Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Musacaua de varză, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat savuros, care conține puține calorii, potrivit pentru orice anotimp din an.

29 Mai 2017, 08:43


In Teleorman, chiar la Alexandria, se face o musaca care seamana mai degraba cu o coptura ardeleneasca, cu varza de Cluj.

Toamna, cand se pune varza in putini, pentru iarna, sa nu se puna duminica, caci se cloceste. (Gorovei)

Pe dealurile dintre Zimnicea si Caracal e vie destula, si nobila si taraneasca.

Am baut in cateva randuri un vin de buturuga sec, colorat usor de pe langa Turnu-Magurele, probabil un Berbecel sau o Rosioara.

M-a surprins, dincolo de onestitatea traditionala si voiosia tinereasca, un relief impetuos, rar la asemenea vinuturi mici.

Ingrediente Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pahar de orez
1 varza
2 cepe
1 pahar de untdelemn
6 ardei grasi
1 kg rosii
1 pahar de smantana
500 g carne slaba de porc
1 cana de supa de carne
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de pasta de ardei
piper, sare, cimbru

MOD PREPARARE Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Cepele si carnea se toaca, apoi se pun in 2-3 linguri untdelemn, la calit (se mai adauga apa, sa se-nabuse)

Orezul se spala si se pune la fiert

Varza se toaca marunt (daca e acra se spala bine in 2-3 ape, sa se desareze)

Cand a fiert orezul, se clateste si, scurs bine, se pune peste carnea tocata

Se amesteca cu pasta de rosii si ardei, se pipereaza din belsug, se potriveste de sare (gustati varza mai intai)

Se taie rosiile si ardeii felii

Pe fundul cratitei se pune restul de untdelemn, o parte din rosii si ardei si un strat de varza

Urmeaza un strat de carne cu orez, rosii, ardei, un praf de cimbru, iar varza, carne si tot asa pana se termina; capaceala e de varza, ardei si rosii

Se toarna supa, smantana, se da la cuptor, acoperit, sa se coaca si sa se caleasca varza - cam 1 ora

Afla si alte retete traditionale pe Bucataria lui Radu.

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism