Ascultă Radio Antena Satelor Live

Intoxicații: cele mai periculoase alimente

Unele alimente care par sigure zilnic pot fi foarte toxice, chiar fatale în unele cazuri. Alexandra Retion, medic nutriționist, face bilanțul.

Intoxicații: cele mai periculoase alimente

05 Septembrie 2022, 04:47

Frunze de rubarbă: risc de comă
Chiar daca rubarba este delicioasa sub forma de placinte sau compoturi, chiar daca gustul ei acidulat ii place in bucatarie, in anumite cazuri este necesar sa ai grija sa nu-i consumi frunzele in cantitati prea mari.
Persoanele care au nevoie mare de calciu, precum femeile însărcinate sau care alăptează, bebelușii și copiii mici sau oricine cu predispoziție la pietre la rinichi, trebuie să consume rubarbă în cantități mici.
În mod ideal, este necesar să se asocieze și consumul plantei cu alimente bogate în calciu: iaurturi sau brânză de vaci de exemplu.
De ce ? Pentru că frunzele de rubarbă sunt pline de toxine, numite cristale de oxalat, care pot pune viața în pericol.
Tulpinile își datorează gustul acidulat unei cantități semnificative de acid oxalic care, atunci când este absorbit în doze mari, poate ataca calciul, favoriza formarea pietrelor la rinichi și, în cazuri extreme, poate provoca simptome de otrăvire.
Aceste cristale de oxalat pot înfunda tuburile renale și pot duce la nefropatie acută (boală renală). Prin urmare, pacienții cu uremie și dializă trebuie să fie deosebit de vigilenți.
Fie că frunzele sunt crude sau fierte, ele pot provoca tulburări grave precum convulsii și probleme respiratorii, chiar comă – dacă sunt consumate intens.
Alexandra Retion ne aminteste si ca tulpinile de rubarba trebuie curatate bine inainte de a le manca.

Sâmburele anumitor fructe: conțin cianură
Cunoaștem cu toții multele virtuți ale fructelor pentru sănătate. Pe de altă parte, rar auzim despre fructe de evitat când luăm medicamente sau reguli de urmat pentru a nu ne îmbolnăvi. În mod greșit, pentru că fructele și legumele prezintă riscuri reale.
Printre riscurile necunoscute ale fructelor se numara in primul rand cei implicati in samburii lor. Unii oameni vor avea de fapt tendința să muște puțin, sau chiar mult, în miezul fructelor lor. Nu ar trebui.
Alexandra Retion Nutriționistul nostru explică că este mai bine să evitați. Sâmburele conținute de, de exemplu, în caise, piersici, prune și cireșe pot fi destul de toxice și pot duce la otrăvire. Prin urmare, este recomandat să îndepărtați miezul și mai ales să nu vă distrați supt-o.
Caisa, pruna si ciresea se afla in top 3 dintre cele mai periculoase fructe pentru toxicitatea samburii lor: contin in mod natural cantitati mici de cianura. Dar o doză mare poate fi letală.
Nutriționistul liniștește însă, chiar dacă nu este necesar să mesteci, cazurile de otrăvire sunt rare. Este într-adevăr necesar să înghiți sâmburii în cantități mari pentru a risca otrăviri grave.

Arahide, caju: pot ucide
In general, o alergie la fructe se manifesta prin reactii de tip urticarie, adica pete rosii difuze pe tot corpul. Aceste plasturi provoacă mâncărimi severe. Ele pot fi însoțite de dureri abdominale din cauza inflamației cauzate și la nivelul intestinului.
Aceste reacții alergice pot ajunge uneori până la edemul Quincke, care corespunde leziunilor mucoaselor și care poate provoca dificultăți de respirație care duc la moarte. Febra poate însoți aceste simptome. Nutriționistul vă reamintește să vă spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
Când apare o alergie la fructe, identificați fructul vinovat și evitați-l categoric până când a avut loc desensibilizarea.
Căpșunile sunt unul dintre cei mai des întâlniți alergeni. Există, de asemenea, kiwi și fructe uscate precum arahide, nuci sau caju. Cu toate acestea, toate fructele pot provoca o alergie.
Leziunile de urticarie trebuie tratate rapid cu antihistaminice sau corticosteroizi dacă alergia este severă, urmată de un consult cu un alergolog.
Amintiți-vă: o alergie la fructe se poate dezvolta la orice vârstă.

Produse de origine animală: foarte patogenice
Fără să fie crezute, alimentele noastre pot fi contaminate cu agenți patogeni (virus, bacterii, paraziți). Ouăle, carnea, peștele (chiar gătit), mezelurile, produsele lactate și, bineînțeles, fructele de mare... sunt în cauză.
In ceea ce priveste gatirea carnii, Alexandra Retion ne aminteste ca trebuie luate anumite masuri de precautie inainte si dupa gatirea carnii pentru a evita intoxicatiile alimentare. Într-adevăr, dacă mănânci carne învechită, există un risc mare de otrăvire cu bacteriile pe care le vei fi ingerat apoi. În plus, gătirea necorespunzătoare a produsului nu va putea distruge toate bacteriile.
Marea majoritate a contaminării are loc la suprafață, motiv pentru care bucățile de carne nu reprezintă cu adevărat o problemă, chiar și atunci când sunt rare. Cu toate acestea, pentru alimentele nestructurate, cum ar fi cârnații sau fripturile tocate, trebuie să aveți grijă să vă gătiți carnea timp de cel puțin două-trei minute peste 65°C, până la inima cărnii, astfel încât toate părțile să fie gătite.

Fiecare carne are propriul risc de contaminare:
- Infecția cu Taenia în special pentru carnea de vită, ale cărei simptome sunt dureri abdominale, greață, tulburări de apetit, oboseală și erupții cutanate și în special inele în scaun.
- Infecția cu Campylobacter: aceasta se referă la carnea de pasăre. Această bacterie poate provoca diaree acută și dureri abdominale.
- Infecția cu Listeria: aceasta se referă în principal la mezeluri, vorbim și de listerioză. Aceasta boala se datoreaza bacteriei Listeria, care afecteaza rilletele, pateurile, dar si anumite branzeturi, pestele afumat sau crustaceele. Simptomele sunt dureri de cap, contractii, sindrom gripal si uneori o febra izolata. Pentru mezelurile, există și riscul de salmonella. Atenție, listerioza este deosebit de periculoasă la femeile însărcinate și la vârstnici.
Carnea, peștele, laptele... în general sunt produsele crude care poartă bacterii. Carnea, inclusiv puiul, fructele de mare, crustaceele, laptele crud și brânzeturile din lapte crud sunt toate afectate. Alexandra Retion ne amintește că trebuie luate anumite reflexe bune: „Contaminarea se face în majoritatea cazurilor prin contact, așa că trebuie să vă spălați întotdeauna mâinile după ce ați atins ouă, carne, sau brânzeturi din lapte crud, spălați și blatul și vesela”.
În ceea ce privește peștele, cel mai sigur este adesea să îl cumpărați deja congelat sau, dacă este proaspăt, să îl puneți direct în congelator timp de cel puțin 48 de ore pentru a distruge orice contaminare. Pentru toate crustaceele, consumați-le în trei ore de la cumpărare.
„Important este să nu rupi lanțul rece!”, subliniază nutriționistul. Mai ales în drum spre casă de la supermarket: „Este indicat să aduceți pungi termopan, atât pentru produse congelate, cât și pentru produse proaspete”.

Foto: Pixabay

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde