Ascultă Radio Antena Satelor Live

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul sezonului semănatului orezului chiar în mijlocul teraselor cu orezării, în ziua de 30 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de „Linapet” și are ca specific prepararea acestui fel de mâncare, pe care îl vor împărți cu prietenii, vecinii și familia.

Linapet/ Pachețele cu orez
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 22 Martie 2023, 07:18

Linapet este și un ritual de împărtășire și consolidare a legăturilor comunitare. Linapet, la început, se făcea cu orez și cu: melci, pești mici, crabi sau orice era disponibil în câmpurile de orez. Mai târziu, au apărut și variantele dulci ale preparatului.

Ingrediente: 2 kg orez (orez fiert, lipicios, măcinat cu blenderul), 500 g alune, prăjite și măcinate împreună cu 100 g zahăr, frunze de banane pentru învelit, 1 linguriță de sare, 500 g zahăr.

Mod de preparare: Puneți orezul măcinat, sarea și zahărul într-un castron mare. Amestecați bine. Adăugați puțin câte puțin apă fierbinte și amestecați până când orezul este umezit uniform. Adăugați alunele prăjite (măcinate în prealabil, împreună cu cantitatea de zahăr indicată). Pregătiți frunzele de banane prin ofilirea la foc și tăiați-le în bucăți pătrate de 25 cm. Luați un pătrat de frunze de banană, puneți o parte din amestecul de orez, acoperiți cu arahide măcinate și pliați frunza de banană pentru a împacheta. Continuați până ce umplutura de orez este bine învelită. Aranjați pachetele obținute într-un vas cu abur, pentru 25-30 de minute sau până considerați că s-au înmuiat bine.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local