Ascultă Radio Antena Satelor Live

SuperMĂMĂ(liga) – Cazul Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși pretindea că mămăliga „stimulează forțele fecundității”. (Și) ale fecundității artistice, firește! Artistul rămâne fidel mămăligii mai cu ardoare decât femeilor, nu puține, ce i-au ţinut de urât în viaţă.

15 Februarie 2018, 15:31

O lungă şi onorantă listă de mari artişti aplecaţi şi spre cele lumeşti, spre trebuinţa pântecului, îl numără şi pe gorjeanul crescut la Hobiţa cu boţuri de mămăligă şi tocane olteneşti.

Tuturor ne rămân înfipte în creier mireasmele copilăriei şi mâncarea ca la mama acasă, dar lui Brâncuşi parcă mai mult decât mediei. Îi rămâne fidel mămăligii mai cu ardoare decât femeilor, nu puţine, ce-i ţinură de urât în viaţă şi îi roagă pe cei veniţi de acasă să-i aducă făină de porumb cu fiecare ocazie.

Şi poate pare o mâncare simplă, de ţăran român fără pretenţii, dar ceea ce redau mai jos contrazice fără drept de apel această părere şi ne arată că şi mămăliga are rosturile ei când e să fie gătită, că-i trebuinţă „să se lichească de fundu‘ ceaunul” ca să se arate demnă spre priveala şi gurile invitaţilor, mai ales că nu vorbim de un gurmand oarecare, din cei ce s-au mai văzut, ci de un gourmet cu multă cunoştinţă gastronomică şi cu nişte papile gustative exersate şi de o fineţe remarcabilă.

Constantin Brâncuși: „Se băteau turcii la gura americanului ş’a italienilor”

Începem cu o scrisoare publicată de Observatorul Cultural, întocmită pe 3 decembrie 1914, la aproape un deceniu de când ajunsese la Paris, adresată lui nea Vasile (fratele vitreg) şi lui nea Petrică:
„(…) V’am zis că aici stau într-o casă cu 6 etaje, am mulţi amici dă tate naţiile. Io stau jos şi uşa mea dă la atelier dă chiar în bătătură şi cum până acu nu dădu neaua p’aici şi nici frig nu e aseară scosei chirostriili în curte şi pusei de’o mămăligă cu 3 pui fripţi pă jar cu usturoi, dă câte ori fac mămăligă miaduc aminte de nopţile pe care le petrecurăm în Mai la Măgura şi mă învăţă tanti Manda să las mămăliga să se lichească de fundu ceaunului. Aşa făcui io aseară dă’i băgai pă toţi în draci, ieşiră pe la ferestre dă ziceai că’s lupi flămînzi. Le strigai să coboare da fie ce să aducă şi vreo două sticle de vin. S’apăi să fi văzut................

Citește mai departe despre Constantin Brâncuși și retetele lui

Etichete : reportaj
România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală
Interviuri si reportaje 31 Octombrie 2024, 11:32

România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală

În cadrul emisiunii “Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a abordat tema valorilor conviețuirii interetnice și a...

România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală
Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2024, 13:26

Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a fost recent gazda unei serii impresionante...

Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc
Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:35

Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera

Mara Dobre, o tânără de 30 de ani din comuna Peștera, județul Constanța, este o figură remarcabilă și o sursă de inspirație...

Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera
Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:31

Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale

Într-o Românie în schimbare, tinerii din mediul rural își iau destinul în mâini și aduc o nouă energie în sate, investind și...

Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale
Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:24

Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști

Punctele gastronomice locale, unde turiștii pot savura mâncare tradițională preparată cu produse locale, au devenit din ce în...

Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști
Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european
Interviuri si reportaje 24 Octombrie 2024, 11:50

Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european

Într-o perioadă în care migrarea tinerilor din mediul rural către orașe este o tendință constantă, povestea Biancăi Borcea, o...

Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european
Rădăcini care strigă după viață: Cum putem salva satele românești de la uitare
Interviuri si reportaje 23 Octombrie 2024, 15:06

Rădăcini care strigă după viață: Cum putem salva satele românești de la uitare

Satul românesc a fost, din totdeauna, inima vie a tradițiilor și valorilor noastre. Acolo ne-am simțit liberi, printre...

Rădăcini care strigă după viață: Cum putem salva satele românești de la uitare
Sorin Hagiu, cel mai tânăr director de școală: Am ales să rămân la sat pentru că aici pot face lucruri importante
Interviuri si reportaje 21 Octombrie 2024, 16:00

Sorin Hagiu, cel mai tânăr director de școală: Am ales să rămân la sat pentru că aici pot face lucruri importante

Pe 21 octombrie, în emisiunea "Viața la țară", realizatoarea Violeta Anghel l-a avut invitat pe Sorin Hagiu, un tânăr...

Sorin Hagiu, cel mai tânăr director de școală: Am ales să rămân la sat pentru că aici pot face lucruri importante