Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Musacaua de varză, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat savuros, care conține puține calorii, potrivit pentru orice anotimp din an.

29 Mai 2017, 08:43


In Teleorman, chiar la Alexandria, se face o musaca care seamana mai degraba cu o coptura ardeleneasca, cu varza de Cluj.

Toamna, cand se pune varza in putini, pentru iarna, sa nu se puna duminica, caci se cloceste. (Gorovei)

Pe dealurile dintre Zimnicea si Caracal e vie destula, si nobila si taraneasca.

Am baut in cateva randuri un vin de buturuga sec, colorat usor de pe langa Turnu-Magurele, probabil un Berbecel sau o Rosioara.

M-a surprins, dincolo de onestitatea traditionala si voiosia tinereasca, un relief impetuos, rar la asemenea vinuturi mici.

Ingrediente Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pahar de orez
1 varza
2 cepe
1 pahar de untdelemn
6 ardei grasi
1 kg rosii
1 pahar de smantana
500 g carne slaba de porc
1 cana de supa de carne
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de pasta de ardei
piper, sare, cimbru

MOD PREPARARE Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Cepele si carnea se toaca, apoi se pun in 2-3 linguri untdelemn, la calit (se mai adauga apa, sa se-nabuse)

Orezul se spala si se pune la fiert

Varza se toaca marunt (daca e acra se spala bine in 2-3 ape, sa se desareze)

Cand a fiert orezul, se clateste si, scurs bine, se pune peste carnea tocata

Se amesteca cu pasta de rosii si ardei, se pipereaza din belsug, se potriveste de sare (gustati varza mai intai)

Se taie rosiile si ardeii felii

Pe fundul cratitei se pune restul de untdelemn, o parte din rosii si ardei si un strat de varza

Urmeaza un strat de carne cu orez, rosii, ardei, un praf de cimbru, iar varza, carne si tot asa pana se termina; capaceala e de varza, ardei si rosii

Se toarna supa, smantana, se da la cuptor, acoperit, sa se coaca si sa se caleasca varza - cam 1 ora

Afla si alte retete traditionale pe Bucataria lui Radu.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina