguriță de pudră de chili roșu, ¼ linguriță de semințe de ajwain (varietate de chimen indian), ½ linguriță de semințe de schinduf, ½ linguriță de pudră de turmeric, 1 linguriță de pudră de chimen și coriandru, 3 linguri ulei de muștar, 1 legătură mică de frunze de coriandru, 3 linguri de roșii mărunțite, 1 chili verde tocat, 1 ceapă mică tăiată cubulețe, 1 lingură de usturoi proaspăt tocat, 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat, 4 bucăți de frunze de scorțișoară, 3 linguri de pudră de condimente amestecate (coaja de scortisoara, cardamom, piper negru, cuișoare).

Mod de preparare: Înmuiați fasolea timp de 4 zile sau până începe să încolțească. Transferați fasolea încolțită într-o oală sub presiune. Adăugați 4căni de apă, 1 linguriță de sare, ¼ de linguriță de pulbere de turmeric și puțin ulei (pentru a evita preaplinul). Închideți capacul și lăsați să fiarbă la foc mediu spre mare. Boabele sunt gătite după al 6-lea sau al 7-lea fluierat (șuierat) al oalei sub presiune. Lăsați oala cu capacul închis cât parcurgeți următoarele etape ale preparării. Încingeți o tigaie și adăugați uleiul de muștar, schinduf și semințe de ajwain. Prăjiți până se rumenește. Adăugați sarea rămasă, turmeric, ceapă și usturoi. Adăugați treptat ardei iute verde, pudră de ardei iute roșu, roșii, ghimbir, frunze de scorțișoară, chimen, pudră de coriandru și frunze de coriandru. Amestecați bine la foc mediu, pentru a evita arderea. Adăugați puțină apă, puneți capacul și gătiți 2 minute. Desfaceți capul de la oala minune, lăsați aburul să se risipească, apoi adăugați fasolea fiartă în tigaie. Puneți restul de condimente, apoi amestecați și fierbeți timp de 3 minute.

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş