Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pui la ceaun (rețeta lui Radu Anton Roman)

Puiul la ceaun este un preparat tradițional românesc, extrem de simplu de gătit, delicios și cu o aromă intensă.

12 Iunie 2017, 11:31


Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe buna dreptate, considera bucatarie romaneasca, cu o singura si timida observatie: puiul, daca e fiert in untdelemn, iese fad si fainos ca un prosop de hotel zero stele.

Iar vinul, la bardaca, daca suntem pe langa Dunare, numai Babeasca Neagra de la Calafat poate sa fie, mustos, acrut si pisicos - de, isi permite, ca orice ar face tot se vede ca-i de stirpe buna!

Dar, la casa padurarului Ionica din Hunia-Maglavit - la aceeasi masa cu un Petrache Lupu senil si decazut, care isi baiguia fericit vedeniile angelice - am baut un „zaibar“ gros si cu vana nobila (dom’ profesor Stoian Viorel, cine se duce sa vada ce-i cu vitele alea de-acolo, ca numai o mie unu sau pichet nu sunt?!) care ar putea sta cu fruntea sus langa orice vin rosu romanesc (si nu numai).

Corb (Negru Vartos) nu era, hibrid nu era, Seina nici atat! Era altceva, apropiat de un Cabernet bine mineralizat, dar fara acea rotunjime specifica, ci mai dur, mai colturos. Oricum, cu cocoselul (de doua chile!) facut de Ionica in unturi de gasca si rata - venisem cu seful lui cel mare - vinul acela a fost agheasma si balsam, si bine ne-a adormit la umbra de nuc, in liniste de tara departata, cu latrat de caine si scartait metafizic de roti de caruta.

Ingrediente Pui la ceaun (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 pui de 1 kg

sare, piper, paprica

untura!

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Vinul sau „Apa istoriei”
Gastronomie 05 Mai 2024, 01:51

Vinul sau „Apa istoriei”

Era soţia unui împărat chinez din cea dintâi dinastie. Nevasta lui Yu, conducătorul cel blând şi înţelept. Ea, Yidi,...

Vinul sau „Apa istoriei”
Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Gastronomie 30 Aprilie 2024, 11:01

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie

În pitorescul său colț de poveste, Sânpetru de Câmpie își deschide larg porțile către o experiență culinară autentică și...

Gusturi autentice din inima țării: Mămăliga 'tocșită' și prăjitura din mălai de la Sânpetru de Câmpie
Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina