Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în districtul Jumla din Nepal, pe versantul sudic al munților Himalaya. Fasolea este o mâncare indigenă, legată de cultura locală și de festivitățile religioase ale îndepărtatei Văi Sinja.

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 08 Martie 2023, 20:13

Kwati este o rețetă nepaleză clasică de munte, care se mănâncă în timpul sărbătorii Janai, la Festivalul Purnima. În această zi, fermierii din Newar aduc ofrande zeiței-broască și mănâncă Kwati, pentru a chema ploaia și a avea recolte bune. În Nepal se crede că broasca este mesagerul zeului ploii. Pe de altă parte, consumul de Kwati, cred nepalezii, întărește sistemul imunitar.

Ingrediente: ½ kg de fasole (oricare dintre cele 9 soiuri din regiunea Jumla), 4 căni de apă, 2 lingurițe sare (sau după gust), 1 linguriță de pudră de chili roșu, ¼ linguriță de semințe de ajwain (varietate de chimen indian), ½ linguriță de semințe de schinduf, ½ linguriță de pudră de turmeric, 1 linguriță de pudră de chimen și coriandru, 3 linguri ulei de muștar, 1 legătură mică de frunze de coriandru, 3 linguri de roșii mărunțite, 1 chili verde tocat, 1 ceapă mică tăiată cubulețe, 1 lingură de usturoi proaspăt tocat, 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat, 4 bucăți de frunze de scorțișoară, 3 linguri de pudră de condimente amestecate (coaja de scortisoara, cardamom, piper negru, cuișoare).

Mod de preparare: Înmuiați fasolea timp de 4 zile sau până începe să încolțească. Transferați fasolea încolțită într-o oală sub presiune. Adăugați 4căni de apă, 1 linguriță de sare, ¼ de linguriță de pulbere de turmeric și puțin ulei (pentru a evita preaplinul). Închideți capacul și lăsați să fiarbă la foc mediu spre mare. Boabele sunt gătite după al 6-lea sau al 7-lea fluierat (șuierat) al oalei sub presiune. Lăsați oala cu capacul închis cât parcurgeți următoarele etape ale preparării. Încingeți o tigaie și adăugați uleiul de muștar, schinduf și semințe de ajwain. Prăjiți până se rumenește. Adăugați sarea rămasă, turmeric, ceapă și usturoi. Adăugați treptat ardei iute verde, pudră de ardei iute roșu, roșii, ghimbir, frunze de scorțișoară, chimen, pudră de coriandru și frunze de coriandru. Amestecați bine la foc mediu, pentru a evita arderea. Adăugați puțină apă, puneți capacul și gătiți 2 minute. Desfaceți capul de la oala minune, lăsați aburul să se risipească, apoi adăugați fasolea fiartă în tigaie. Puneți restul de condimente, apoi amestecați și fierbeți timp de 3 minute.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina