Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Musacaua de varză, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un preparat savuros, care conține puține calorii, potrivit pentru orice anotimp din an.

29 Mai 2017, 08:43


In Teleorman, chiar la Alexandria, se face o musaca care seamana mai degraba cu o coptura ardeleneasca, cu varza de Cluj.

Toamna, cand se pune varza in putini, pentru iarna, sa nu se puna duminica, caci se cloceste. (Gorovei)

Pe dealurile dintre Zimnicea si Caracal e vie destula, si nobila si taraneasca.

Am baut in cateva randuri un vin de buturuga sec, colorat usor de pe langa Turnu-Magurele, probabil un Berbecel sau o Rosioara.

M-a surprins, dincolo de onestitatea traditionala si voiosia tinereasca, un relief impetuos, rar la asemenea vinuturi mici.

Ingrediente Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pahar de orez
1 varza
2 cepe
1 pahar de untdelemn
6 ardei grasi
1 kg rosii
1 pahar de smantana
500 g carne slaba de porc
1 cana de supa de carne
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de pasta de ardei
piper, sare, cimbru

MOD PREPARARE Musaca de varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Cepele si carnea se toaca, apoi se pun in 2-3 linguri untdelemn, la calit (se mai adauga apa, sa se-nabuse)

Orezul se spala si se pune la fiert

Varza se toaca marunt (daca e acra se spala bine in 2-3 ape, sa se desareze)

Cand a fiert orezul, se clateste si, scurs bine, se pune peste carnea tocata

Se amesteca cu pasta de rosii si ardei, se pipereaza din belsug, se potriveste de sare (gustati varza mai intai)

Se taie rosiile si ardeii felii

Pe fundul cratitei se pune restul de untdelemn, o parte din rosii si ardei si un strat de varza

Urmeaza un strat de carne cu orez, rosii, ardei, un praf de cimbru, iar varza, carne si tot asa pana se termina; capaceala e de varza, ardei si rosii

Se toarna supa, smantana, se da la cuptor, acoperit, sa se coaca si sa se caleasca varza - cam 1 ora

Afla si alte retete traditionale pe Bucataria lui Radu.

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO