Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la Secu, la Văratec ne așteapta surpriza vieții noastre, această „torta“ somptuoasă și voievodală, despre care se spune că o fac măicuțele când se-ndura prea-fericiții să binecuvânteze altarele de sub Ceahlău.

01 Februarie 2017, 08:54


Desi, tot gurile (bune sau rele) spun ca piramida asta de savoare a fost ridicata nu de calugarite, ci de cuconitele din Targu si Piatra-Neamt, care, rusinate de asa fapta senzuala si pletorica, s-au sclifosit si-au pus-o cazna pe seama altora, a nevinovatelor, cum se-ntampla intotdeauna.

Eu cred ca lucrurile s-au petrecut asa: vreun vilegiaturist, frantuz sau mai degraba nibelung, ratacit cu multi, multi ani in urma prin codrii

Neamtului, a cerut adapost la (vreo) manastire. Obosit si infrigurat, a zabovit chiar mai mult decat cele trei zile cat cere pravila ortodoxa lacaselor sfinte a gazdui pe drumeti si, din lipsa de valuta, a ajutat pe la cuhnii, invatandu-le pe maicutele bucatarese si cum e cu tortul de clatite cu maruntaie de pui.

Acela s-a dus mai apoi in treaba lui, iar mai departe maicile, econoame dar si lipsite de multe, au sporit umplutura ba cu ciuperci, ba cu oua fierte, potrivind, pe langa ce le-a spus strainul, si dintr-ale lor, padurene, cimbrisor si ienupar, transformand delicatesa occidentala in altceva, moldovenesc.

Nimic deosebit pana aici, toata lumea stie ca nu ne respectam (nici macar) modelele, daca n-ar fi misterul acesta romanesc, ce pare, vai, etern: de ce n-a trecut mancarea aceasta uluitoare dincolo de „granita“ nemteana? Cum se face ca, aidoma altor si altor gateli romanesti exceptionale, cu savoare unica, s-a zidit, parca, intr-o notorietate strict regionala ?

Faptul ca romanii nu-si cunosc tara si valorile nu ma mai mira, dar faptul ca, pana si gastronomic, avem, dupa obicei si logica arhaice, chiar si azi, in era comunicarii (prin cablu si satelit), aceeasi infatisare de arhipelag format din insule necunoscute si inaccesibile, pare a fi totusi, de mirare.

Asa cum ar fi de mirare sa aveti habar de vinul alb Miorita de Odobesti, o creatie mai recenta a podgorenilor din Vrancea, un vin elegant, care isi trage sevele demiseci din matca de Plavaie si Galbena...

Si nici nu stiti, banuiesc, ca la Iana si la Puiesti (nord de Barlad) se ascunde, inutil de discret si obraznic de modest, un excelent Cabernet Sauvignon, ferm si tare in gusturi si culori (chiar original, vag violaceu), un adevarat animal salbatic...

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Gastronomie 24 Iunie 2023, 23:21

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală

Existenţa acestui castel din Provenţa este de-a dreptul miraculoasă. Vechea familie nobiliară Adhemar, care s-a evidenţiat în...

Miraculosul castel din Grignan şi o veche reţetă provensală
Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei
Gastronomie 24 Iunie 2023, 22:28

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să...

Haute Cuisine Ottomane - tentaţia gastronomiei