Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 14 Iunie 2023, 23:39

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff – un preparat „clasic” al patiseriei franceze – îşi împleteşte povestea cu cea a războiului din Crimeea.
„Malakoff” vine de la numele unei fortăreţe din Sevastopol – „Malahov” era un mare turn de piatră din suburbia Kurabelnaia a acestui oraş.

În timpul războiului Crimeei (1853-1856), o mică localitate din apropierea Parisului – Petit-Vanves – a avut o contribuţie importantă la aprovizionarea trupelor franceze care luptau pe acel front. În 1855, când Sevastopolul a fost cucerit de trupele aliate franceze, engleze, irlandeze şi sarde, un afacerist din Petit-Vanves (cel care avea contractul de aprovizionare cu armata) a organizat o petrecere în turnul orăşelului de lângă Paris. Atunci, pentru a aminti de fortăreaţa Malahov, turnul din Petit-Vanves a fost botezat... Malakoff. În 1868, primarul oraşului francez a hotărât chiar rebotezarea întregului oraş, care de atunci începând se numeşte... Malakoff la Tour.

Cucerirea Sevastopolului avea să lase însă urme nu doar pe harta Franţei! Inspiraţi de forma turnului din Petit-Vanves (turnul Malakofff), creatorii de modă au inventant... malacovul, acea fustă largă susţinută de arcuri subţiri de oţel (mă rog, n-a fost chiar o invenţie pe de-a-ntregul, căci malacovul era doar o înnoire a mai vechii crinoline!). Patiserii francezi au creat la rândul lor o prăjitură, ca un omagiu adus luptătorilor de la Sevastopol.
Reţeta acestei prăjiturele, relativ simplă – după cum veţi vedea – am descoperit-o şi eu între cele 1501 de reţete din „Dictatura gastronomică” a lui Constantin Bacalbaşa, și v-o redau mai jos.

Reţeta:
„Amestecă 125 g de unt, 125 g de zahăr pisat, 3 albuşuri bătute spumă cu 250 g de pricomigdale muiate într-o apă zaharată caldă. Pune la loc răcoros până a doua zi. Când serveşti, toarnă peste prăjitură o cremă de vanilie, făcută din cele 3 gălbenuşuri.”
Se poate pune şi o simplă cremă de frişcă, decorată cu fulgi de migdale, fulgi de ciocolată su orice altă cremă. Importante sunt compoziţia de bază şi forma.

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...