Ascultă Radio Antena Satelor Live

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

Poate părea ciudat sau surprinzător că odinioară roșia nu arăta la fel ca astăzi. Nu era atît de mare și atât de cărnoasă. Roșiile erau mici, goale, dure și apoase, după cum scria Livingston.

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

03 Decembrie 2022, 16:25

Din punct de vedere botanic, roșia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o legumă, căci conține semințe. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.

Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial.

El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Povestea de succes a unui fruct-leguma

Sa vedem cum a inceput povestea acestui fruct-leguma. Rosia este originara din cele doua Americi, unde vechii azteci si incasi o cultivau deja cu peste 1.400 de ani in urma.

In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus seminte de rosie din Mexic si din America Centrala in Europa. Spaniolii, italienii si alti locuitori din zona Mediteranei si din sudul Europei au iubit rosia din primul moment si au inceput sa o foloseasca in bucatarie.

Francezii considerau chiar ca are puteri speciale si i-au spus Marul Iubirii. Britanicii, in schimb, admirau rosia pentru frumusetea ei, dar credeau ca este otravitoare, numind-o piersica lupilor si introducand-o in bucatarie abia in secolul al XVII-lea. De altfel, numele Lycopersicum inseamna exact piersica lupilor, rosia fiind pusa in legatura, in acele vremuri, cu miturile varcolacilor. Una din explicatiile pentru aceasta credinta ar fi ca in secolul al XVI-lea cei instariti foloseau farfurii din aliaj de cositor si plumb.

Alimentele bogate in acizi, cum este si rosia, faceau ca plumbul sa patrunda in mancare, astfel ca existau cazuri de otravire. De aceea, pana in anii 1800, rosiile au fost consumate doar de oamenii saraci, mai ales de italieni.

O alta explicatie ar fi aceea ca rosiile fac parte din familia Solanaceae, care include si specii otravitoare, printre care plante toxice ca maselarita (Hyoscyamus niger), matraguna (Mandragora officinalis) si umbra noptii (Solanum nigrum). Din aceasta familie mai fac parte tutunul, cartoful si ardeiul. Prin asociere, s-a crezut ca si rosia ar fi toxica.

Renumitul catalog al plantelor alcatuit de John Gerard, publicat in Anglia in 1597, desconsidera rosia, spunand ca este otravitoare si urat mirositoare, puturoasa.

Acest punct de vedere a prevalat in Anglia timp de peste doua secole. Chiar si astazi, de pilda, multi oameni cred ca frunzele parfumate si coditele rosiilor sunt toxice, desi nu sunt!

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Etichete : reportaj
Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității
Interviuri si reportaje 11 Aprilie 2025, 12:24

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității

Într-o lume tot mai globalizată și plină de influențe din toate colțurile lumii, mulți români cred că este tot mai greu să...

Produse tradiționale românești. O misiune a producătorilor de a păstra tradiția în fața modernității
Îi vor putea supravieţui agriculturii moderne căpiţele gigantice care se clădesc de veacuri în România?
Interviuri si reportaje 04 Aprilie 2025, 10:20

Îi vor putea supravieţui agriculturii moderne căpiţele gigantice care se clădesc de veacuri în România?

De pe urma metodelor tradiţionale au de beneficiat sute de specii, însă cum ele sunt substituite gradual de noi tehnici...

Îi vor putea supravieţui agriculturii moderne căpiţele gigantice care se clădesc de veacuri în România?
Orteze pentru animale, create de elevii calificaţi la Campionatul Mondial de Robotică - şi necuvântătoarele au nevoie de ajutor
Interviuri si reportaje 21 Martie 2025, 10:45

Orteze pentru animale, create de elevii calificaţi la Campionatul Mondial de Robotică - şi necuvântătoarele au nevoie de ajutor

Elevii de la Colegiul Naţional 'I. L. Caragiale' din Ploieşti care formează echipa Eastern Foxes, recent calificată la...

Orteze pentru animale, create de elevii calificaţi la Campionatul Mondial de Robotică - şi necuvântătoarele au nevoie de ajutor
Tinerii fermieri și provocările accesului la resurse în zonele rurale
Interviuri si reportaje 27 Februarie 2025, 12:23

Tinerii fermieri și provocările accesului la resurse în zonele rurale

Într-un context în care depopularea satelor și scăderea numărului de tineri fermieri devin probleme din ce în ce mai...

Tinerii fermieri și provocările accesului la resurse în zonele rurale
Agricultura și alimentația în România, provocări și perspective
Interviuri si reportaje 20 Februarie 2025, 17:11

Agricultura și alimentația în România, provocări și perspective

Într-o lume în continuă schimbare, siguranța alimentară și sustenabilitatea producției agricole sunt subiecte...

Agricultura și alimentația în România, provocări și perspective
Viitorul agriculturii: Roboții muncesc în fermele românești. De la o mică exploatație la o fermă ultramodernă
Interviuri si reportaje 20 Februarie 2025, 13:57

Viitorul agriculturii: Roboții muncesc în fermele românești. De la o mică exploatație la o fermă ultramodernă

Într-o fermă modernă din județul Bistrița-Năsăud, viitorul agriculturii prinde contur cu ajutorul tehnologiei.

Viitorul agriculturii: Roboții muncesc în fermele românești. De la o mică exploatație la o fermă ultramodernă
Autorităţile române informează SUA despre măsurile luate pentru combaterea traficului de persoane
Interviuri si reportaje 16 Februarie 2025, 17:19

Autorităţile române informează SUA despre măsurile luate pentru combaterea traficului de persoane

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) anunţă că a transmis Departamentului de Stat al SUA, prin...

Autorităţile române informează SUA despre măsurile luate pentru combaterea traficului de persoane
Produsele românești, sigure pentru consum: Doar 0,8% din probe au depășit limitele admise de pesticide în 2024
Interviuri si reportaje 10 Februarie 2025, 17:02

Produsele românești, sigure pentru consum: Doar 0,8% din probe au depășit limitele admise de pesticide în 2024

Fructele, legumele și cerealele românești sunt sigure pentru consum! Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că, în...

Produsele românești, sigure pentru consum: Doar 0,8% din probe au depășit limitele admise de pesticide în 2024