Ascultă Radio Antena Satelor Live

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele muncii celor care trudesc zi de zi, de la răsărit până târziu în noapte, ca să ni le așeze pe mese. Ne dorim să le alegem mereu, dar, de multe ori, lipsa informațiilor ne face să nu știm exact care sunt produsele cu adevărat românești.

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Foto: Szabolcs Molnar / Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Octombrie 2025, 08:57

Asociația Producătorilor de Carne din România atrage atenția asupra acestui lucru. Un studiu recent arată că trei din patru români preferă carnea de porc românească, însă mulți dintre ei nu știu cum să o recunoască în magazin.

Carnea de porc rămâne preferata românilor „nici o pasăre nu e mai bună ca porcul”, cum spune o veche vorbă din popor, dar atunci când ajungem în fața rafturilor, alegerea nu e întotdeauna simplă.

„Etichetele sunt destul de greu de citit și de interpretat, mai ales că pe ele se regăsesc numeroase informații”, explică Adrian Balaban, președintele Asociației Producătorilor de Carne din România, invitatul realizatoarei Violeta Anghel în cadrul emisiunii Viața la țară.

„Cel mai important lucru este să urmărim țara în care au fost crescuți porcii. Dacă acolo scrie România, atunci putem fi siguri că avem în față carne românească 100%.”

Pe etichetă pot apărea mai multe detalii țara unde animalele au fost crescute, locul sacrificării și cel al procesării. În unele cazuri, porcii pot fi crescuți în alte state, aduși în România doar pentru sacrificare sau procesare.

„Ideal ar fi ca produsele să provină cel puțin din Uniunea Europeană. În prezent, România nu importă carne de porc din afara Europei, deși pe viitor acest lucru s-ar putea schimba, în funcție de tratatele comerciale internaționale”, adaugă Balaban.

Studiul mai arată că românii nu sunt neapărat naționaliști în privința alegerilor alimentare. În jur de 28% dintre consumatori încă preferă carnea din import, deși majoritatea declară că ar cumpăra românește dacă ar avea opțiunea.

Principala problemă rămâne, însă, cantitatea: „Nu producem suficientă carne de porc pentru a acoperi cererea internă. Mulți oameni nu au posibilitatea reală de a alege carnea românească”, explică reprezentantul asociației.

Prețul joacă și el un rol important. Carnea românească poate fi mai scumpă decât cea adusă din alte țări, iar mulți consumatori aleg, inevitabil, în funcție de buget. Totuși, spune Balaban, merită să alegem carnea produsă local pentru prospețime și gustul autentic:

„De la sacrificare până în galantar trec, de regulă, 24/48 de ore. În cazul cărnii de import, traseul poate dura o săptămână sau chiar mai tone, ceea ce oferă cărnii o savoare deosebită.”

Pentru consumatori, concluzia e simplă: carnea românească se recunoaște pe etichetă doar dacă scrie clar că porcii au fost crescuți în România. Mențiunea „produs în România” nu înseamnă neapărat același lucru poate indica doar locul unde a fost procesată carnea.

Așadar, data viitoare când ajungem în magazin, să ne uităm mai atent. Alegând carne de porc crescută în România, susținem fermierii noștri, economia locală și gustul autentic al tradiției românești.

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii