Mame înainte de vreme: 10% dintre nou-născuții din România au mame minore
România se confruntă cu o realitate socială îngrijorătoare: una din zece mame este adolescentă.
26 Septembrie 2024, 16:00
Fenomenul mamelor minore este una dintre cele mai acute probleme demografice și sociale ale țării noastre, cu implicații grave atât pentru sănătatea fizică și emoțională a tinerelor, cât și pentru dezvoltarea copiilor născuți în astfel de condiții.
În zonele rurale, fenomenul este și mai pronunțat, unde accesul limitat la educație sexuală și la metode contraceptive crește riscul sarcinilor nedorite.
În multe cazuri, aceste tinere provin din familii dezavantajate economic, iar lipsa sprijinului comunitar și a serviciilor sociale adecvate face ca ele să fie expuse unui ciclu al sărăciei și vulnerabilității.
26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției, este dedicată anul acesta informării și educării populației generale și în special a femeilor din România.
În contextul rezultatelor alarmante venite de la Institutul Național de Statistică privind mamele minore, fenomen ce poartă numele de “copii cu copii” (în România, ponderea nou-născuților provenind din mame cu vârste cuprinse între 10 - 14 ani a crescut cu 13.5% în anul 2022, față de 2013), este esențial ca femeile să facă alegeri informate și să aibă opțiuni variate de contracepție, adaptate la nevoile lor.
Sarcinile la adolescente au un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale a fetelor, precum și asupra viitorului lor.
Complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii, precum eclampsia (complicație a preeclampsiei), infecțiile și nașterea prematură, pun în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.
Mai mult, sarcinile nedorite pot întrerupe educația fetelor și le limitează oportunitățile economice. Acest lucru se întamplă din lipsa educației sexuale.
Multe adolescente nu au acces la informații corecte și complete despre sănătatea sexuală și reproductivă.
Accesul limitat la servicii de sănătate reproductivă, în special în zonele rurale, sunt adesea insuficiente și greu accesibile.
Adolescentele se confruntă cu o serie de bariere sociale și culturale care le împiedică să își exercite dreptul la sănătate sexuală și reproductivă.
De asemenea, fetele din medii defavorizate sunt expuse unui risc mai mare de sarcini nedorite și de complicații asociate.