Imunizarea cu alt tip de vaccin, faţă de prima doză - când e permisă?
Imunizarea cu un alt tip de vaccin, faţă de cel administrat la prima doză, va fi permisă atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverinţă medicală) şi asumată de un medic cu drept de liberă practică, potrivit Comitetului naţional privind vaccinarea anti-COVID.
10 Septembrie 2021, 09:15
În acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, ataşată formularului de triaj medical şi pacientul va semna consimţământul informat, precizează CNCAV.
Conform sursei citate, având în vedere datele ştiinţifice acumulate până la acest moment, recomandările societăţilor ştiinţifice internaţionale şi recomandarea Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România referitoare la indicaţia de vaccinare împotriva COVID-19 la femeia gravidă sau care alăptează, CNCAV arată că vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenţionează să rămână însărcinate.
Femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi administrate pe teritoriul naţional.
'Este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu acelaşi tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. Pot exista, însă, şi situaţii speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Naţional de Vaccinare destinat copiilor şi grupelor populaţionale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care deţin autorizaţie de punere pe piaţă în România.
Administrarea acestora se poate realiza în depline condiţii de siguranţă, atât persoanelor care au primit doza 1, cât şi doza 2 de vaccin anti-COVID-19', subliniază CNCAV, citat de Agerpres.
Foto: pixabay