Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 14 Iunie 2023, 23:39

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff – un preparat „clasic” al patiseriei franceze – îşi împleteşte povestea cu cea a războiului din Crimeea.
„Malakoff” vine de la numele unei fortăreţe din Sevastopol – „Malahov” era un mare turn de piatră din suburbia Kurabelnaia a acestui oraş.

În timpul războiului Crimeei (1853-1856), o mică localitate din apropierea Parisului – Petit-Vanves – a avut o contribuţie importantă la aprovizionarea trupelor franceze care luptau pe acel front. În 1855, când Sevastopolul a fost cucerit de trupele aliate franceze, engleze, irlandeze şi sarde, un afacerist din Petit-Vanves (cel care avea contractul de aprovizionare cu armata) a organizat o petrecere în turnul orăşelului de lângă Paris. Atunci, pentru a aminti de fortăreaţa Malahov, turnul din Petit-Vanves a fost botezat... Malakoff. În 1868, primarul oraşului francez a hotărât chiar rebotezarea întregului oraş, care de atunci începând se numeşte... Malakoff la Tour.

Cucerirea Sevastopolului avea să lase însă urme nu doar pe harta Franţei! Inspiraţi de forma turnului din Petit-Vanves (turnul Malakofff), creatorii de modă au inventant... malacovul, acea fustă largă susţinută de arcuri subţiri de oţel (mă rog, n-a fost chiar o invenţie pe de-a-ntregul, căci malacovul era doar o înnoire a mai vechii crinoline!). Patiserii francezi au creat la rândul lor o prăjitură, ca un omagiu adus luptătorilor de la Sevastopol.
Reţeta acestei prăjiturele, relativ simplă – după cum veţi vedea – am descoperit-o şi eu între cele 1501 de reţete din „Dictatura gastronomică” a lui Constantin Bacalbaşa, și v-o redau mai jos.

Reţeta:
„Amestecă 125 g de unt, 125 g de zahăr pisat, 3 albuşuri bătute spumă cu 250 g de pricomigdale muiate într-o apă zaharată caldă. Pune la loc răcoros până a doua zi. Când serveşti, toarnă peste prăjitură o cremă de vanilie, făcută din cele 3 gălbenuşuri.”
Se poate pune şi o simplă cremă de frişcă, decorată cu fulgi de migdale, fulgi de ciocolată su orice altă cremă. Importante sunt compoziţia de bază şi forma.

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina