Incidența cazurilor de TBC în Neamț atinge 60,6 cazuri la suta de mii de locuitori
Județul Neamț a fost inclus în zona roșie privind incidența tuberculozei (TBC), cu o rată de 60,6 cazuri la suta de mii de locuitori, potrivit celor mai recente date prezentate, joi, de Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', în cadrul unui proiect derulat la Piatra-Neamţ. Specialiștii atrag atenția că această incidență depășește media națională și reflectă o problemă de sănătate publică gravă, în contextul în care România rămâne una dintre țările europene cu cele mai multe cazuri de TBC.

Articol de Petruț Mazilu, 22 Mai 2025, 12:16
Cei mai afectați sunt tinerii și persoanele din mediul rural, unde accesul la servicii medicale este redus. Autoritățile din Neamț spun că intensifică eforturile de depistare activă, tratament gratuit și campanii de informare în comunitățile vulnerabile.
'Judeţul Neamţ a înregistrat în anul 2024 o incidenţă de 60.6 cazuri la suta de mii de locuitori, aflându-se în zona roşie - locul şapte la nivel naţional în rândul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză - peste media naţională care se situează la 46 cazuri la suta de mii de locuitori', se arată într-un comunicat de presă.
Proiectul 'SCREENING TB - Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populaţia vulnerabilă' se va derula, în perioada mai - iunie 2025, în 19 comune şi oraşe mici din judeţul Neamţ, respectiv la Tazlău, Roznov, Moldoveni, Ion Creangă, Icuşeşti, Valea Ursului, Oniceni, Pânceşti, Gădinţi, Boghicea, Petricani, Dulceşti, Bârgăoani, Văleni, Răuceşti, Vânători-Neamţ, Pipirig, Poiana Teiului şi Fărcaşa.
Comunităţile au fost stabilite cu sprijinul reprezentantului judeţean al Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, în funcţie de incidenţa locală a tuberculozei.
Caravana mobilă care se deplasează în comunităţile vizate este dotată cu aparatură de radiologie, teste de diagnostic rapid al tuberculozei, utilată cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii, facilitând astfel prezenţa la screening inclusiv pentru persoanele vulnerabile.
Serviciile gratuite oferite de caravanele Screening TB vizează lărgirea accesului egal şi în timp util la asistenţă medicală de calitate acordând o atenţie deosebită grupurilor vulnerabile.
În cadrul proiectului derulat până în septembrie 2028, peste 75.000 persoane din zone defavorizate aflate în toate judeţele ţării, inclusiv în capitală vor beneficia de serviciile medicale gratuite asigurate în acest nou proiect de screening naţional al tuberculozei.
De asemenea, proiectul vizează acţiuni de formare pentru 501 specialişti care pot fi implicaţi în prevenţia şi depistarea precoce a tuberculozei, provenind din unităţi publice şi cabinete de medici de familie din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României.
Proiectul în valoare de peste 40,3 milioane lei este finanţat prin Programul European de Sănătate şi co-finanţat de Ministerul Sănătăţii.