Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cândva, la pomana porcului, se făcea și acest fel de mâncare, sănătos și zemos. Azi, doar moșii de pe văile Dornelor și-l mai amintesc, ca pe o bucurie îndepărtată și nemaiîntâlnită a copilăriei (totuși, la început de secol, etnograful Tudor Pamfile îl pomenește, dar fără să detalieze și magnifica receptă).

21 Noiembrie 2016, 07:25


Am avut norocul sa-l intalnesc, intr-o zi de toamna rece si timpurie, pe mos... Craciun (da, da, asa-l chema, mos Craciun Craciun) de loc din Maramu, dar cu nevasta de la Valea Bancului (Gura Humorului, Valea Bancului - asta-i Bucovina !) care s-a-ndurat de frigul din mine (eram la pescuit si cazusem in apa - de munte !) si mi-a gatit, de, ca la Craciun (acasa), ratia lui de „adidasi“.

De Boboteaza din bucatele puse pe masa nu se mananca nimic pana ce nu umbla preotul cu crucea, pentru ca, daca se mananca inainte de aceasta, atunci si pasarile mananca vara painea pe camp. (Marian)

Cele 4 picioare-copite ale porcului, numite popular, in vremurile de restriste ale ratiilor (nascute, dintr-o impura coincidenta, o data cu generatia literara numita, textual, „optzecista“ sau „desantista“) adidasi - ceea ce a oferit, pe tava, desigur, rapsozilor (dar si rapsoditelor) postmoderni sansa unei gaselnite, o romantica si suculenta definitie; „generatie in blugi si-n adidasi“

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea