Ascultă Radio Antena Satelor Live

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele muncii celor care trudesc zi de zi, de la răsărit până târziu în noapte, ca să ni le așeze pe mese. Ne dorim să le alegem mereu, dar, de multe ori, lipsa informațiilor ne face să nu știm exact care sunt produsele cu adevărat românești.

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Foto: Szabolcs Molnar / Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Octombrie 2025, 08:57

Asociația Producătorilor de Carne din România atrage atenția asupra acestui lucru. Un studiu recent arată că trei din patru români preferă carnea de porc românească, însă mulți dintre ei nu știu cum să o recunoască în magazin.

Carnea de porc rămâne preferata românilor „nici o pasăre nu e mai bună ca porcul”, cum spune o veche vorbă din popor, dar atunci când ajungem în fața rafturilor, alegerea nu e întotdeauna simplă.

„Etichetele sunt destul de greu de citit și de interpretat, mai ales că pe ele se regăsesc numeroase informații”, explică Adrian Balaban, președintele Asociației Producătorilor de Carne din România, invitatul realizatoarei Violeta Anghel în cadrul emisiunii Viața la țară.

„Cel mai important lucru este să urmărim țara în care au fost crescuți porcii. Dacă acolo scrie România, atunci putem fi siguri că avem în față carne românească 100%.”

Pe etichetă pot apărea mai multe detalii țara unde animalele au fost crescute, locul sacrificării și cel al procesării. În unele cazuri, porcii pot fi crescuți în alte state, aduși în România doar pentru sacrificare sau procesare.

„Ideal ar fi ca produsele să provină cel puțin din Uniunea Europeană. În prezent, România nu importă carne de porc din afara Europei, deși pe viitor acest lucru s-ar putea schimba, în funcție de tratatele comerciale internaționale”, adaugă Balaban.

Studiul mai arată că românii nu sunt neapărat naționaliști în privința alegerilor alimentare. În jur de 28% dintre consumatori încă preferă carnea din import, deși majoritatea declară că ar cumpăra românește dacă ar avea opțiunea.

Principala problemă rămâne, însă, cantitatea: „Nu producem suficientă carne de porc pentru a acoperi cererea internă. Mulți oameni nu au posibilitatea reală de a alege carnea românească”, explică reprezentantul asociației.

Prețul joacă și el un rol important. Carnea românească poate fi mai scumpă decât cea adusă din alte țări, iar mulți consumatori aleg, inevitabil, în funcție de buget. Totuși, spune Balaban, merită să alegem carnea produsă local pentru prospețime și gustul autentic:

„De la sacrificare până în galantar trec, de regulă, 24/48 de ore. În cazul cărnii de import, traseul poate dura o săptămână sau chiar mai tone, ceea ce oferă cărnii o savoare deosebită.”

Pentru consumatori, concluzia e simplă: carnea românească se recunoaște pe etichetă doar dacă scrie clar că porcii au fost crescuți în România. Mențiunea „produs în România” nu înseamnă neapărat același lucru poate indica doar locul unde a fost procesată carnea.

Așadar, data viitoare când ajungem în magazin, să ne uităm mai atent. Alegând carne de porc crescută în România, susținem fermierii noștri, economia locală și gustul autentic al tradiției românești.

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 12:29

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln

România a impresionat la ANUGA 2025, cel mai mare târg alimentar internațional din lume, desfășurat la Köln, Germania. 114...

România, printre liderii Europei la târgul alimentar ANUGA 2025 din Köln
Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Interviuri si reportaje 03 Octombrie 2025, 13:49

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice

România a urcat pe podium la Premiile Uniunii Europene pentru produse organice, desfășurate la Bruxelles, printr-un proiect...

Piața volantă „Din Drag de Bucovina”, premiată la Bruxelles. România, pe podium la Premiile UE pentru produse organice
Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Interviuri si reportaje 25 Septembrie 2025, 09:55

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri

Programul „Fermier-Antreprenor” sprijină fermierii tineri să devină antreprenori de succes. Gabriel Stoian explică...

Programul „Fermier-Antreprenor”: Tinerii agricultori devin lideri de afaceri
Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Interviuri si reportaje 22 Septembrie 2025, 15:12

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori

Agricultura românească trece printr-o transformare semnificativă, odată cu apariția unor tineri antreprenori care găsesc...

Tinerii fermieri aduc inovația în agricultură: Aplicația care duce produsele locale direct la consumatori
Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă
Interviuri si reportaje 18 Septembrie 2025, 11:28

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă

La mijloc de septembrie, odată cu sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este marcată și Ziua Muntelui un moment simbolic,...

Ziua Muntelui, prilej de reflecție: România are nevoie de o politică montană coerentă