Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cerințele fermei ecologice

Ferma este locul în care procesul ecologic începe şi unde iau naştere produsele ecologice proaspete, de înaltă calitate pe care le cumpăraţi de la supermarketul local, restaurant sau pieţele fermierilor. Fermele înscrise în sistemul de agricultură ecologică fac tot posibilul pentru a obţine alimente din mediul înconjurător folosind sisteme cât mai apropiat posibile de cele existente în mod natural.

23 Ianuarie 2014, 13:22

Fermierii ce aleg să facă agricultură ecologică lucrează pe baza conceptului circuitului închis al agriculturii. De exemplu, solul fertil care rezultă din folosirea gunoiului de grajd şi din formarea unui sol în care materia organică acţionează ca agent de fertilizare, micşorează eroziunea solului şi pierderea de apă şi nutrienţi. Mai mult, inputuri cum sunt gunoiul de grajd şi nutreţurile sunt produse, în principiu, în aceeaşi fermă în care sunt folosite, sau în fermele vecine, pentru a reduce nevoia de inputuri externe. De asemenea, se folosesc practici care necesită lucrări manuale şi care au în acelaşi timp un impact scăzut asupra mediului. Acestea includ combaterea mecanică a buruienilor în locul folosirii erbicidelor.

Pentru fermierii care practică agricultura ecologică, starea bună a solului, menținerea diversității biologice și a calității apei, folosirea responsabilă a energiei şi respectul faţă de mediu sunt de o mare importanţă.

Pentru a atinge aceste scopuri, fermierii care practică agricultura ecologică se bazează de decenii pe practici agricole recunoscute, cum sunt menţinerea sănătăţii efectivului de animale prin exerciţii regulate şi acces la păşune, prin sisteme de creştere liberă şi cunoştinţe ştiinţifice moderne, ca de exemplu monitorizarea nivelului nutrienţilor pentru a fi siguri că acesta este corect pentru o creştere optimă.

Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind:
• Rotaţia culturilor ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei.
• Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole
• Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic
• Valorificarea resurselor existente la faţa locului, ca de pildă folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale şi a furajelor produse la fermă
• Alegerea unor specii de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale
• Creşterea animalelor în libertate şi adăposturi deschise şi hrănirea acestora cu furaje ecologice
• Folosirea unor practici de creştere a animalelor adaptate fiecărei rase în parte

Principiile producţiei ecologice se aplică şi furajelor consumate de animalele crescute în sistem ecologic. În prezent, conform reglementărilor referitoare la producţia ecologică, minimum 85% din furajele animalelor crescute în sistem ecologic trebuie să fie produse în sistem ecologic.

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Util in Agricultura 29 Noiembrie 2024, 12:38

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație

Pășunatul este vital pentru prevenirea incendiilor de vegetație, reducând încărcătura de combustibil, modificând vegetația și...

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Util in Agricultura 07 Noiembrie 2024, 16:15

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare,...

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Util in Agricultura 03 Noiembrie 2024, 11:37

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere

În iulie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a crescut cu +8% față de luna precedentă, ajungând la 6,1 miliarde...

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Util in Agricultura 31 Octombrie 2024, 16:04

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară, poate aborda criza climatică și poate proteja biodiversitatea

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară