Ascultă Radio Antena Satelor Live

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul ogoarelor, acolo unde a crescut odată cu ferma familiei, iar în emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, povestește cum dragostea pentru agricultură i-a fost sădită încă din copilărie, între tractoare, recolte și munca părinților.

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Foto: Petrut Mazilu

Articol de Ramona Alexandrescu, 10 Noiembrie 2025, 17:27

Am crescut odată cu ferma. Primele mele amintiri sunt legate de granița câmpului, de mirosul de pământ proaspăt lucrat. De mic am știut că acesta va fi drumul meu”, povestește el.

Astăzi, Radu face parte dintr-o nouă generație de agricultori pentru care agricultura nu mai înseamnă doar utilaje, brazde și pluguri.

Agricultura modernă e deja o parte integrată din tehnologie. Nu mai e vorba doar despre tractoare și combine, ci despre date, digitalizare și eficiență”, explică tânărul vrâncean.

În ultimii ani, ferma familiei Martinescu a investit constant în utilaje inteligente, capabile să colecteze și să proceseze informații esențiale pentru o producție sustenabilă.

Când ne uităm la un utilaj, nu mai contează doar puterea motorului. Ne interesează ce sisteme digitale are integrate, cum putem îmbunătăți randamentul. Asta înseamnă astăzi agricultură performantă”, adaugă el.

Un moment definitoriu pentru Radu a fost participarea la programul „Tineri lideri pentru agricultură”, organizat de Clubul Fermierilor Români.

A fost parte din prima serie de cursanți și spune că experiența i-a schimbat radical modul de a gândi.

Nu pot spune că a fost cea mai bună decizie din viață, dar sigur e în top trei. Programul m-a format, mi-a oferit o viziune nouă asupra agriculturii și m-a făcut să privesc totul mai matur. Chiar și tatăl meu spunea că vedea, de la o săptămână la alta, cum eu și fratele meu ne schimbam deveneam mai conștienți și mai responsabili”, își amintește Radu.

Anii recenți nu au fost ușori pentru agricultorii din Vrancea. Seceta extremă, pandemia și războiul din Ucraina au lovit puternic sectorul agricol, iar ferma familiei Martinescu nu a fost ocolită de dificultăți.

Am avut trei ani de secetă cu producții aproape de zero. Pe lângă asta, am resimțit și efectele pandemiei, și impactul conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, am reușit nu doar să rezistăm, ci chiar să evoluăm. Am mai cumpărat utilaje, ne-am modernizat, am mers mai departe. Iar asta se datorează și comunității din care fac parte oameni pregătiți, deschiși, gata să împărtășească experiență și soluții”, spune tânărul fermier.

Deși este pasionat de tehnologie, Radu Martinescu subliniază că performanța nu vine doar din inovație, ci și din colaborare și educație.

Tehnologia este cheia spre eficiență, dar fără oameni bine pregătiți nu poți face performanță. Agricultorul modern trebuie să fie și manager, și analist de date, și strateg”.

Pentru el, viitorul agriculturii românești este unul în care digitalizarea merge mână în mână cu respectul pentru pământ.

Fermierul de azi nu mai e doar un om care lucrează pământul. Este un constructor de viitor, un antreprenor care învață continuu și care își asumă riscuri. Așa văd eu agricultura de mâine”.

Radu Martinescu, tânărul fermier din Vrancea, rămâne un exemplu al noii generații care aduce în câmp nu doar utilaje moderne, ci și viziune, curaj și pasiune.

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan