Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de suflet. „Uite-așa se face zara!...”

Radu Anton Roman nu s-a întâlnit în drumurile lui prin Mehedinţiul "ancorat" la nordul Dunării cu tuşa Eugenia Dineţ din Şişeşti. Dar tare bucuros ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat aşa! Tuşa Eugenia este exact genul acela de om care n-are spaimă de aparate de fotogra­fiat ori de filmat, cochetează cu ele, în vreme ce-ţi explică, aplicat, la ce folosesc uneltele gospodăriei.

12 Ianuarie 2015, 07:26

"Uite-aşa fac eu zara!", şi-a început dumneaei "discursul" când i-am intrat în ogradă, "mestecând" laptele "pus la acru". "Noi luăm laptele şi-l punem în putinei, şi-l lăsăm două zile, până se face gros, ia, aşa, ca o «şaină», ca un iaurt. Şi-apoi îl mestecăm cum se vede, şi se face bun, bun!"
N-am ajuns întâmplător în ograda mătuşii. Ne-a dus acolo Isidor Chicet, etnologul, de la Drobeta Turnu-Severin. Moldovean prin naştere, oltean prin adopţie, cunoaşte cel mai bine gesturile ritmate de anotimpuri şi praguri pastorale ori religioase ale oamenilor locului. Ne vorbeşte despre ursitoare şi despre zburători, personaje fantastice care încă mai hălăduiesc (în credinţa populară ori de-adevăratelea?!) prin Lunca Dunării.

În vremea asta, tuşa Eugenia a pregătit oalele cu bucate pe care le va pune la fiert. Unde în altă parte dacă nu la ţest? Următoarea noastră "lecţie" de gastronomie "şişeşteană" are loc dinaintea lui. "Ăsta-i ţestul şi-l pun aşa!" - ne arată exact cum trebuie să stea pălăria de lut, mângâind-o o clipă, aşa cum mângâi creştetul unui copil. "Facem focul şi-l tragem sub ţest. Eu decât să dau bani pe pită, mai bine o fac acasă. Am grâu, am tot ce-mi trebuie. Şi-o fac la ţest, că nu merită să dau atâţia bani pe butelie, la aragaz. Vara pun şi câte-un pui, în castron de pământ, cu cartofi, şi-l fac tot la ţest. Iese foarte bun. Aşa-i place moşului!"

Şi pe moş Doru Dineţ l-ar fi plăcut Radu Anton Roman. Are privirea scânte­ietoare şi, din când în când, te "picneşte" cu câte o întrebare şugubaţă: "Ştiţi de ce a căzut din pom Lazăr? De dorul plăcintelor. De-aia facem şi noi plăcinte în Sâmbăta lui Lazăr". Apoi, serios, îşi laudă nevasta: "Face bucate bune femeia mea! Au venit o dată nişte doctori şi-au mâncat pita ei coaptă în ţest. Vai de mine, au zis că-i un deliciu!".

Cât despre plăcinte, tuşa spune că, vara, moşului îi plac cele umplute cu mere. "Frământ întâi coca - la trei căni de făină pun trei ouă şi trei linguri cu unt. Amestec şi, când întind foaia, o ung cu unt, o strâng şi-o bat şi-o dau la rece. Apoi întind două foi în tava unsă cu ulei: una sus şi una jos, şi între ele umplutura. Cum fac umplutura? Dau merele pe răzătoare şi le călesc în cratiţă cu zahăr. Le mai pun şi scorţişoară. Înţep foaia de deasupra şi o pun la cuptor, la ţest, iar când o scot, pudrez cu zahăr."

Ce mai mănâncă gospodarii din Şişeşti? Rasol cu hrean dat prin oţet de vin roşu, mâncare de pipote cu prune, ciorbă de peşte, ciorbiţă de măruntaie de miel, potroace din maţe de miel (la care se pun şi pulpele, şi căpăţâna, şi mult leuştean). Apoi, păcele, o mâncare răspândită prin Mehedinţi şi Strehaia. Se face din maţe tocate mărunt, cu usturoi, la cuptor. "E o mâncare bătrânească", spune tuşa Eugenia Dineţ. Mai demult se mânca şi zeamă de varză îngroşată cu făină de porumb sau chisăliţă de corcoduşe, sau sfeclă fiartă cu făină şi cu miez de nucă. Acum se fac sarmale din miez de nucă, în post, iar în zilele de sărbătoare, sarmale din guşă de curcan. Aripile, copanele şi mărutaiele de curcan se folosesc la borş cu zeamă de varză, iar ghearele, capul şi gâtul păsării se fac piftie.

Etichete : reportaj
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Interviuri si reportaje 28 Mai 2025, 12:29

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți

Ziua Internațională a Telefonului Copilului, marcată în fiecare an în luna mai, a adus din nou în atenția publicului una...

Copiii noștri, între vis și vulnerabilitate: Apelul Asociației Telefonul Copilului către părinți
Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Interviuri si reportaje 26 Mai 2025, 18:34

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural

De peste cinci ani, Asociația Plan B desfășoară un amplu program educațional dedicat copiilor din comunități vulnerabile. În...

Deschidem Școala! Un proiect de sprijin educațional pentru sute de elevi din mediul rural
Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 13:15

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands

Radio România a fost recunoscut ca Superbrand în România. Instituția devine astfel un simbol nu doar al tradiției, ci și al...

Radio România, simbol al contribuției culturale și informative, premiat cu titlul Superbrands
Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
Interviuri si reportaje 08 Mai 2025, 15:03

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală

În România, satul tradițional se află astăzi într-o transformare profundă, iar ideea de „sat inteligent” capătă tot mai mult...

Satul românesc, între tradiție și inovație: Cum arată viitorul rural în era digitală
De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Interviuri si reportaje 05 Mai 2025, 17:35

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?

Într-o lume în care informația circulă mai repede decât oricând, capacitatea unui copil de a înțelege, interpreta și folosi...

De ce nu mai iubesc copiii școala și cum îi putem readuce aproape?
Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Interviuri si reportaje 02 Mai 2025, 15:50

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești

România se confruntă cu un paradox dureros: în timp ce resursele naturale și potențialul agricol sunt uriașe, veniturile...

Realități și soluții pentru salvarea agriculturii românești
Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești
Interviuri si reportaje 01 Mai 2025, 13:42

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești

Într-o lume care aleargă neobosită după sens, rezultate și explicații, preotul de țară rămâne, adesea, ultimul punct de...

Preotul de țară, "stâlpul tăcut", dar esențial, al comunității românești