Ascultă Radio Antena Satelor Live

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

Poate părea ciudat sau surprinzător că odinioară roșia nu arăta la fel ca astăzi. Nu era atît de mare și atât de cărnoasă. Roșiile erau mici, goale, dure și apoase, după cum scria Livingston.

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

03 Decembrie 2022, 16:25

Din punct de vedere botanic, roșia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o legumă, căci conține semințe. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.

Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial.

El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Povestea de succes a unui fruct-leguma

Sa vedem cum a inceput povestea acestui fruct-leguma. Rosia este originara din cele doua Americi, unde vechii azteci si incasi o cultivau deja cu peste 1.400 de ani in urma.

In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus seminte de rosie din Mexic si din America Centrala in Europa. Spaniolii, italienii si alti locuitori din zona Mediteranei si din sudul Europei au iubit rosia din primul moment si au inceput sa o foloseasca in bucatarie.

Francezii considerau chiar ca are puteri speciale si i-au spus Marul Iubirii. Britanicii, in schimb, admirau rosia pentru frumusetea ei, dar credeau ca este otravitoare, numind-o piersica lupilor si introducand-o in bucatarie abia in secolul al XVII-lea. De altfel, numele Lycopersicum inseamna exact piersica lupilor, rosia fiind pusa in legatura, in acele vremuri, cu miturile varcolacilor. Una din explicatiile pentru aceasta credinta ar fi ca in secolul al XVI-lea cei instariti foloseau farfurii din aliaj de cositor si plumb.

Alimentele bogate in acizi, cum este si rosia, faceau ca plumbul sa patrunda in mancare, astfel ca existau cazuri de otravire. De aceea, pana in anii 1800, rosiile au fost consumate doar de oamenii saraci, mai ales de italieni.

O alta explicatie ar fi aceea ca rosiile fac parte din familia Solanaceae, care include si specii otravitoare, printre care plante toxice ca maselarita (Hyoscyamus niger), matraguna (Mandragora officinalis) si umbra noptii (Solanum nigrum). Din aceasta familie mai fac parte tutunul, cartoful si ardeiul. Prin asociere, s-a crezut ca si rosia ar fi toxica.

Renumitul catalog al plantelor alcatuit de John Gerard, publicat in Anglia in 1597, desconsidera rosia, spunand ca este otravitoare si urat mirositoare, puturoasa.

Acest punct de vedere a prevalat in Anglia timp de peste doua secole. Chiar si astazi, de pilda, multi oameni cred ca frunzele parfumate si coditele rosiilor sunt toxice, desi nu sunt!

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Etichete : reportaj
Tradiția păstoritului vs energia regenerabilă: Pășunile permanente și viitorul crescătorilor de animale
Interviuri si reportaje 21 Ianuarie 2025, 10:55

Tradiția păstoritului vs energia regenerabilă: Pășunile permanente și viitorul crescătorilor de animale

Un subiect care stârnește preocupări majore în rândul crescătorilor de animale este utilizarea pășunilor permanente pentru...

Tradiția păstoritului vs energia regenerabilă: Pășunile permanente și viitorul crescătorilor de animale
România la Săptămâna Verde 2025: Tradiție, inovație și oportunități internaționale
Interviuri si reportaje 17 Ianuarie 2025, 18:57

România la Săptămâna Verde 2025: Tradiție, inovație și oportunități internaționale

În perioada 19-26 ianuarie 2025, Berlin găzduiește cea de-a 89-a ediție a “Săptămânii Verzi”, unul dintre cele mai importante...

România la Săptămâna Verde 2025: Tradiție, inovație și oportunități internaționale
Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 16 Ianuarie 2025, 16:38

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Viitorul agriculturii românești

Într-o perioadă în care agricultura se confruntă cu provocări majore generate de schimbările climatice, Banca de Resurse...

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Viitorul agriculturii românești
Pasiune, tradiție și inovație: Povestea tânărului pomicultor din Priboieni
Interviuri si reportaje 14 Ianuarie 2025, 16:14

Pasiune, tradiție și inovație: Povestea tânărului pomicultor din Priboieni

În inima județului Argeș, pe valea pitorescă a Cârcinovului, un tânăr pomicultor demonstrează că agricultura românească poate...

Pasiune, tradiție și inovație: Povestea tânărului pomicultor din Priboieni
Excelență și inovație în cercetarea medicală românească
Interviuri si reportaje 14 Ianuarie 2025, 11:50

Excelență și inovație în cercetarea medicală românească

Cercetarea medicală în România a fost adesea neglijată, însă există companii care demonstrează că pasiunea, inovația și...

Excelență și inovație în cercetarea medicală românească
Agricultura românească în 2025, provocări, așteptări și soluții
Interviuri si reportaje 10 Ianuarie 2025, 12:15

Agricultura românească în 2025, provocări, așteptări și soluții

Cu fiecare început de an, fermierii români își pun speranțele într-un viitor mai bun, marcat de politici agricole coerente și...

Agricultura românească în 2025, provocări, așteptări și soluții
Petrică Lucian, un tânăr păstor din Margina, vrea să revină în sat după terminarea facultăţii
Interviuri si reportaje 25 Decembrie 2024, 19:21

Petrică Lucian, un tânăr păstor din Margina, vrea să revină în sat după terminarea facultăţii

Aproape de poalele timişene ale Munţilor Poiana Ruscă se întinde şiragul de localităţi care aparţin comunei Margina, zonă...

Petrică Lucian, un tânăr păstor din Margina, vrea să revină în sat după terminarea facultăţii
Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Interviuri si reportaje 20 Decembrie 2024, 09:46

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Într-o atmosferă de sărbătoare, seniorii horticulturii românești au fost omagiați într-un eveniment organizat de Societatea...

Seniorii horticulturii românești, omagiați la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”