Ascultă Radio Antena Satelor Live

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

Poate părea ciudat sau surprinzător că odinioară roșia nu arăta la fel ca astăzi. Nu era atît de mare și atât de cărnoasă. Roșiile erau mici, goale, dure și apoase, după cum scria Livingston.

Livingston și tomatele - adevărul despre roșii și cum au ajuns să fie ceea ce sunt azi

03 Decembrie 2022, 16:25

Din punct de vedere botanic, roșia, una din legumele preferate ale oamenilor, este de fapt un fruct, nu o legumă, căci conține semințe. Fiind usor de cultivat, foarte productiva si avand o multime de utilizari in bucatarie, rosia este prezenta in aproape toate culturile de pe glob si in aproape toate zonele geografice.

Alexander W. Livingston, un cultivator din Reynoldsburg, statul Ohio, SUA, este parintele rosiei moderne, fiind cel care a reusit sa creeze, in 1870, prima varietate de rosie care a avut succes comercial.

El a transformat rosia din ratusca urata a horticulturii (mica, vargata, cu miez tare si aproape goala) in deliciosul fruct-leguma cu pielita fina si uniforma, zemos, aromat si carnos de astazi. Livingston a creat peste 30 de soiuri de rosie. In anul 1920, jumatate din soiurile importante de rosie cultivate in SUA erau produse de firma lui, iar Livingston a fost onorat de catre Departamentul Agriculturii.

Povestea de succes a unui fruct-leguma

Sa vedem cum a inceput povestea acestui fruct-leguma. Rosia este originara din cele doua Americi, unde vechii azteci si incasi o cultivau deja cu peste 1.400 de ani in urma.

In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus seminte de rosie din Mexic si din America Centrala in Europa. Spaniolii, italienii si alti locuitori din zona Mediteranei si din sudul Europei au iubit rosia din primul moment si au inceput sa o foloseasca in bucatarie.

Francezii considerau chiar ca are puteri speciale si i-au spus Marul Iubirii. Britanicii, in schimb, admirau rosia pentru frumusetea ei, dar credeau ca este otravitoare, numind-o piersica lupilor si introducand-o in bucatarie abia in secolul al XVII-lea. De altfel, numele Lycopersicum inseamna exact piersica lupilor, rosia fiind pusa in legatura, in acele vremuri, cu miturile varcolacilor. Una din explicatiile pentru aceasta credinta ar fi ca in secolul al XVI-lea cei instariti foloseau farfurii din aliaj de cositor si plumb.

Alimentele bogate in acizi, cum este si rosia, faceau ca plumbul sa patrunda in mancare, astfel ca existau cazuri de otravire. De aceea, pana in anii 1800, rosiile au fost consumate doar de oamenii saraci, mai ales de italieni.

O alta explicatie ar fi aceea ca rosiile fac parte din familia Solanaceae, care include si specii otravitoare, printre care plante toxice ca maselarita (Hyoscyamus niger), matraguna (Mandragora officinalis) si umbra noptii (Solanum nigrum). Din aceasta familie mai fac parte tutunul, cartoful si ardeiul. Prin asociere, s-a crezut ca si rosia ar fi toxica.

Renumitul catalog al plantelor alcatuit de John Gerard, publicat in Anglia in 1597, desconsidera rosia, spunand ca este otravitoare si urat mirositoare, puturoasa.

Acest punct de vedere a prevalat in Anglia timp de peste doua secole. Chiar si astazi, de pilda, multi oameni cred ca frunzele parfumate si coditele rosiilor sunt toxice, desi nu sunt!

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Etichete : reportaj
Specialiști: Agricultura românească și europeană au nevoie de o abordare echilibrată și rațională
Interviuri si reportaje 01 Octombrie 2024, 12:28

Specialiști: Agricultura românească și europeană au nevoie de o abordare echilibrată și rațională

Cele mai stringente probleme ale agriculturii românești și europene, dezbătute la Bruxelles, au fost subiectul principal al...

Specialiști: Agricultura românească și europeană au nevoie de o abordare echilibrată și rațională
Festivalul Bio din Mureș – Promovarea alimentației sănătoase și a producătorilor locali
Interviuri si reportaje 27 Septembrie 2024, 15:00

Festivalul Bio din Mureș – Promovarea alimentației sănătoase și a producătorilor locali

În cadrul campaniei „Sănătate din Bucate”, menită să atragă atenția asupra importanței consumului de alimente naturale și a...

Festivalul Bio din Mureș – Promovarea alimentației sănătoase și a producătorilor locali
Sănătate din bucate. Beneficiile produselor apicole pentru sănătatea noastră
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2024, 11:24

Sănătate din bucate. Beneficiile produselor apicole pentru sănătatea noastră

În cea de-a doua săptămână a campaniei „Sănătate din Bucate”, desfășurată în cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea...

Sănătate din bucate. Beneficiile produselor apicole pentru sănătatea noastră
Alegerile alimentare și sănătatea. O provocare pentru consumatorii din România
Interviuri si reportaje 23 Septembrie 2024, 11:46

Alegerile alimentare și sănătatea. O provocare pentru consumatorii din România

Sănătatea este un aspect fundamental în viața noastră, însă mulți consumatori își exprimă neîncrederea în produsele...

Alegerile alimentare și sănătatea. O provocare pentru consumatorii din România
Roșia românească, premiată la Bruxelles
Interviuri si reportaje 26 August 2024, 13:17

Roșia românească, premiată la Bruxelles

La Bruxelles, roșiile au fost celebrate în cadrul „Festivalului Internațional al Tomatei”, unde soiurile sunt premiate pentru...

Roșia românească, premiată la Bruxelles
Roșia, fructul cu suflet de legumă: Din grădină, pe podium la Bruxelles
Interviuri si reportaje 24 August 2024, 20:59

Roșia, fructul cu suflet de legumă: Din grădină, pe podium la Bruxelles

Când mergem în piață să cumpărăm roșii, câți dintre noi știu că acest aliment nelipsit din bucătărie este, de fapt, un fruct?

Roșia, fructul cu suflet de legumă: Din grădină, pe podium la Bruxelles
Bihor: AIEFA lansează o invitaţie la concursul naţional de fotografie pe teme agricole; participarea este gratuită
Interviuri si reportaje 19 Iulie 2024, 18:58

Bihor: AIEFA lansează o invitaţie la concursul naţional de fotografie pe teme agricole; participarea este gratuită

Pasionaţii artei fotografice sunt invitaţi să participe gratuit la prima ediţie a Concursului naţional 'Tradiţii şi...

Bihor: AIEFA lansează o invitaţie la concursul naţional de fotografie pe teme agricole; participarea este gratuită
Stirilerazboiului.ro - un an de la declanșarea conflictului din Ucraina
Interviuri si reportaje 24 Februarie 2023, 19:43

Stirilerazboiului.ro - un an de la declanșarea conflictului din Ucraina

Bucureşti FM şi Agenţia de Presă RADOR lansează la un an de la declanşarea războiului din Ucraina, cartea în format...

Stirilerazboiului.ro - un an de la declanșarea conflictului din Ucraina