Ascultă Radio Antena Satelor Live

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

Poate părea ciudat sau surprinzător că odinioară roșia nu arăta la fel ca astăzi. Nu era atît de mare și atât de cărnoasă. Roșiile erau mici, goale, dure și apoase, după cum scria Livingston.

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

03 Decembrie 2022, 16:25

Din punct de vedere botanic, roșia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o legumă, căci conține semințe. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.

Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial.

El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Povestea de succes a unui fruct-leguma

Sa vedem cum a inceput povestea acestui fruct-leguma. Rosia este originara din cele doua Americi, unde vechii azteci si incasi o cultivau deja cu peste 1.400 de ani in urma.

In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus seminte de rosie din Mexic si din America Centrala in Europa. Spaniolii, italienii si alti locuitori din zona Mediteranei si din sudul Europei au iubit rosia din primul moment si au inceput sa o foloseasca in bucatarie.

Francezii considerau chiar ca are puteri speciale si i-au spus Marul Iubirii. Britanicii, in schimb, admirau rosia pentru frumusetea ei, dar credeau ca este otravitoare, numind-o piersica lupilor si introducand-o in bucatarie abia in secolul al XVII-lea. De altfel, numele Lycopersicum inseamna exact piersica lupilor, rosia fiind pusa in legatura, in acele vremuri, cu miturile varcolacilor. Una din explicatiile pentru aceasta credinta ar fi ca in secolul al XVI-lea cei instariti foloseau farfurii din aliaj de cositor si plumb.

Alimentele bogate in acizi, cum este si rosia, faceau ca plumbul sa patrunda in mancare, astfel ca existau cazuri de otravire. De aceea, pana in anii 1800, rosiile au fost consumate doar de oamenii saraci, mai ales de italieni.

O alta explicatie ar fi aceea ca rosiile fac parte din familia Solanaceae, care include si specii otravitoare, printre care plante toxice ca maselarita (Hyoscyamus niger), matraguna (Mandragora officinalis) si umbra noptii (Solanum nigrum). Din aceasta familie mai fac parte tutunul, cartoful si ardeiul. Prin asociere, s-a crezut ca si rosia ar fi toxica.

Renumitul catalog al plantelor alcatuit de John Gerard, publicat in Anglia in 1597, desconsidera rosia, spunand ca este otravitoare si urat mirositoare, puturoasa.

Acest punct de vedere a prevalat in Anglia timp de peste doua secole. Chiar si astazi, de pilda, multi oameni cred ca frunzele parfumate si coditele rosiilor sunt toxice, desi nu sunt!

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Etichete : reportaj
Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Interviuri si reportaje 01 Iulie 2025, 11:32

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt

Misterul înmormântării la Napoli a prinţului Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, mult mai cunoscut sub numele de Contele...

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Interviuri si reportaje 14 Iunie 2025, 15:35

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol

România pierde zilnic din zestrea sa agricolă. Într-un context tot mai dificil pentru cercetarea agricolă românească,...

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Interviuri si reportaje 11 Iunie 2025, 19:26

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă

Colectivizarea agriculturii, impusă de regimul comunist, a fost principala cauză a depopulării unor sate din Podişul...

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale