Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le iubim. Piersicile au şi beneficii dovedite pentru sănătate, datorită substanţelor nutritive valoroase pe care le conţin. Iată cinci beneficii ale consumului de piersici.

02 Iulie 2025, 13:09
Îmbunătăţesc digestia - piersicile sunt o sursă de fibre alimentare care susţin o digestie sănătoasă şi un tranzit regulat. O piersică medie conţine aproximativ două grame de fibre, solubile şi insolubile. Primele hrănesc bacteriile benefice din intestin, iar celelalte ajută la eliminarea reziduurilor prin tractul digestiv. Reduc inflamaţiile - piersicile conţin fitonutrienţi precum beta-caroten, antocianine şi luteină, dar şi vitamina C, un antioxidant puternic. Toate acestea protejează celulele de stresul oxidativ, asociat cu diverse boli. Deoarece o mare parte dintre fibre şi antioxidanţi se află în coajă, este recomandat să nu le curăţăm înainte de consum. Scad tensiunea arterială - consumul de alimente bogate în potasiu, cum sunt piersicile, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Ele sunt bogate şi în alte substanţe nutritive benefice pentru inimă, precum vitamina C, fibre şi beta-caroten, care, împreună cu potasiul, ajută la reglarea tensiunii şi scăderea colesterolului. Consumul regulat de piersici, ca parte a unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Ajută la menţinerea echilibrului glicemiei - deşi unii bolnavi de diabet evită fructele dulci din cauza conţinutului de zahăr şi carbohidraţi, piersicile pot fi surprinzător de prietenoase cu glicemia. O piersică medie are doar aproximativ 15 grame de carbohidraţi, în timp ce un măr mediu are cam 25. Piersicile pot ajuta la menţinerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge, mai ales când sunt consumate alături de alimente cu proteine şi grăsimi. Sunt benefice pentru vedere - beta-carotenul, luteina şi zeaxantina sunt carotenoizi care dau culoarea roşie şi galbenă a piersicilor. Ei acţionează ca antioxidanţi puternici şi protejează ochii de daunele oxidative. Potrivit cercetărilor, un aport ridicat de luteină şi zeaxantină ajută la prevenirea cataractei şi a degenerescenţei maculare legate de vârstă, două dintre principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele în vârstă.
RADOR