Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”, realizată de Tatiana Mircea, unde invitați au fost Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, și fiul său, Călin Muscă.

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 29 Octombrie 2025, 15:13

Cei doi conduc unul dintre cele mai integrate și performante businessuri din vestul țării, care include producția de cereale, creșterea animalelor, procesarea cărnii, fabricarea produselor de panificație și lactate, precum și o rețea proprie de magazine.

Discuția a pornit de la un fapt îngrijorător: aproximativ 80% din carnea de porc aflată pe piața românească provine din import, în special din țări ale Uniunii Europene, precum Ungaria, Spania și Germania.

„Din păcate, nimic bun nu se întâmplă pe piața cărnii de porc din România”, a spus fermierul arădean. „Marile lanțuri de supermarketuri nu cumpără carne de la producătorii locali, ci preferă carnea din import. Este o realitate tristă orașele sunt pline de supermarketuri care vând carne venită din afara țării.”

Muscă a explicat că producătorii români se confruntă nu doar cu o concurență neloială, ci și cu presiunea unor prețuri impuse de retaileri.

„Am fost invitați să livrăm în supermarketuri, dar condițiile sunt imposibile. În timpul promoțiilor, ni se cer reduceri de 50–60% din prețul carcasei. Așa ceva nu se poate susține”, a declarat acesta.

Fermierul atrage atenția că România a ajuns să aducă carne de porc de la mii de kilometri distanță.

„Vine carne din Ungaria, din Spania, chiar și din Chile, la 13.000 de kilometri de România. În aceste condiții, cum să mai poată concura producătorul român?”, a întrebat retoric Dimitrie Muscă.

El a avertizat că și costurile de producție cresc, din cauza secetei și a scumpirii cerealelor, ceea ce va influența prețul final al cărnii.

Un alt pericol major pentru sectorul zootehnic este pesta porcină africană, care continuă să afecteze fermele din țară:

„Atunci când o țară importă 80% din carnea de porc, este o catastrofă”, a spus fermierul din Curtici.

„Nu se iau măsuri, nu se oferă sprijin pentru producători. Suntem într-un dezastru. România are oameni harnici, capabili să producă, dar statul nu-i sprijină. În loc să avem ferme prospere, am ajuns să exportăm forță de muncă ciobani, crescători, oameni pricepuți.”

Potrivit acestuia, consumul mediu anual de carne de porc în România este de aproximativ 37 de kilograme pe cap de locuitor, față de 100 de kilograme în Statele Unite.

„Diferența arată totul. Acolo există politici agricole reale. La noi, doar promisiuni”, a adăugat Muscă.

În încheiere, Dimitrie Muscă a făcut un apel direct către români:

„Le spun doar atât oamenilor să aibă în vedere drumul cărnii de porc importate până la raft. Este lung, costisitor și nesigur. Vă doriți, dragi prieteni, să consumați o carne adusă din Chile? Căutați produsele românești, susțineți fermierii din țară. Numai așa putem rămâne pe picioare.”

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri