Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în districtul Jumla din Nepal, pe versantul sudic al munților Himalaya. Fasolea este o mâncare indigenă, legată de cultura locală și de festivitățile religioase ale îndepărtatei Văi Sinja.

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 08 Martie 2023, 20:13

Kwati este o rețetă nepaleză clasică de munte, care se mănâncă în timpul sărbătorii Janai, la Festivalul Purnima. În această zi, fermierii din Newar aduc ofrande zeiței-broască și mănâncă Kwati, pentru a chema ploaia și a avea recolte bune. În Nepal se crede că broasca este mesagerul zeului ploii. Pe de altă parte, consumul de Kwati, cred nepalezii, întărește sistemul imunitar.

Ingrediente: ½ kg de fasole (oricare dintre cele 9 soiuri din regiunea Jumla), 4 căni de apă, 2 lingurițe sare (sau după gust), 1 linguriță de pudră de chili roșu, ¼ linguriță de semințe de ajwain (varietate de chimen indian), ½ linguriță de semințe de schinduf, ½ linguriță de pudră de turmeric, 1 linguriță de pudră de chimen și coriandru, 3 linguri ulei de muștar, 1 legătură mică de frunze de coriandru, 3 linguri de roșii mărunțite, 1 chili verde tocat, 1 ceapă mică tăiată cubulețe, 1 lingură de usturoi proaspăt tocat, 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat, 4 bucăți de frunze de scorțișoară, 3 linguri de pudră de condimente amestecate (coaja de scortisoara, cardamom, piper negru, cuișoare).

Mod de preparare: Înmuiați fasolea timp de 4 zile sau până începe să încolțească. Transferați fasolea încolțită într-o oală sub presiune. Adăugați 4căni de apă, 1 linguriță de sare, ¼ de linguriță de pulbere de turmeric și puțin ulei (pentru a evita preaplinul). Închideți capacul și lăsați să fiarbă la foc mediu spre mare. Boabele sunt gătite după al 6-lea sau al 7-lea fluierat (șuierat) al oalei sub presiune. Lăsați oala cu capacul închis cât parcurgeți următoarele etape ale preparării. Încingeți o tigaie și adăugați uleiul de muștar, schinduf și semințe de ajwain. Prăjiți până se rumenește. Adăugați sarea rămasă, turmeric, ceapă și usturoi. Adăugați treptat ardei iute verde, pudră de ardei iute roșu, roșii, ghimbir, frunze de scorțișoară, chimen, pudră de coriandru și frunze de coriandru. Amestecați bine la foc mediu, pentru a evita arderea. Adăugați puțină apă, puneți capacul și gătiți 2 minute. Desfaceți capul de la oala minune, lăsați aburul să se risipească, apoi adăugați fasolea fiartă în tigaie. Puneți restul de condimente, apoi amestecați și fierbeți timp de 3 minute.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...