Ascultă Radio Antena Satelor Live

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane de hectolitri, potrivit datelor oficiale. Cifra include atât vinurile certificate cu denumire de origine controlată (DOC) sau indicație geografică protejată (IGP) cât și vinurile fără certificare.

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Foto: Petrut Mazilu

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Octombrie 2025, 09:16

Despre calitatea vinurilor, certificările și perspectivele pieței au vorbit, în cadrul emisiunii Viața la Țară, Robert Băicoianu, director executiv al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), și Diana Pavelescu, consilier la Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV) și secretar general al Asociației Degustătorilor Autorizați din România.

Din cele patru milioane de hectolitri estimate pentru 2025, doar aproximativ 800.000 de hectolitri sunt vinuri certificate, potrivit datelor ONIV. Restul reprezintă producție neînregistrată sau vinuri fără indicație geografică.

„Cei mai mulți producători știu de la începutul sezonului spre ce tip de vin se îndreaptă — DOC, IGP sau varietal — și aplică tehnologii diferite pentru fiecare tip de soi”, a explicat Robert Băicoianu.

Chiar dacă România produce anual cantități însemnate, peste 90% din vinul românesc este consumat pe piața internă. Vinurile autohtone rămân mai puțin cunoscute la export, iar prețurile obținute peste graniță sunt semnificativ mai mici decât cele ale vinurilor din Franța, Italia sau Spania.

Un an dificil pentru viticultori, dar cu rezultate bune

Sezonul viticol 2025 a fost marcat de provocări. Înghețurile târzii din primăvară și lipsa de precipitații au pus presiune pe producători, însă vremea favorabilă din a doua jumătate a anului a permis o recoltă peste așteptări.

„Producția medie este estimată la peste cinci tone de struguri la hectar, iar calitatea strugurilor este una bună spre foarte bună”, a precizat Băicoianu.

Totuși, diferențele dintre regiuni sunt evidente. În unele zone, viticultorii au obținut prețuri record pentru struguri, în timp ce alții, afectați de vreme sau de costuri ridicate, s-au confruntat cu pierderi.

Consumul de vin românesc rămâne ridicat

Potrivit datelor furnizate de autorități, aproximativ 3 milioane de hectolitri de vin se consumă anual în România.

Românii continuă să prefere vinul produs local, adesea în gospodării proprii, chiar dacă o mare parte din acest vin nu este fiscalizată.

„Din cele patru milioane de hectolitri produse, peste două milioane provin din viile din curți, de pe suprafețele mici, uneori din soiuri hibride interzise. Aceste vinuri pot conține cantități mai mari de alcool metilic și nu sunt sigure pentru consum”, avertizează Diana Pavelescu.

Ea a explicat că vinul produs în condiții casnice nu poate fi comparat cu cel obținut într-o cramă autorizată, unde igiena, fermentarea și controlul calității sunt monitorizate constant.

Acciza pe vin, între fiscalizare și nemulțumiri

O altă temă sensibilă pentru industrie este introducerea accizei pe vinul liniștit, de 10 lei pe hectolitru în 2025, urmând ca în 2026 să crească la 11 lei.

„Pentru marii producători, care dețin antrepozite fiscale, acciza nu este o problemă majoră. Însă pentru micii producători, birocrația rămâne o provocare”, a explicat Pavelescu.

În prezent, pragul de antrepozit fiscal este de 100.000 de litri pe an, iar producția de sub acest volum este exceptată de la accizare. Totuși, specialiștii cer o revizuire a legislației pentru a sprijini fiscalizarea graduală și sustenabilă a sectorului.

România în context european

Cu 87.000 de hectare de viță-de-vie, România ocupă locul șase în Uniunea Europeană la producția de vin. În ciuda progreselor tehnologice și a calității recunoscute, vinurile românești se confruntă cu o competiție dură din partea celor din Spania, Italia și Franța, unde costurile de producție sunt mai mici, iar subvențiile mai consistente.

„Am văzut în Spania vinuri la raft cu prețuri între 0,80 și 4 euro sticla. Este imposibil ca un producător român să concureze la aceste valori, mai ales când materia primă, ambalajele și forța de muncă sunt mai scumpe”, spune Băicoianu.

El atrage atenția că este nevoie de politici coerente și sprijin guvernamental pentru ca viticultura românească să rămână competitivă: „Ne confruntăm cu schimbări climatice, costuri tot mai mari și o scădere a interesului tinerilor pentru vin. Este momentul să gândim o strategie națională pentru acest sector”.

Vinul românesc rămâne un produs de tradiție și mândrie națională, însă provocările economice și climatice impun o adaptare rapidă. Cu investiții în calitate, promovare și fiscalizare echitabilă, România poate nu doar să-și păstreze poziția pe piața internă, ci și să-și consolideze prezența pe piețele internaționale.

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Interviuri si reportaje 22 Septembrie 2025, 15:12

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori

Agricultura românească trece printr-o transformare semnificativă, odată cu apariția unor tineri antreprenori care găsesc...

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
Interviuri si reportaje 18 Septembrie 2025, 11:28

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă

La mijloc de septembrie, odată cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este marcată și Ziua Muntelui un moment simbolic,...

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă