Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la Secu, la Văratec ne așteapta surpriza vieții noastre, această „torta“ somptuoasă și voievodală, despre care se spune că o fac măicuțele când se-ndura prea-fericiții să binecuvânteze altarele de sub Ceahlău.

01 Februarie 2017, 08:54


Desi, tot gurile (bune sau rele) spun ca piramida asta de savoare a fost ridicata nu de calugarite, ci de cuconitele din Targu si Piatra-Neamt, care, rusinate de asa fapta senzuala si pletorica, s-au sclifosit si-au pus-o cazna pe seama altora, a nevinovatelor, cum se-ntampla intotdeauna.

Eu cred ca lucrurile s-au petrecut asa: vreun vilegiaturist, frantuz sau mai degraba nibelung, ratacit cu multi, multi ani in urma prin codrii

Neamtului, a cerut adapost la (vreo) manastire. Obosit si infrigurat, a zabovit chiar mai mult decat cele trei zile cat cere pravila ortodoxa lacaselor sfinte a gazdui pe drumeti si, din lipsa de valuta, a ajutat pe la cuhnii, invatandu-le pe maicutele bucatarese si cum e cu tortul de clatite cu maruntaie de pui.

Acela s-a dus mai apoi in treaba lui, iar mai departe maicile, econoame dar si lipsite de multe, au sporit umplutura ba cu ciuperci, ba cu oua fierte, potrivind, pe langa ce le-a spus strainul, si dintr-ale lor, padurene, cimbrisor si ienupar, transformand delicatesa occidentala in altceva, moldovenesc.

Nimic deosebit pana aici, toata lumea stie ca nu ne respectam (nici macar) modelele, daca n-ar fi misterul acesta romanesc, ce pare, vai, etern: de ce n-a trecut mancarea aceasta uluitoare dincolo de „granita“ nemteana? Cum se face ca, aidoma altor si altor gateli romanesti exceptionale, cu savoare unica, s-a zidit, parca, intr-o notorietate strict regionala ?

Faptul ca romanii nu-si cunosc tara si valorile nu ma mai mira, dar faptul ca, pana si gastronomic, avem, dupa obicei si logica arhaice, chiar si azi, in era comunicarii (prin cablu si satelit), aceeasi infatisare de arhipelag format din insule necunoscute si inaccesibile, pare a fi totusi, de mirare.

Asa cum ar fi de mirare sa aveti habar de vinul alb Miorita de Odobesti, o creatie mai recenta a podgorenilor din Vrancea, un vin elegant, care isi trage sevele demiseci din matca de Plavaie si Galbena...

Si nici nu stiti, banuiesc, ca la Iana si la Puiesti (nord de Barlad) se ascunde, inutil de discret si obraznic de modest, un excelent Cabernet Sauvignon, ferm si tare in gusturi si culori (chiar original, vag violaceu), un adevarat animal salbatic...

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO