Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale

Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de venirea Crăciunului, se sacrifică porcul îngrășat, iar din el se prepară bucatele specifice: cârnați, caltaboși, slănina afumată, tobă, jambon, gușă papricată.

20 Decembrie 2018, 08:50

De regulă, preparatele se afumă în afumătoare speciale la fum de rumeguș uscat de fag, insă mai demult, carnea de porc se afuma in podul casei, unde se făcea câte o ieșire din hornul casei special pentru a se afuma preparatele de carne.

Se puneau bucatele pe o rudă de lemn și se păstrau o iarnă întreagă în pod, desigur, temperaturile nu urcau peste zero grade doar înspre primăvară.

De Crăciun se prepară de regulă mâncăruri tradiționale specifice zonei , diferite feluri de preparate din carne de porc, sarmale cu varză murată și ciolan afumat, cozonaci de casă cu nucă și mac, piftii, friptură din carne puțin afumată de porc, ciorbă de perișoare, cârnați afumați fierți și rumeniți, brânzoici și cornulețe cu magiun de prune și mai nou, diferite prăjituri care au la baza produsele naturale: ouă de casă, lapte proaspăt, smântână, unt de casă, miere, nucă.

Desi colindătorii așteptați nu vor putea mânca tot ce li se va pune pe masă totul trebuie să fie cat mai gustos și mai arătos, căci gazda trebuie să- și impresioneze musafirii.

Acest aspect al mesei „cu de toate” are o semnificație clară, o sărbătoarea atât de mare precum Crăciunul, trebuie să-i găsească pe săteni cu belșug pe mese, cu bucurie în suflet și cu multă voie bună.

Nu lipsesc niciodată de pe mese diversele murături, gogosarii, castraveții murați, conopida, varza murată, dar nici salata de vinete, salata de boeuf, salata de sfeclă roșie, dar și tot felul de băuturi, de la vin până la țuica fiartă cu săcăre.

Sursa: Viorel Grosu

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană