Ascultă Radio Antena Satelor Live

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul sezonului semănatului orezului chiar în mijlocul teraselor cu orezării, în ziua de 30 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de „Linapet” și are ca specific prepararea acestui fel de mâncare, pe care îl vor împărți cu prietenii, vecinii și familia.

Linapet/ Pachețele cu orez
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 22 Martie 2023, 07:18

Linapet este și un ritual de împărtășire și consolidare a legăturilor comunitare. Linapet, la început, se făcea cu orez și cu: melci, pești mici, crabi sau orice era disponibil în câmpurile de orez. Mai târziu, au apărut și variantele dulci ale preparatului.

Ingrediente: 2 kg orez (orez fiert, lipicios, măcinat cu blenderul), 500 g alune, prăjite și măcinate împreună cu 100 g zahăr, frunze de banane pentru învelit, 1 linguriță de sare, 500 g zahăr.

Mod de preparare: Puneți orezul măcinat, sarea și zahărul într-un castron mare. Amestecați bine. Adăugați puțin câte puțin apă fierbinte și amestecați până când orezul este umezit uniform. Adăugați alunele prăjite (măcinate în prealabil, împreună cu cantitatea de zahăr indicată). Pregătiți frunzele de banane prin ofilirea la foc și tăiați-le în bucăți pătrate de 25 cm. Luați un pătrat de frunze de banană, puneți o parte din amestecul de orez, acoperiți cu arahide măcinate și pliați frunza de banană pentru a împacheta. Continuați până ce umplutura de orez este bine învelită. Aranjați pachetele obținute într-un vas cu abur, pentru 25-30 de minute sau până considerați că s-au înmuiat bine.

Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud