Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pui la ceaun (rețeta lui Radu Anton Roman)

Puiul la ceaun este un preparat tradițional românesc, extrem de simplu de gătit, delicios și cu o aromă intensă.

12 Iunie 2017, 11:31


Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe buna dreptate, considera bucatarie romaneasca, cu o singura si timida observatie: puiul, daca e fiert in untdelemn, iese fad si fainos ca un prosop de hotel zero stele.

Iar vinul, la bardaca, daca suntem pe langa Dunare, numai Babeasca Neagra de la Calafat poate sa fie, mustos, acrut si pisicos - de, isi permite, ca orice ar face tot se vede ca-i de stirpe buna!

Dar, la casa padurarului Ionica din Hunia-Maglavit - la aceeasi masa cu un Petrache Lupu senil si decazut, care isi baiguia fericit vedeniile angelice - am baut un „zaibar“ gros si cu vana nobila (dom’ profesor Stoian Viorel, cine se duce sa vada ce-i cu vitele alea de-acolo, ca numai o mie unu sau pichet nu sunt?!) care ar putea sta cu fruntea sus langa orice vin rosu romanesc (si nu numai).

Corb (Negru Vartos) nu era, hibrid nu era, Seina nici atat! Era altceva, apropiat de un Cabernet bine mineralizat, dar fara acea rotunjime specifica, ci mai dur, mai colturos. Oricum, cu cocoselul (de doua chile!) facut de Ionica in unturi de gasca si rata - venisem cu seful lui cel mare - vinul acela a fost agheasma si balsam, si bine ne-a adormit la umbra de nuc, in liniste de tara departata, cu latrat de caine si scartait metafizic de roti de caruta.

Ingrediente Pui la ceaun (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pui de 1 kg

sare, piper, paprica

untura!

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO