Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oieritul românesc, între tradiție și lupta pentru supraviețuire

Tinerii nu mai vor să fie ciobani, cine va mai duce tradiția mai departe? Iarna și-a făcut simțită prezența peste tot în România, dar în fermele de oi nu există pauze.

Oieritul românesc, între tradiție și lupta pentru supraviețuire
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 03 Februarie 2025, 15:53

Ciobanii rămân la datorie, veghează fătările și își îngrijesc animalele zi și noapte. Munca lor, însă, este tot mai grea, iar viitorul acestui sector esențial pentru agricultura românească devine tot mai incert.

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, Petru Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor, a fost invitatul Tatianei Mircea și a vorbit despre greutățile crescătorilor de ovine și despre pericolele care amenință această tradiție veche de secole.

Ianuarie este luna în care încep fătările în majoritatea fermelor de oi din România. Anul acesta, însă, condițiile sunt mai dificile ca niciodată.

„Din cauza secetei severe de anul trecut, calitatea furajelor a scăzut, iar oile nu au primit suficienți nutrienți. Ne confruntăm acum cu lipsuri mari de seleniu, iod și alte vitamine esențiale pentru miei. Mortalitatea a crescut în multe ferme”, explică Petru Eugen Gonțea.

În mod ideal, crescătorii ar trebui să suplimenteze hrana oilor cu vitamine cu cel puțin o lună înainte de fătare.

„Dar realitatea este că mulți nu își permit aceste suplimente. Prețurile sunt mari, veniturile sunt mici, iar sprijinul din partea statului lipsește”, adaugă liderul oierilor.

Una dintre cele mai mari probleme ale oieritului românesc este lipsa forței de muncă.

„Astăzi, peste 70% dintre crescătorii de oi au peste 55-60 de ani. Când acești oameni nu vor mai putea continua, cine le va lua locul?” se întreabă Petru Eugen Gonțea.

Fenomenul este deja vizibil. „Doar în județul nostru, peste 30 de ferme au fost abandonate în ultimii ani. Proprietarii au murit sau au renunțat, iar copiii lor nici nu vor să audă de această meserie. Oieritul este greu, nu ai zile libere, nu ai sărbători, iar statul nu te sprijină. În aceste condiții, cine să mai vrea să fie cioban?”

Frustrarea crescătorilor de oi vine și din faptul că alte sectoare ale agriculturii au primit ajutoare, în timp ce oierii au fost ignorați.

„Dacă porcii, păsările și vacile au primit subvenții, ajutoare în pandemie sau sprijin pentru dezvoltare, la oi nu s-a dat nimic. Suntem lăsați într-o paragină de nedescris”, spune Gonțea.

Acest dezinteres guvernamental pune în pericol întreaga industrie.

„Dacă statul nu schimbă direcția și nu ne sprijină, vom ajunge să importăm carne de miel și brânză, în loc să le producem noi. Ar fi o rușine pentru o țară cu tradiția noastră în oierit.”

În ciuda tuturor greutăților, Petru Eugen Gonțea își încurajează colegii să nu renunțe.

„Știu că este greu, știu că ne simțim singuri, dar trebuie să ținem steagul sus. Dacii au fost păstori, oieritul este parte din identitatea noastră, iar România are nevoie de noi. Dacă ne pierdem, pierdem o parte din sufletul acestui neam.”

Pentru consumatori, mesajul este clar: sprijiniți producătorii locali! „Dacă vreți carne de miel românească de Paște, dacă vreți brânză bună, căutați producătorii locali. Doar așa putem salva această meserie.”

Oieritul românesc este la răscruce. Dacă nu se iau măsuri urgente, riscăm să pierdem o tradiție care a definit România de-a lungul secolelor.

Va reuși statul să intervină la timp sau vom asista neputincioși la dispariția acestei meserii? Rămâne de văzut.

Până atunci, ciobanii continuă să muncească, sperând că munca lor va fi, în cele din urmă, apreciată.

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Interviuri si reportaje 23 Iulie 2025, 14:40

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi

Într-o epocă în care mulți tineri aleg calea străinătății, doi frați din comuna Albești, satul Cotu Văii, județul Constanța,...

Doi frați fac pionierat în agricultură cu pepeni crescuți cu trudă și suflet. De la sămânță la standul de vânzare, o afacere în doi
Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Interviuri si reportaje 22 Iulie 2025, 14:32

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde

Într-o zi de vară dogoritoare, echipa emisiunii „Viața la Țară” a ales să aducă în prim-plan un subiect important, dar adesea...

Patrimoniul natural, în pericol tăcut. Ce mai protejăm din adevărata Românie verde
Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Interviuri si reportaje 15 Iulie 2025, 18:48

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste

Cel mai amplu control tematic al Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani arată că reciclarea în România rămâne la cote...

Gestionarea deșeurilor în România: Intre controale intense și rezultate modeste
Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Interviuri si reportaje 09 Iulie 2025, 10:16

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale

Punctele gastronomice locale, o inițiativă menită să valorifice tradițiile culinare și să susțină turismul rural autentic, au...

Punctele gastronomice locale, gustul autentic al României rurale
Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Interviuri si reportaje 01 Iulie 2025, 11:32

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt

Misterul înmormântării la Napoli a prinţului Vlad al III-lea al Ţării Româneşti, mult mai cunoscut sub numele de Contele...

Dracula chiar este înmormântat la Napoli? A fost descifrată inscripţia misterioasă aflată pe presupusul său mormânt
Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Interviuri si reportaje 14 Iunie 2025, 15:35

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol

România pierde zilnic din zestrea sa agricolă. Într-un context tot mai dificil pentru cercetarea agricolă românească,...

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Interviuri si reportaje 11 Iunie 2025, 19:26

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă

Colectivizarea agriculturii, impusă de regimul comunist, a fost principala cauză a depopulării unor sate din Podişul...

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale