Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de pe Bega.

20 Decembrie 2016, 07:51


Frumos colorat, pilaful de la Deta si din tot Carasul are sansa de a avea in preajma Moravita, cu un Burgund deosebit, corect colorat si bogat in gusturi, aproape la fel de convingator si de bine lustruit ca orice vin rosu de soi, dar ramas direct si natural.

Vin bun de baut cu cana si cu burta, fara dureri de cap a doua zi (daca nu te-a batut nimeni si nici n-ai cazut pe scari - de oboseala, bineinteles) Burgundul din intreg vestul Banatului e o neasteptat de placuta potrivire cu un pilaf atat de verde ca al nostru.

Daca va place, totusi, alb (si deseori va dau dreptate), un Pinot Gris, fin si aristocrat, sau un Riesling Italian, mai intepat, mai pietros, dar cu tinuta, va asteapta la malurile Barzavei, la Berzovia cea insorita.

Il veti pretui pentru rotunjime si onestitate.

Ingrediente

500 g orez
1 gogosar
1 ceapa rosie
1 telina mica
1 morcov
4-5 rosii
1 dovlecelus
2 cepe albe
1 vinetica
3 ardei grasi, galbeni si rosii
1 pahar ulei
2-3 catei de usturoi
1 mana de ciuperci
1 litru supa de carne
sare, piper
verdeata: marar, patrunjel
1 lingura de zahar

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina