Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele muncii celor care trudesc zi de zi, de la răsărit până târziu în noapte, ca să ni le așeze pe mese. Ne dorim să le alegem mereu, dar, de multe ori, lipsa informațiilor ne face să nu știm exact care sunt produsele cu adevărat românești.
Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Octombrie 2025, 08:57
Asociația Producătorilor de Carne din România atrage atenția asupra acestui lucru. Un studiu recent arată că trei din patru români preferă carnea de porc românească, însă mulți dintre ei nu știu cum să o recunoască în magazin.
Carnea de porc rămâne preferata românilor „nici o pasăre nu e mai bună ca porcul”, cum spune o veche vorbă din popor, dar atunci când ajungem în fața rafturilor, alegerea nu e întotdeauna simplă.
„Etichetele sunt destul de greu de citit și de interpretat, mai ales că pe ele se regăsesc numeroase informații”, explică Adrian Balaban, președintele Asociației Producătorilor de Carne din România, invitatul realizatoarei Violeta Anghel în cadrul emisiunii Viața la țară.
„Cel mai important lucru este să urmărim țara în care au fost crescuți porcii. Dacă acolo scrie România, atunci putem fi siguri că avem în față carne românească 100%.”
Pe etichetă pot apărea mai multe detalii țara unde animalele au fost crescute, locul sacrificării și cel al procesării. În unele cazuri, porcii pot fi crescuți în alte state, aduși în România doar pentru sacrificare sau procesare.
„Ideal ar fi ca produsele să provină cel puțin din Uniunea Europeană. În prezent, România nu importă carne de porc din afara Europei, deși pe viitor acest lucru s-ar putea schimba, în funcție de tratatele comerciale internaționale”, adaugă Balaban.
Studiul mai arată că românii nu sunt neapărat naționaliști în privința alegerilor alimentare. În jur de 28% dintre consumatori încă preferă carnea din import, deși majoritatea declară că ar cumpăra românește dacă ar avea opțiunea.
Principala problemă rămâne, însă, cantitatea: „Nu producem suficientă carne de porc pentru a acoperi cererea internă. Mulți oameni nu au posibilitatea reală de a alege carnea românească”, explică reprezentantul asociației.
Prețul joacă și el un rol important. Carnea românească poate fi mai scumpă decât cea adusă din alte țări, iar mulți consumatori aleg, inevitabil, în funcție de buget. Totuși, spune Balaban, merită să alegem carnea produsă local pentru prospețime și gustul autentic:
„De la sacrificare până în galantar trec, de regulă, 24/48 de ore. În cazul cărnii de import, traseul poate dura o săptămână sau chiar mai tone, ceea ce oferă cărnii o savoare deosebită.”
Pentru consumatori, concluzia e simplă: carnea românească se recunoaște pe etichetă doar dacă scrie clar că porcii au fost crescuți în România. Mențiunea „produs în România” nu înseamnă neapărat același lucru poate indica doar locul unde a fost procesată carnea.
Așadar, data viitoare când ajungem în magazin, să ne uităm mai atent. Alegând carne de porc crescută în România, susținem fermierii noștri, economia locală și gustul autentic al tradiției românești.









