Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cerințele fermei ecologice

Ferma este locul în care procesul ecologic începe şi unde iau naştere produsele ecologice proaspete, de înaltă calitate pe care le cumpăraţi de la supermarketul local, restaurant sau pieţele fermierilor. Fermele înscrise în sistemul de agricultură ecologică fac tot posibilul pentru a obţine alimente din mediul înconjurător folosind sisteme cât mai apropiat posibile de cele existente în mod natural.

23 Ianuarie 2014, 13:22

Fermierii ce aleg să facă agricultură ecologică lucrează pe baza conceptului circuitului închis al agriculturii. De exemplu, solul fertil care rezultă din folosirea gunoiului de grajd şi din formarea unui sol în care materia organică acţionează ca agent de fertilizare, micşorează eroziunea solului şi pierderea de apă şi nutrienţi. Mai mult, inputuri cum sunt gunoiul de grajd şi nutreţurile sunt produse, în principiu, în aceeaşi fermă în care sunt folosite, sau în fermele vecine, pentru a reduce nevoia de inputuri externe. De asemenea, se folosesc practici care necesită lucrări manuale şi care au în acelaşi timp un impact scăzut asupra mediului. Acestea includ combaterea mecanică a buruienilor în locul folosirii erbicidelor.

Pentru fermierii care practică agricultura ecologică, starea bună a solului, menținerea diversității biologice și a calității apei, folosirea responsabilă a energiei şi respectul faţă de mediu sunt de o mare importanţă.

Pentru a atinge aceste scopuri, fermierii care practică agricultura ecologică se bazează de decenii pe practici agricole recunoscute, cum sunt menţinerea sănătăţii efectivului de animale prin exerciţii regulate şi acces la păşune, prin sisteme de creştere liberă şi cunoştinţe ştiinţifice moderne, ca de exemplu monitorizarea nivelului nutrienţilor pentru a fi siguri că acesta este corect pentru o creştere optimă.

Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind:
• Rotaţia culturilor ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei.
• Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole
• Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic
• Valorificarea resurselor existente la faţa locului, ca de pildă folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale şi a furajelor produse la fermă
• Alegerea unor specii de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale
• Creşterea animalelor în libertate şi adăposturi deschise şi hrănirea acestora cu furaje ecologice
• Folosirea unor practici de creştere a animalelor adaptate fiecărei rase în parte

Principiile producţiei ecologice se aplică şi furajelor consumate de animalele crescute în sistem ecologic. În prezent, conform reglementărilor referitoare la producţia ecologică, minimum 85% din furajele animalelor crescute în sistem ecologic trebuie să fie produse în sistem ecologic.

Culturi care se recoltează în luna august
Util in Agricultura 04 August 2025, 15:34

Culturi care se recoltează în luna august

August este considerată una dintre cele mai importante luni din calendarul agricol, marcând perioada în care se culeg roadele...

Culturi care se recoltează în luna august
Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală
Util in Agricultura 01 August 2025, 14:25

Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală

Sezonul cald aduce o serie de provocări pentru crescătorii de animale și păsări, iar respectarea unor norme clare privind...

Cum hrănim corect animalele în sezonul cald. Sfaturi de la un specialist în nutriție animală
Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme
Util in Agricultura 28 Iulie 2025, 11:49

Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme

Finalul lunii iulie aduce temperaturi ridicate în întreaga țară, punând la încercare nu doar rezistența oamenilor, ci și a...

Sfaturi esențiale pentru grădinari în plină caniculă: Cum protejăm culturile de temperaturile extreme
Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
Util in Agricultura 23 Iulie 2025, 15:30

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase

Fasolea țucără este un soi tradițional românesc de fasole, apreciat în special în zonele rurale pentru gustul său deosebit,...

Cultivarea soiului de fasole țucără, brand românesc de leguminoase
APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Util in Agricultura 22 Iulie 2025, 12:07

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 22.07.2025, eliberează adeverinţe...

APIA eliberează adeverinţe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
Cositul fânețelor și utilizarea fânului
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:38

Cositul fânețelor și utilizarea fânului

Cositul ierbii și utilizarea fânului reprezintă o practică agricolă esențială în zonele rurale din România, cu rădăcini...

Cositul fânețelor și utilizarea fânului
5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:29

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni

Pentru o fermă de mici dimensiuni (sub 1–5 hectare), alegerea culturilor potrivite este esențială pentru obținerea unui...

5 culturi de top pentru o fermă de mici dimensiuni
Ce este helicicultura?
Util in Agricultura 21 Iulie 2025, 13:26

Ce este helicicultura?

Creșterea melcilor – numită helicicultură – este o activitate agricolă tot mai atractivă în România, datorită cererii în...

Ce este helicicultura?