Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu iaurt, afine și lămâie verde

Tarta cu iaurt și lămâie verde e răcoritoare și nu are prea multe calorii, fapt pentru care este recomandată pentru mesele de weekend, când toți se adună la masă și, după sărbători, încă simt nevoia unor bucate „mai puțin grele”.

Tartă cu iaurt, afine și lămâie verde

22 Ianuarie 2023, 10:34

Cum se pregătește acest minunat aliment?

Biscuitii se macina fin fie la robot, fie cu ajutorul sucitorului (daca nu dispuneti de robot, puneti biscuitii intr-o punga, o legati la capat si cu ajutorul sucitorului ii faramati pana iese o pulbere fina).
Topim untul si il turnam peste biscuiti. Adaugam cacaoa si amestecam. Va reiesi o compozitie vartoasa pe care o vom subtia cu lapte.
Odata terminata compozitia de blat, luam o forma de copt rotunda si intindem blatul cu ajutorul unei linguri sau cu ce folositi de obicei. Intindeti pasta de biscuiti si pe peretii formei, astfel incat sa obtinem o margine inalta. Dam la cuptor pentru 5 minute, la foc iute. Scoatem si lasam la racit. Afinele le spalam, le curatam de impuritati si le punem intr-un vas pe foc, adaugand indulcitorul. Amidonul il amestecam cu 2 lg apa si il turnam peste afine. Cand se leaga, luam de pe foc si lasam la racit. Nu tineti mult pe foc, se duce mult din gust. Spalam cam 3-4 lamai verzi, le radem coaja si le stoarcem sucul. Hidratam gelatina in cateva linguri cu apa, pentru vreo 5 minute, apoi incalzim cat sa se topeasca. Intr-un castron, turnam iaurtul, vreo 3-4 linguri de sirop de agave si amestecam. Adaugam zeama de lamaie si un pic de coaja rasa si incorporam si gelatina in compozitia de iaurt. Peste blatul de biscuiti, turnam compozitia de afine. In mijlocul blatului, incepem sa turnam apoi compozitia de iaurt, astfel incat va impinge inspre margini afinele si se va marmora usor. Presaram putina coaja de lamaie si dam la frigider pentru cateva ore bune. Serviti rece de la frigider. Este un adevarat deliciu!

Pofta buna!

Ingredientele si cantitatile le gasesti aici:

https://sfatulparintilor.ro/reteteletale/dulciuri/prajituri-desert-de-casa/tarta-cu-iaurt-afine-si-lamaie-verde/

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
Gastronomie 22 Iunie 2023, 22:37

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...

Iată un subiect care a incitat de multe ori spiritele, provocând întocmirea de culegeri de reţete, eseuri, panseuri ori...

Despre bucătăria dragostei sau voluptatea culinară...
"Saraigli" ca-n insula Thassos
Gastronomie 16 Iunie 2023, 23:35

"Saraigli" ca-n insula Thassos

“Vă aşteptam! Vă pregătesc chiar acum două deserturi!”, ne-a spus Sotiria Kiriatzidou imediat ce am intrat în magazinul ei cu...

"Saraigli" ca-n insula Thassos
Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Gastronomie 15 Iunie 2023, 22:07

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa

Joi după amiază, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa a fost deschisă oficial prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor şi...

Festivalul Tradiţiilor şi Gastronomiei Pescăreşti, la Constanţa
Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Gastronomie 14 Iunie 2023, 23:39

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol

Nu de puţine ori, istoria gastronomică e legată, sensibil, de istoria cea mare a omenirii. Iată, de pildă, prăjitura Malakoff...

Prăjitura Malakoff, un „tribut” adus învingătorilor de la Sevastopol
Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Gastronomie 04 Iunie 2023, 23:43

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar

În veacul al X-lea, călătorul arab Fadlana consemna în notele sale de călătorie că bulgarii aveau pe masa lor tot felul de...

Mleşniţa, plăcinta aurie din vremea Primului Ţarat Bulgar
Despre bucătăria medievală germană
Gastronomie 03 Iunie 2023, 23:46

Despre bucătăria medievală germană

Mi-au atras atenţia nu demult două cărţi de bucate, publicate în condiţii grafice excelente, cu inserturi de imagini pe...

Despre bucătăria medievală germană