Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de suflet. „Uite-așa se face zara!...”

Radu Anton Roman nu s-a întâlnit în drumurile lui prin Mehedinţiul "ancorat" la nordul Dunării cu tuşa Eugenia Dineţ din Şişeşti. Dar tare bucuros ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat aşa! Tuşa Eugenia este exact genul acela de om care n-are spaimă de aparate de fotogra­fiat ori de filmat, cochetează cu ele, în vreme ce-ţi explică, aplicat, la ce folosesc uneltele gospodăriei.

12 Ianuarie 2015, 07:26

"Uite-aşa fac eu zara!", şi-a început dumneaei "discursul" când i-am intrat în ogradă, "mestecând" laptele "pus la acru". "Noi luăm laptele şi-l punem în putinei, şi-l lăsăm două zile, până se face gros, ia, aşa, ca o «şaină», ca un iaurt. Şi-apoi îl mestecăm cum se vede, şi se face bun, bun!"
N-am ajuns întâmplător în ograda mătuşii. Ne-a dus acolo Isidor Chicet, etnologul, de la Drobeta Turnu-Severin. Moldovean prin naştere, oltean prin adopţie, cunoaşte cel mai bine gesturile ritmate de anotimpuri şi praguri pastorale ori religioase ale oamenilor locului. Ne vorbeşte despre ursitoare şi despre zburători, personaje fantastice care încă mai hălăduiesc (în credinţa populară ori de-adevăratelea?!) prin Lunca Dunării.

În vremea asta, tuşa Eugenia a pregătit oalele cu bucate pe care le va pune la fiert. Unde în altă parte dacă nu la ţest? Următoarea noastră "lecţie" de gastronomie "şişeşteană" are loc dinaintea lui. "Ăsta-i ţestul şi-l pun aşa!" - ne arată exact cum trebuie să stea pălăria de lut, mângâind-o o clipă, aşa cum mângâi creştetul unui copil. "Facem focul şi-l tragem sub ţest. Eu decât să dau bani pe pită, mai bine o fac acasă. Am grâu, am tot ce-mi trebuie. Şi-o fac la ţest, că nu merită să dau atâţia bani pe butelie, la aragaz. Vara pun şi câte-un pui, în castron de pământ, cu cartofi, şi-l fac tot la ţest. Iese foarte bun. Aşa-i place moşului!"

Şi pe moş Doru Dineţ l-ar fi plăcut Radu Anton Roman. Are privirea scânte­ietoare şi, din când în când, te "picneşte" cu câte o întrebare şugubaţă: "Ştiţi de ce a căzut din pom Lazăr? De dorul plăcintelor. De-aia facem şi noi plăcinte în Sâmbăta lui Lazăr". Apoi, serios, îşi laudă nevasta: "Face bucate bune femeia mea! Au venit o dată nişte doctori şi-au mâncat pita ei coaptă în ţest. Vai de mine, au zis că-i un deliciu!".

Cât despre plăcinte, tuşa spune că, vara, moşului îi plac cele umplute cu mere. "Frământ întâi coca - la trei căni de făină pun trei ouă şi trei linguri cu unt. Amestec şi, când întind foaia, o ung cu unt, o strâng şi-o bat şi-o dau la rece. Apoi întind două foi în tava unsă cu ulei: una sus şi una jos, şi între ele umplutura. Cum fac umplutura? Dau merele pe răzătoare şi le călesc în cratiţă cu zahăr. Le mai pun şi scorţişoară. Înţep foaia de deasupra şi o pun la cuptor, la ţest, iar când o scot, pudrez cu zahăr."

Ce mai mănâncă gospodarii din Şişeşti? Rasol cu hrean dat prin oţet de vin roşu, mâncare de pipote cu prune, ciorbă de peşte, ciorbiţă de măruntaie de miel, potroace din maţe de miel (la care se pun şi pulpele, şi căpăţâna, şi mult leuştean). Apoi, păcele, o mâncare răspândită prin Mehedinţi şi Strehaia. Se face din maţe tocate mărunt, cu usturoi, la cuptor. "E o mâncare bătrânească", spune tuşa Eugenia Dineţ. Mai demult se mânca şi zeamă de varză îngroşată cu făină de porumb sau chisăliţă de corcoduşe, sau sfeclă fiartă cu făină şi cu miez de nucă. Acum se fac sarmale din miez de nucă, în post, iar în zilele de sărbătoare, sarmale din guşă de curcan. Aripile, copanele şi mărutaiele de curcan se folosesc la borş cu zeamă de varză, iar ghearele, capul şi gâtul păsării se fac piftie.

Etichete : reportaj
Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 13:37

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii

Tot mai mulți copii petrec vacanțele în fața ecranelor, iar efectele sunt alarmante. Organizația Salvați Copiii România trage...

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 12:47

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul

În urmă cu 17 ani, în satul Zărnești, comuna Mălureni, județul Argeș, a luat naștere un proiect unic în România: Școala de la...

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Interviuri si reportaje 10 Iulie 2025, 09:08

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie

În inima oașului Tecuci, tradiția conservelor românești a prins viață în anii 1950 și s-a dezvoltat neîntrerupt până în...

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Viața la țară nu e trecut, e soluție
Interviuri si reportaje 04 Iulie 2025, 10:14

Viața la țară nu e trecut, e soluție

Într-o lume care se mișcă din ce în ce mai repede, unde tehnologia pare că ne-a depășit pe toți, unii oameni aleg să rămână...

Viața la țară nu e trecut, e soluție
Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Interviuri si reportaje 26 Iunie 2025, 16:30

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda

Biserica Ortodoxă a prăznuit marți, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai însemnate sărbători...

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Interviuri si reportaje 03 Iunie 2025, 18:43

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie

În județul Hunedoara, între ruinele Cetății Colț și pădurile liniștite ale comunei Râu de Mori, prinde contur un proiect unic...

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Interviuri si reportaje 02 Iunie 2025, 16:44

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari

„Noi toți oamenii mari am fost mai întâi copii, dar puțini dintre noi ne mai aducem poate aminte.” Așa a început...

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular