Ascultă Radio Antena Satelor Live

La Criț, în bucătăria inter-etnică a Rozaliei Anghel...

Rozalia Anghel are o filosofie simplă şi eficientă atunci când vine vorba despre bucătărie: „Vreau să-i surprind pe cei care vin să mănânce la masa mea!”

10 Ianuarie 2015, 10:04

Fiind de origine maghiară, dar căsătorită cu un moldovean, trăind într-unul dintre cele mai frumoase sate săseşti, chiar pe „buza” judeţelor Braşov şi Mureş, la Criţ, Rozalia pregăteşte când bucate învăţate de-acasă, de la mama, când din cele deprinse de la mama-soacră, când bunătăţi culese de la bătrânii saşi rămaşi în satul în care, în urmă cu vreo două decenii, s-a întâmplat să se aşeze.

Cel mai mult mă intrigă cum s-a adaptat la bucătăria moldovenească şi, mai ales, cum poate să-şi atragă oaspeţii străini, veniţi să cutreiere Ardealul, cu bucatele Vrancei? „În primul rând, cred că bucătăria vrâncenilor e mult mai sănătoasă decât cea pe care o facem noi, ungurii. Am învăţat de la soacra mea să fac nişte sărmăluţe foarte bune şi-o ciorbă de varză, care se face foarte simplu, numai cu varză, carne, ardei şi roşii, fără alte dresături…” în familia Anghel, din Criţ, toată lumea se pricepe la gătit. Şi soţul, şi fiica, şi băieţii. Mai ales cei doi gemeni, care sunt, deopotrivă, şi vânători, şi culegători de plante medicinale – de la urzici, până la ciuboţica-cucului, soc, sunătoare, frunze de afine…

O provoc să îmi compună un meniu mixt, multietnic, şi se lasă iute prinsă în joc. „La felul unu facem o ciorbă de văcuţă, moldovenească. Carne tăiată cubuleţe, fiartă, spumuită, foarte multe legume… Se acreşte numai cu suc de roşii şi se pune foarte mult leuştean şi pătrunjel. Soacra mea acreşte cu corcoduşe verzi sau cu aguride. Felul doi să fie un gulaş sau un paprikaş unguresc. Ceapa se căleşte cu ardei roşu şi ardei verde, apoi punem un pic de paprică, după aceea: carnea, pulpele sau aripioarele de pui, un pic de apă, un pic de sos de roşii, usturoi, sare şi piper. Fierbem separate spaghete sau macaroane, le scoatem din apă şi amestecăm cu paprikaşul. La desert ne mutăm la saşi. Facem lichiu, cum zic ei. Sau ştreţel.Sau ştrudel…”

Etichete : reportaj
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Interviuri si reportaje 28 Mai 2025, 12:29

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți

Ziua Internațională a Telefonului Copilului, marcată în fiecare an în luna mai, a adus din nou în atenția publicului una...

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Interviuri si reportaje 26 Mai 2025, 18:34

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural

De peste cinci ani, Asociația Plan B desfășoară un amplu program educațional dedicat copiilor din comunități vulnerabile. În...

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 13:15

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands

Radio România a fost recunoscut ca Superbrand în România. Instituția devine astfel un simbol nu doar al tradiției, ci și al...

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
Interviuri si reportaje 08 Mai 2025, 15:03

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală

În România, satul tradițional se află astăzi într-o transformare profundă, iar ideea de „sat inteligent” capătă tot mai mult...

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Interviuri si reportaje 05 Mai 2025, 17:35

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?

Într-o lume în care informația circulă mai repede decât oricând, capacitatea unui copil de a înțelege, interpreta și folosi...

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Interviuri si reportaje 02 Mai 2025, 15:50

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești

România se confruntă cu un paradox dureros: în timp ce resursele naturale și potențialul agricol sunt uriașe, veniturile...

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești
Interviuri si reportaje 01 Mai 2025, 13:42

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești

Într-o lume care aleargă neobosită după sens, rezultate și explicații, preotul de țară rămâne, adesea, ultimul punct de...

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești