Ascultă Radio Antena Satelor Live

ȘĂLATELE, vedetele concursului gastronomic de pe Valea Mureșului

Concursul gastronomic de pe Valea Mureșului este o provocare lansată echipelor care reprezintă comunitățile participante de a lăsa deoparte problemele organizatorice și de a se ”întrece” în pregătitul bucatelor tradiționale. Detalii:

30 Iulie 2018, 08:42

În fiecare an, echipele primesc un set de ingrediente pe care trebuie să le folosească obligatoriu, iar întregul proces, de la preparare până la degustare și jurizare este filmat, concretizându-se apoi în emisiunea gastronomică marca Ardeal TV, SAREA-N BUCATE!

Anul acesta, ingredientul cheie va fi ȘĂLATA, deci ATENȚIE! NU VORBIM DE SALATE fițoase care devin fel principal în diete. Absolut deloc!!! Vorbim, dacă vreți să fim sofisticați de Lactuca sativa, sau lăptuca, care este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor.

Pe lângă șalate, concurenții vor trebui, obligatoriu, să folosească făină de mămăligă, brânză și usturoi.

Desigur, fiecare participant poate folosi și alte ingrediente, dar cele 4 de mai sus e MUSAI să se regăsească în bucatele pregătite.

Juriul, profesionist, va avea, ca în fiecare an, o misiune dificilă deoarece echipele își doresc să câștige și, din experiența anilor trecuți, toți sunt buni bucătari excelenți și mari meșteri în a-și prezenta preparatele.

Și cum ZAMA de ȘĂLATE, nu-i nici supă, nu-I nici ciorbă, cum mamaliga e o mare artă pe Valea Mureșului iar brânza și usturoiul știm că fac casă bună, ne așteptăm la o bătălie de zile mari anul acesta la Festival.

Sursa: rador

Sursa foto: merg.in/mures

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO